Vakantie Kreta

Op een afstand van ongeveer drie uur rijden van Heraklion of ongeveer 40 minuten van Sitia, vind je Zakros en zijn zeehaven Kato Zakros. Zij behoren tot de gemeente Sitia, wat ligt in het meest zuidoostelijke deel van Kreta.
Dit gebied staat wereldwijd bekend om zijn vruchtbare grond. Het gebied is hierdoor uitermate geschikt voor de teelt van groente en fruit van uitzonderlijke kwaliteit. Ook vind je hier één van de beste olijfoliën van Kreta.
Naast de landbouw vind je hier prachtige stranden en uitzonderlijke wandelpaden.
Wist je bijvoorbeeld dat Kato Zakros het eindpunt is van het Europese wandelpad E4? Hier komen we later op deze pagina nog even op terug.

Minoïsche paleis in Kato Zakros

Het is het 4e Minoïsche paleis van Kreta, het enige dat niet werd geplunderd. Dit paleis is gebouwd rond 1600 voor Christus.
Het is kleiner dan de andere paleizen, maar heeft een vergelijkbare opstelling met de paleizen van Knossos en Phaistos. Het paleis telde 180 appartementen en besloeg een oppervlakte van 8.000 m2. Vanuit een centrale binnenplaats is het gebouw eromheen ontwikkeld met een labyrintische indeling. Het heeft drie westelijke ingangen en een hoofdingang met een altaar. Aan de westkant van het paleis bevonden zich de kamers voor de hoogwaardigheidsbekleders, terwijl aan de noordkant de feestzalen, de dakramen en aan dezelfde kant grote bassins waren met een ritueel karakter. De hoofdappartementen en de verschillende werkplaatsen bevonden zich respectievelijk aan de oost- en zuidzijde. De locatie van het paleis was belangrijk omdat ze zowel met het Oosten als met de andere paleizen van het eiland handel konden drijven.

De vallei van de doden

De vallei van de doden is één van de meest interessante kloven van Kreta en bevindt zich aan het einde van het Europese pad E4. Het begint bij het dorp Pano Zakros en eindigt bij het strand van Kato Zakros. De naam “Vallei van de Doden” is te danken aan de Minoïsche graven die gevonden zijn in grotten in de kliffen, die tijdens de wandeling zichtbaar zijn. De verschillende geologische formaties zorgen voor een fantastisch landschap. De kloof zit vol met leven en vanwege zijn natuurlijke schoonheid geloofden de Minoërs dat als ze daar begraven zouden worden, ze hun leven op deze plek voortzetten. Het is begaanbaar in zowel de winter als de zomer. Aan het einde, net voor het verlaten van de vallei van Kato Zakros, zijn klimgebieden gecreëerd voor sportliefhebbers.

Pelekita

Speciale vermelding verdient de grot “PELEKITA”, een van de grootste grotten op Kreta. Het ligt op 5 kilometer van Kato Zakros en is te voet of met een kleine boot te bereiken. De lengte is 310 meter en aan het einde is er een klein meer met water. Bij de opgravingen die zijn gedaan, zijn menselijke skeletten gevonden, evenals sporen van woningen uit het Neolithicum. Bij de grot is een oude kalksteengroeve (zachte poreuze steen) en daarom heeft de grot zijn naam gekregen. De muren op de binnenplaats van het Minoïsche paleis zijn opgetrokken uit deze kalksteen.

Spiliara

Spiliara is een andere grot in de noordkant van de vallei van Kato Zakros waar de heilige grot van Minoans zich bevond.
Bezoek deze grot met de auto of zelfs te voet vanaf de oude weg die Zakros en Kato Zakros verbond vóór 1985, toen de nieuwe weg werd aangelegd. Het is een onverharde weg in goede staat die op sommige punten aan de rand van de kloof ligt en een prachtig uitzicht biedt. Als je je wandeling voortzet, vergeet dan niet de waterbron van Zakros te bezoeken en een frisse neus te halen tussen de bomen die de bronnen schaduw geven.

Hohlakies kloof

Een kleine, gemakkelijk toegankelijke kloof begint vanuit het dorp Hohlakies en eindigt bij de prachtige baai van Karoumes. De wandeling door de kloof, die voornamelijk door de rivierbedding leidt, duurt ongeveer twee uur, beginnend vanuit het dorp Hohlakies en nog eens twee uur voor de terugreis naar Hohlakies. In de lente moet je voorbereid zijn op wat rotsklimmen om de plassen water te omzeilen. Aan het einde is het eenzame maar mooie strand van Karoumes waar bomen schaduwrijke rustplaatsen geven. Dit is eigenlijk het laatste deel van het Europese lange afstandspad E4 op Kreta.

Europese wandelpad E4

Het beroemde Europese pad E4 begint in de Pyreneeën en loopt door Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Bulgarije. Uiteindelijk bereikt dit pad het vasteland van Griekenland tot aan de Peloponnesos, vervolgens Kreta en ten slotte Kato Zakros, waar dit beroemde wandelpad eindigt.

Accommodatie tips in Kato Zakros

Alkioni Sea View

Alkioni Sea View in Kato Zakros heeft een restaurant en biedt uiteraard gratis WiFi.
De accommodaties bieden uitzicht op zee en zijn voorzien van een zithoek, een wasmachine, een volledig uitgeruste keuken met een koelkast en een eigen badkamer met een haardroger en gratis toiletartikelen. Het appartement beschikt over een terras. Gasten van het Alkioni Sea View kunnen genieten van wandelen en snorkelen in de buurt, of genieten van en in de tuin.

Meer informatie? Kijk eens hier

Coral Rooms

Coral Rooms bevindt zich op een prachtige locatie aan de kust in Kato Zakros Beach met uitzicht op de Middellandse Zee en de bergen. Het heeft een eigen restaurant en je kan hier geheel kosteloos een fiets lenen.

Alle kamers van het Coral zijn voorzien van stenen details en een gemeubileerd balkon. Alle kamers beschikken over een minikoelkast, een televisie, airconditioning en gratis WIFI.

Begin de dag met een continentaal ontbijt in het restaurant Akrogiali, dat zich op 50 meter afstand bevindt. Bij de lunch en het diner worden traditionele visgerechten geserveerd.

Tot de voorzieningen van de accommodatie behoort een 24-uursreceptie. In de omgeving zijn er meer dan genoeg activiteiten te ondernemen, zoals fietsen, wandelen en windsurfen. Op het strand maak je gebruik van gratis ligbedden en parasols.

Het Minoïsche paleis van Zakros ligt op 150 meter afstand. Het strand van Vai, dat geliefd is om zijn palmbomenbos, ligt 35 km verderop. De luchthaven van Sitia bevindt zich op 45 km afstand.

Meer informatie? Kijk eens hier