Vakantie Kreta

Pefki, onbekende schoonheid in het zuidoosten van Kreta.

Waar vind je Pefki?

Het traditionele dorpje Pefki vindt je op ongeveer acht kilometer ten noorden van de bekendere badplaats Makrigialos. Vanuit de richting Sitia neem je net na Pilalimata de eerste zijstraat aan je rechterzijde. Deze goed berijdbare asfaltweg leid je via vele bochten door een groen landschap naar Pefki. Kom je vanuit Ierapetra? Volg dan vanuit Makrigialos de borden richting Agios Stefanos en vanuit daar volg je Pefki. Beide routes zijn mooi om te rijden en een aanrader is dan ook om de ene route heen en de andere route terug te nemen. (Tip: neem de route langs Agios Stefanos op de terugweg, de zeer scherpe haarspeldbochten zijn dalend net wat eenvoudiger te nemen). De route vanuit Sitia loopt vanaf de afrit voor een groot gedeelte langs de mooie Pefki-kloof. In de Pefki-kloof vind je naast het natuurschoon, met vele pijnbomen, ook een kleine kerk.

Waarom naar Pefki tijdens je verblijf op Kreta?

Wanneer je eens weg wilt van de drukke badplaatsen dan biedt Pefki alle mogelijkheden om je één a twee dagen te vermaken. Pefki is nog niet volledig ingericht op het toerisme, er zijn dan ook weinig hotels of appartementen. Toch heeft Pefki heel veel te bieden.

Er zijn twee tavernes te vinden in Pefki. Het kleine Zur Weinlaube waar je in de schaduw van de druivenranken, tussen de plaatselijke bevolking van een raki kan genieten. De eigenaresse, die overigens zeer goed Duits spreekt, vertelt je graag wat er in Pefki te doen en te zien is. De tweede taverne die je in Pefki vindt is het lokaal bekende Piperia. Bij deze wat grotere taverne heb je een zeer fraai uitzicht over de streek. Je zit bij Piperia voor een gedeelte rondom de naamgever van deze taverne, een meer dan 90 jaar oude Peperboom. Naast het goede en zeker niet prijzige eten (met vele extra’s van het huis) vind je hier ook zeer goed schoongehouden sanitair (met zelfs een douche).

Naast deze twee gezellige taverne heeft Pefki uiteraard nog veel meer te bieden. In het dorp, wat op zich zelf al een bezienswaardigheid is, is een klein folkloristisch museum te vinden. In dit, in een oud schoolgebouw gevestigde museum, vind je vele voorwerpen die in het dagelijks leven van de bevolking van Pefki (en overige Kreta) gebruikt zijn. Je ziet hier o.a. druivenpersen, gereedschap, olielampen, weefgetouwen en de bekende Pithos (de grote aardewerken potten). Alle voorwerpen die te vinden zijn in het museum zijn geschonken door de plaatselijke bevolking.

De Pefki-kloof

Voor de wat sportiever aangelegde bezoeker is er in Pefki ook voldoende te doen. Je kan de fraaie Pefki-kloof bezoeken. De Pefki kloof is met een lengte van 7 kilometer zeker niet de langste kloof die je tijdens je verblijf op Kreta kan wandelen. Het is echter zeer zeker wel de moeite waard. De route, vanuit Pefki naar Makrigialos, leid je door pijnboom en dennenbossen. Je vindt de ingang van de kloof net buiten het dorp langs de weg naar Agios Stefanos. In de kloof vind je ook een bron waar je je watervoorraad weer op pijl kan brengen met het heerlijk frisse, heldere bergwater. Onderweg kom je ook een oude watermolen tegen. Dit is een van de oudste watermolens die in dit gebied te vinden is.

De Vrikogrot

Nog iets avontuurlijker is een bezoek aan de Vrikogrot. Deze grot is alleen te bezoeken indien je beschikt over goed schoeisel, met voldoende profiel, en een goede zaklamp. Je vindt de Vrikogrot op ongeveer 1,5 kilometer afstand van Pefki. Vanuit Pefki volg je de borden omhoog de bergen in tot aan een kleine parkeerplaats. Hier lijkt niets te vinden, maar als je goed kijkt zie je, ongeveer in het midden van de parkeerplaats, een klein, met een ijzerdraadje afgesloten, hek. Hier vandaan loopt een geiten pad verder de berg op, volg dit pad tot je wederom een kleine afgesloten hek tegenkomt. Achter dit hek zie je, half verscholen achter een boom, een trap die naar beneden de grot in leidt (pas op je hoofd!).

Eenmaal in de Vrikogrot…..

Wanneer je met de trap de grot in komt, kan je twee kanten op: Links en rechts. De linkerkant leidt direct vrij stijl naar beneden de grot verder in. Pas hier goed op waar je loopt. Het is hier zeer glibberig doordat er grote hoeveelheden vocht in de grot is. Aan de rechterkant zie je een kleine doorgang die leidt naar een kamer waar het enigszins ruimer is. Hier zijn overblijfselen gevonden uit de Neolithische tijd. Een gat in het plafond van deze kamer zorgt voor enige mate van verlichting.

Accommodatie tips

Romanati House

Romanati House is een 19e-eeuws boetiekhuis, gelegen in het pittoreske en rustige dorpje Pefki, met een prachtig uitzicht over de kloof en de zee. Het huis is het ideale vakantieverblijf voor wie op zoek is naar authenticiteit gecombineerd met comfort. Volledig gerestaureerd, heeft het huis een nieuw karakter gekregen dat de lokale architectuur combineert met moderne voorzieningen en apparatuur. Het beschikt over 2 + 1 slaapkamers, 2 doucheruimtes met wc, woonkamer met open keuken / eetkamer. Twee veranda’s en een ruim dakterras met prachtig uitzicht zijn de ideale plek om te genieten van een ontspannen ontbijt of een verkoelend drankje in de avond.

Meer informatie? Kijk eens hier

Mitos House

Een traditioneel stenen huis met twee hoofdgedeeltes, namelijk een woonkamer en een slaapkamer, een keuken, een badkamer en een tuin. Het is geschikt voor 1-4 personen. Het dateert uit 1883. In de loop der jaren is het in gebruik geweest als dorsvloer van het dorp, een schoenenmakerij en een ‘kafenio’. De restauratie is in mei 2016 voltooid. Omdat het van steen is gebouwd, is het koel gedurende de zomer en warm in de winter.

Meer informatie? Kijk eens hier