Vakantie Kreta


Kroustas, waar de tijd heeft stil gestaan…..

Vanuit de stad Agios Nikolaos rij je richting Kritsa het Dikti-gebergte in. Zo’n 4 kilometer voorbij Kritsa ligt het bergdorp Kroustas. In Kritsa ben je nog in onze moderne tijd. Daar zijn toeristenwinkels en overdag zwerven er toeristen rond die met bussen vanuit de kusthotels naar boven zijn gebracht. Maar in Kroustas waan je je in de verleden tijd. De mensen spreken hier géén of nauwelijks Engels en er is ook geen Engelstalige menukaart te vinden.

In Kroustas zie je wat authenticiteit betekent. De mensen leven er in grote saamhorigheid, werken hard op het land, kennen elkaar allemaal en trekken zich niks van de moderne tijd aan.
Kroustas nodigt je uit te vertragen. Zet je smartphone uit. Slof wat rond door de schilderachtige straatjes en sta even stil bij het mooie uitzicht op de Baai van Mirambello. Hang wat rond op de wat slordige terrasjes. En maak vooral een (simpel) praatje met de mensen. Aanvankelijk lijken ze niet echt vriendelijk en erg op zichzelf. Maar zodra jij een vriendelijk ‘jassas’ laat horen, stralen ze!

Aan de noordkant van Kroustas (wat korst betekent) liggen twee fraaie 13e eeuwse kerkjes, op de rand van de ‘korst’. Van binnen zijn de kerkjes vol geschilderd met fresco’s. De gezichten van de heiligen zijn eruit weggekrast door de Turken. Die hebben Kreta drie eeuwen overheerst en waren islamitisch. In de islam mag je het goddelijke niet afbeelden. Vandaar.

Natura 2000

Ten zuiden van Kroustas, een half uur rijden naar boven de bergen in, ligt een prachtig Natura 2000 gebied met het Historic Parc. De Duitse archeologe Sabine Beckman heeft hier maar liefst 250 Minoïsche boerderijen gelokaliseerd die daar zo’n 4.000 jaar geleden projectmatig zijn gebouwd. Ze heeft ook een eenvoudige groene-stippen-route (2 uur) en een lastigere blauwe-stippen-route (3 uur) uitgezet. Zorg dat je de stippen niet mist, want je kunt grandioos verdwalen in het oerbos.

Eten kun je in restaurant ‘O Kroustas’ van Stavrakakis aan het begin (rechts) van het dorp. Dat restaurant is beroemd om de oer-Kretenzische keuken met geit en lam op het menu. Midden in het dorpje zwaait Maria de scepter over taverne Matrakas. Daar komt alles en iedereen bij elkaar voor een raki, koffie, de laatste roddel en om uit te rusten van het werk op het land. Maria heeft altijd wat lekkers te eten op het vuur.

Eftasimo festival

Beroemd in wijde omgeving is het eftasimo-festival (ή εφτάζυμο). Eftasimo is een broodsoort en medio augustus wordt op het schoolplein een groot feest georganiseerd rond het thema eftasimo. Veel live muziek, dansen, eten en drinken tot diep in de nacht.

Accommodatie tip in Kroustas

Villa Dio Petres

Circa 300 meter vóór Kroustas ligt links Villa Dio Petres. Een bed and breakfast hotel met fabelachtige uitzichten over de bergen en de Baai van Mirambello. Villa Dio Petres heeft 3 kamers en een suite (bestaande uit twee slaapkamers). Het zijn comfortabele kamers, met grote terrassen en een prettige ontbijtzaal. Gasten hebben een 9.7 beoordeling gegeven.
Ga voor alle informatie en om te reserveren naar www.villadiopetres.com

Meer accommodaties

Booking.com