Vakantie Kreta

Bezoek Kritsa tijdens je vakantie op Kreta!

Kritsa is een gezellig en mooi traditioneel bergdorp, zo’n 10 km ten westen van Agios Nikolaos gelegen op een hoogte van bijna 400 meter.
Al wandelend vind je hier vele prachtige oude huizen, gekleurde gevels, wit gekalkte muren, daken die bekleed zijn met druivenranken, her en der de prachtige bougainvillea en leuke, gezellige smalle straatjes. Daarnaast vind je er veel souvenirwinkels, heel veel handwerk winkeltjes, gezellige tavernes, cafés en prachtige oude kerken.

Panagia Kera Kerk

De meest indrukwekkende kerk is de Panagia Kera Kerk. De vele iconen en de diverse stijlen van muurschilderingen uit de 14e tot 17e eeuw maken deze kerk in Kritsa tot het belangrijkste monument van de regio.
Deze kerk vind je net buiten Kritsa op ongeveer 500 meter lopen richting Agios Nikolaos.

De Dorische stad Lato

Je vindt de ruïnes van de Dorische stad Lato ten hoogte van de bekende badplaats Agios Nikolaos. Vanuit Kritsa rij je, met je huurauto, in de richting van Agios Nikolaos. Op een kleine 4 kilometer afstand (10min. met de auto) van Kritsa vind je de oude Dorische stad Lato. De weg leidt je langs diverse fraaie olijfgaarden en is op zich al een tripje waard.
De toegang kost slechts 3,00 Euro. Op maandag is deze stad gesloten.

Lato, één van de belangrijkste Dorische steden op Kreta, wordt beschouwd als de best bewaarde stad uit de Hellenistische periode. De stad werd gebouwd in de 8ste eeuw voor Christus door de Doriërs. Er werd gekozen voor een strategisch gepositioneerde plaats, hoog tussen twee heuvels, met een defensieve dekking in de gehele stad. Door de bewaarde fundamenten krijg je een goed beeld van de stad.

De geschiedenis van Lato

De stad is vernoemd naar Leto, de moeder van Apollo en Artemis. De belangrijkste godin die hier werd vereerd was Eileithyia, de godin van de vruchtbaarheid en geboorte. Deze godin staat tevens ook afgebeeld op de munten die in de stad werden geslagen. Lato is ook de geboorteplaats van Nearchos, de beroemde admiraal van Alexander de Grote.

In de 5e eeuw voor Christus kwam de stad tot grote bloei. De meeste gebouwen en muren die je er nu nog kunt zien stammen uit de 4e en 5e eeuw voor Christus. De stad Lato was een belangrijke nederzetting en hield rekening met aanvallen van buitenaf. Dit is nog steeds te zien aan de muren van de stad die gebouwd zijn van hele grote blokken zandsteen die goed op elkaar aansluiten.
Eenmaal in de stad zie je restanten van huizen, winkels, tempels, werkplaatsen, waterbekkens en een theater. Hier en daar vind je in de straten nog stukken van oude zuilen.

Rond de 3e eeuw voor Christus werd de macht van Lato minder groot en verschoof deze naar de voormalige haven van de stad Lato Etera, het huidige Agios Nikolaos. Langzaam aan werd de stad verlaten.
De stad Lato is Rond 200 voor Christus verwoesd.

Lato was in een voortdurend conflict met de nabijgelegen stad Olous (de restanten van deze stad liggen nu onder het water bij het dorp Elounda).

Kritsa kloof

De prachtige Kritsa kloof is te bereiken door voor de parkeerplaats van Kritsa de weg rechts in te slaan richting Lato. Je vervolgt de weg over een bruggetje en je neemt vervolgens de eerste afslag links. Hier kan je het beste je auto parkeren.

Wandel door de prachtige smalle kloof van Kritsa. De kortste wandeling is ongeveer 6 km lang, er zijn namelijk meerdere wandelingen mogelijk. Deze kloof is niet zo bekend waardoor hij niet vaak bewandelt wordt. Hierdoor is het een rustige wandeling met af en toe wat klimmen en klauteren. Loop tussen metershoge rotswanden en kom bij het indrukwekkendste stukje waar de kloof op zijn smalst is: Maar 90 centimeter breed!
Wat goed is om te weten: De kloof is een rondwandeling! Je wandeling eindigt waar je hem ook begonnen bent.

Accommodaties in Kritsa:

Booking.com