Vakantie Kreta

De parel van zuidelijk Kreta!


In het zuidoosten van Kreta vind je het pittoreske Mirtos (Myrtos). Volgens vele Kretaliefhebbers is dit een van mooiste plaatsen van heel Kreta. Wanneer je Mirtos binnenkomt, zie je al meteen waarom. Het levendige dorpje heeft, ondanks de onvermijdelijke aanpassingen aan de jaarlijkse toeristen stroom, veel van zijn authentieke charme behouden.
Mirtos heeft niet het drukke, soms overvolle uitgaansleven zoals de noordelijk gelegen badplaatsen als Malia en Chersonissos. Er zijn in Mirtos echter meer dan voldoende gezellige taverna’s te vinden. Een gezellige avond met lekker eten, heerlijke lokale dranken en vaak ook spontane live muziek is dan ook gegarandeerd!

Gezellig en pittoresk dorp

De meeste taverna’s vind je aan de kleine boulevard, waar je ’s avonds een mooi uitzicht hebt over de fraaie Libische zee. Maar vergeet ook zeker de kleine gezellige restaurantjes en barretjes in het dorp niet! Naast de onmisbare eet- en drinkgelegenheden beschikt Mirtos ook over een kleine hoeveelheid winkels. Zo zijn er o.a. twee slagers, een bakker, een groentehandel en natuurlijk de onvermijdelijke supermarktjes en toeristenwinkels.

Iets wat Mirtos bijzonder maakt, zijn de gezellige straatjes met de typisch Griekse blauwwitte huisjes. De huisjes worden omringd door een uitbundige hoeveelheid aan groene, bloemrijke planten. Iets anders wat opvalt, en dit zie je niet in veel dorpen, zijn de opgehangen trossen met tomaten. Deze lijken je haast uit te nodigen om ze op te eten! In het dorp alleen al kan je je dagenlang vermaken maar Mirtos heeft nog veel meer te bieden. Zo is er een lang zwartgrijs zandstrand waar je heerlijk kan genieten van de Mediterrane zon. Ook is het strand van Mirtos uitermate geschikt om te duiken, snorkelen en natuurlijk gewoon te zwemmen.

Sarakinaskloof bij Mirtos

Ben je wat sportiever aangelegd dan kan je gaan wandelen in de nabij gelegen Sarakinaskloof. Deze kloof, op ongeveer vijf kilometer van Mirtos, is veel minder lang als de beroemde Samariakloof maar zeker de moeite waard. De Sarakinaskloof is op diverse plaatsen zeer nauw en hoog, op deze plekken voel je je dan ook heel klein en nederig. De wandeling valt qua zwaarte nog best mee, al moet je op sommige plaatsen nog wel een beetje klimmen. Een wandeling door de Sarakinaskloof is echt een must voor de wandel- en natuurliefhebbers. Let wel op dat je deze wandeling niet gaat proberen te doen wanneer het regent of in de maanden januari tot april. Dit vanwege de gladheid van de stenen waar je overheen klautert en het vele water.

Diktaion Antron

Een andere zeer interessante bezienswaardigheid is de Diktaion Antron-grot. Diktaion Antron is één van de vele plaatsen op Kreta, die een belangrijke rol speelde in de Griekse mythologie. Daarnaast is het met zijn vele stalactieten en stalagmieten een heel bijzondere plek om eens te bewonderen.
De eerder genoemde wandeling door de Sarakinaskloof en een bezoek aan de Diktaion Antrongrot zijn echter maar twee van de vele bezienswaardigheden die je tijdens je verblijf aan het prachtige Mirtos kan bezoeken.

Er is namelijk meer in de buurt van Mirtos

Met een huurauto kan je vanuit Mirtos namelijk vrij eenvoudig vele andere bezienswaardigheden gaan ontdekken. Onder andere Knossos (wel iets langer rijden), Vasiliki, Gournia, Lato en Mochlos zijn vanuit Mirtos eenvoudig te bezoeken. Ook een bezoekje aan het nabijgelegen Pefki is een absolute aanrader. Voor strandliefhebbers is er ook veel moois te vinden, zo kan je bijvoorbeeld makkelijk met de boot naar het paradijselijke eilandje Chrissi (vanuit Ierapetra). Voor liefhebbers van mooie kloosters mag dan weer Moni Kapsa niet ontbreken op de to-do-list. Kortom veel te zien en te doen in en rondom Mirtos!

Verblijftips in Mirtos:

Spitimaskreta (Mithi)

Je vindt Spitimaskreta op een voormalige olijfboomgaard. Op het terrein staan in totaal 4 huizen. Door de bouw en inrichting van het terrein heeft Spitimaskreta veel privacy. Vanaf de terrassen is het uitzicht fantastisch! Je bevindt je tussen prachtige bergen en je hebt een geweldig uitzicht op de Libische zee.

Overdag kan je roofvogels zien rondvliegen in de vallei, zoekend naar hun prooi. Sommige vogels hebben een spanwijdte van wel 1,50 meter! Bijzonder.

’s Avonds kan je vanuit een ligstoel genieten van talloze sterren. Hoe langer je kijkt, hoe meer je er ziet! Luister naar het ‘geluid’ van de stilte. Hooguit onderbroken door wat krekels die altijd het hoogste woord willen hebben. Het zwembad is exclusief voor Spitimaskreta en biedt een adembenemend uitzicht op de zee en de bergen.

Meer info: Kijk hier!

Booking.com