Vakantie Kreta

Chrissi Island staat voor een dagje ontspanning! Met de boot is dit eiland bereikbaar, er is een prachtig strand met kristalhelder blauwe zee wat uitnodigt om te zwemmen. Loop een rondje over het eiland, eet een hapje en geniet van het mooie landschap tijdens je drankje.

Zoals al eerder gezegd is, is Chrissi Island bereikbaar met de boot vanuit Ierapetra en vanuit Makrigialos. Het eiland is 7 km lang met een maximale breedte van 2 km en ligt 8 zeemijlen ten zuiden van Ierapetra.
Zodra je van de boot afstapt en op het eiland Chrissi komt, zie je het prachtige landschap met veel ceder bomen, het gouden zand en het lichte aquamarijnwater. Het eiland herbergt het grootste natuurlijk gevormde Libanese cederbos van heel Europa! Dit is de reden waarom het eiland Chrissi elke zomer meer en meer bezoekers uit de hele wereld verwelkomt.

Tuurlijk ga je op Chrissi Island heerlijk op het strand liggen en zwemmen in kristalhelder water. Maar wat is er nog meer te beleven?
Het eiland heeft een kleine bar aan de noordkant van het eiland waar opvallend veel schelpen te vinden zijn. Dit is één van de onderscheidende kenmerken van het eiland. Aan de zuidkant vind je een kleine taverne en de orthodoxe kerk van St. Nicholas. Aan de noordwestkant staat een vuurtoren en verder vind je op dit eiland een bos. Aan de noordoostkant staat een huis. Er zijn tot nu toe drie erkende permanente bewoners op het eiland.

Bijna overal bevinden zich stenen op dit eiland, dus waterschoenen zijn aan te raden.

Hoe kom ik op Chrissi Island?

Zes maanden per jaar, van half mei tot eind oktober, zijn er kleine boten die dagelijks vertrekken van de havens van Ierapetra en Makrigialos naar het prachtige eiland. Bij de havens is voldoende parkeergelegenheid. Koop een ticket voor de boottocht (kosten per ticket per persoon in 2020 €22,-.) Verder betaal je nog ‘Sea-fee’ á €1,- per persoon voor je aan boort mag. Na een uurtje varen nadert de boot de zuidkant van het eiland, wat meestal rustiger is. De uitgang bevindt zich in het “Vougiou-oog” waar zich een kleine pier, receptie en de taverne bevinden.

Een bijzonder eiland…..

Chrissi Island wordt beschermd door Natura 2000 Networking Program, een “gebied van intense natuurlijke schoonheid”. Dit eiland is ook aangewezen als een toevluchtsoord voor dieren in het wild. Het eiland herbergt het grootste natuurlijk gevormde Libanese cederbos in Europa. De meerderheid van de bomen heeft een gemiddelde leeftijd van 200 jaar en een gemiddelde hoogte van maximaal 7 meter, sommige bomen zijn maximaal 300 jaar oud en 10 meter hoog. De dichtheid is ongeveer 28 bomen per hectare.