Vakantie Kreta

Milatos

Op iets meer dan 30 kilometer van Agios Nikolaos en 15 km ten oosten van Chersonissos ligt het rustige dorpje Milatos. Milatos vind je aan de westelijke rand van de provincie Mirabello.
Feitelijk zijn er twee delen. Het eerste deel ligt in de bergen en heeft veel van zijn traditionele kenmerken behouden. Het tweede deel, voor vele het leukste deel, ligt iets verderop aan de zee. Deze plaats heet eigenlijk Paralia Milatou (Strand van Milatos). In dit gedeelte vind je de meeste tavernes voor lekker eten en drinken. ’s Avonds kan je genieten van de mooiste zonsondergang!
Tegenwoordig is Milatos toeristisch ontwikkeld en bevat het een vissershaven. In de omgeving kan je heerlijk wandelen door de vele oude olijfgaarden.

Bezienswaardigheden bij Milatos

Stranden

De stranden bij Milatos zijn heerlijk rustig en zeker nog niet “besmet” door het massatoerisme. Net ten oosten van Milatos haven vind je het grootste strand. Dit kiezel- rotsstrand is niet georganiseerd maar het is hier toch heerlijk vertoeven. Iets verderop vind je nog een zandstrand in de haven. Het mooiste strandje van Milatos ligt iets verder lopen naar het oosten. In de beschutting van de rosten kan je in alle rust relaxen op het grind, helaas is dit strand geregeld ontoegankelijk door de hoge golven.

Milatos Cave

Milatos Cave is vooral bekend door de gebeurtenissen die er zich afspeelden tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Om een dreigende opstand tegen het Ottomaanse Rijk de kop in te drukken, werd er in 1822 een Egyptisch-Turks leger onder leiding van Hassan Pasja naar Kreta gestuurd. Toen hij in 1823 naar de stad Neapoli kwam, vluchtten veel inwoners naar de grot van Milatos. In de grot zouden 2000 tot 3600 mensen hebben gezeten. Onder hen waren ongeveer 300 gewapende mannen, de rest bestond uit vrouwen en kinderen.

Op 3 februari 1823 liet Hassan Pasja de uitgangen van de vallei waarin de grot ligt blokkeren. Vervolgens gaf hij opdracht aan het leger de ingang van de grot te beschieten. De belegering duurde tot 15 februari. Toen moesten de vluchtelingen zich overgeven om niet om te komen van de dorst. De mannen werden gedood of naar Spinalonga gebracht, waar ze later werden geëxecuteerd. Ook de oudere vrouwen werden gedood. De jongere vrouwen en kinderen werden verkocht als slaven.

Een inscriptie bij de ingang van de grot herinnert aan de gebeurtenissen in 1823. Ter ere van de apostel Thomas is in de grot een kapel gebouwd. In het bijbehorende ossuarium bevinden zich enkele botten van de slachtoffers. Ieder jaar wordt hier op de zondag na Pasen een feest ter ere van Thomas gehouden en worden de doden herdacht.

Bereikbaarheid Milatos Cave

Om bij de grot te komen parkeer je de auto in de ruime bocht van de weg, net na het bord, en loop je vervolgens terug naar de trap die start net naast het bord. Na ongeveer 350 meter kom je aan bij de nauwe ingang van de grot. Hier kan je of rechtdoor naar de voornaamste kamer van de grot, daar waar de kapel staat of direct naar links voor een korte ronde door een andere kamer vol met stalagmieten. Ook kan je rechtdoor en als je dan links aanhoud kan je helemaal rondom terug naar de kapel lopen. Let op: Neem sowieso een goede zaklamp mee want je ziet vrijwel niets en de vloer loopt op sommige stukken stijl af.

Accommodatie tip in Milatos

To Meltemi Beach apartments

De accommodatie is gelegen in een prachtige traditionele omgeving, dus weg van het lawaai. To Meltemi beach apartments is gelegen aan zee, naast het restaurant van de eigenaren wat traditionele Kretenzische gerechten van hoge kwaliteit biedt.
Deze mooie accommodatie staat garant voor een rustige familievakantie. De accommodatie werkt samen met een toonaangevend bedrijf op het gebied van slaap, company media strom. Zij bieden 100% hypoallergeen en 100% anatomisch-orthopedisch matrassen en bedden aan wat een gezonde en tegelijkertijd heerlijk ontspannen slaap verzekert!

De liefde voor de zee en het verlangen om tijd te hebben om te ontspannen en na te denken, zorgden ervoor dat de eigenaren op deze plek bleven. Met hun vissersboot kunnen ze een paar momenten van rust bieden aan iedereen die ernaar op zoek is.

De locatie is ongerept (wild) en laat de bezoeker in de natuur achter en vergeet zijn dagelijkse leven. Ook kan je genieten van de prachtige zonsondergang met een drankje in het restaurant naast de accommodatie. Al met al is To Meltami beach apartments een accommodatie waar je zeker zal genieten van al het moois dat Kreta te bieden heeft!

Meer weten of boeken? Kijk hier