Vakantie Kreta

Rethymnon is de derde grootste stad van Kreta, na Iraklion en Chania en is het centrum van het district Rethymnon.

Rethymnon kan je grofweg in drie delen opsplitsen:

  1. Een strand met een wandeldijk die 3km lang is. Naast deze wandeldijk loopt een weg die aan de andere zijde bebouwd is met overwegend hotels, appartementen en restaurants.
  2. De oude stad. Een wirwar van gezellige nauwe straatjes en steegjes waar amper autoverkeer mogelijk is. Hier zijn restaurants, terrasjes en winkeltjes in overvloed.
  3. De nieuwe stad. Een stad zoals geen andere op Kreta.

De wandeldijk

De wandeldijk strekt zich uit van de Venetiaanse haven in de oude stad tot Perivolia, aan de Oostzijde van Rethymnon. Deze wandeldijk is bijna 3km lang. Er wordt over deze dijk ’s ochtends vroeg heel wat gejogd door locals en toeristen. Jammer genoeg is er ook heel wat verkeer op de weg naast de wandeldijk (Eleftheriou Venizelou). Het met kleine palmboompjes beplante voetpad is wel breed genoeg en wordt dagelijks onderhouden.

Het strand

Het strand wordt geëxploiteerd door verhuurders van ligbedden en parasols. Een kleine strook tussen de jachthaven en de Venetiaanse haven is vrijgehouden. Vanaf de Venetiaanse haven loopt er in Westelijke richting nog een weg omhoog (Kefalogianni), voorbij het Fortezza (de burcht), tot aan de grote verkeersader die de stad doorsnijdt en daar Stamathioudaki heet. Tot aan de ingang het Fortezza zijn er nog de terrassen van restaurantjes aan beide zijden langs de straat.

De oude Venetiaanse haven

De oude Venetiaanse haven is tot aan de waterkant toe bezet met terrassen van de plaatselijke restaurants. De stoelen en tafels staan zo dicht mogelijk bij elkaar gestouwd om geen plekje verloren te laten gaan. De obers stellen zich redelijk opdringerig op en doen hun best om je aan de haak te slaan, al is het maar voor een koffie.
Aan de Westelijke zijde van de haven kan je de pier op wandelen, tot aan de vuurtoren. Van daaruit kan je prachtige foto’s nemen van de haven bij het ochtendlicht van de opkomende zon, maar ook bij valavond zijn foto’s vanuit dit gezichtspunt voortreffelijk.  

In deze haven ligt ook een piratenschip aangemeerd. Er is een kantoortje waar je een excursie kan boeken met dit galjoen. Het vaart richting Panormos en terug terwijl je aan boord van een maaltijd kunt genieten. In dit kantoortje kan je ook boeken voor een trip met een snellere boot naar Panormos. Deze boot vaart onderweg ook nog een zeegrot binnen. In Panormos heb je anderhalf uur de tijd om dit leuke vissersplaatsje met enkele restaurantjes te bezoeken.

Vlak tegen de Venetiaanse haven, aan de westzijde, is de industriële haven gesitueerd, vanwaar het zwaar beladen transport bergopwaarts vertrekt over de Kefalogianni naar de Stamathioudaki, richting autostrade. Op deze Kefalogianni, net waar de terrasjes ophouden, kan je de trap naar het Fortezza, op de Palaiokastroheuvel, opwandelen. Vanuit het Fortezza heb je een prachtig uitzicht over heel Rethymnon (stad). Je moet wel toegang betalen om binnen de burchtmuren te mogen, maar het panorama is het waard. Op het terrein zelf is weinig interessants te bezichtigen, op een lege moskee met een grote koepel na.

Wandeling door Rethymnon (stad)

Aan de Venetiaanse haven, waar de lange wandeldijk (E. Venizelou) naar Perivolia begint, bevindt zich een rotonde met een standbeeld. Op het eerste deel van de Venizelou bevinden zich tal van grote terrassen met daarachter een wandelgang met souvenierstalletjes. Ook aan deze terrassen trachten de obers je binnen te lokken.

Een kort straatje (Petichaki) leidt vanaf de rotonde naar de binnenstad. Aan het eerste kruispunt zie je de Venetiaanse Loggia. Een vierkant gebouw dat gebruikt wordt als museum. Als je dan naar links wandelt loop je door één van de twee lange winkelstraten (Arkadiou) van Rethymnon. Maar als je aan het kruispunt met de Loggia rechtdoor over de Paleologou loopt kom je in het oude stadscentrum. Het nauwe straatje links (Souliou) is autovrij en is een van de leukste winkelstraatjes van Rethymnon. Je kan het ingaan, maar we komen hier later nog terug door. Het komt uit op de andere lange winkelstraat, de Ethnikis Antistasseos.

De Rimondi fontein

Ga verder over de Paleologou tot waar deze eindigt op het kruispunt waar de Ethnikis Anistasseos begint . Hier vind je grote terrassen waar de obers je aanspreken. Aan de overzijde vind je tal van winkeltjes (souveniers, juwelen, antiek, handwerk, boeken enz.) Ga op dat kruispunt rechtsaf en dan kom je op het Platanospleintje met het meest gefotografeerde monument van Rethymnon: de Rimondi Fontein.  Hier zijn enkele leuke terrassen waar je iedereen kan zien passeren die Rethymnon bezoekt en de Fontein gaat fotograferen. Het is de uitgelezen observatiestek van de oude stad. Vooral bij groepen toeristen met gids kan je vermakelijke taferelen aanschouwen.

Achter de fontein rechts loopt een straatje (Moschovitou) terug naar de haven en daar zijn nog enkele gezellige restaurantjes.

Palazzo Rimondi

Maar we vervolgen onze weg van de haven weg, van de fontein weg, rechtdoor naar de Arabatzoglou, een smalle winkelwandelstraat die uitkomt op de Nikiforou Foka. Het tweede smalle straatje dat de Arabatzoglou kruist, is de Xanthoudidou. Als je dat straatje links inloopt heb je na 100m aan de linkerzijde hotel Palazzo Rimondi, een mooi gerestaureerd hotelletje met kleine kamers en suites. Werp een blik door het kleine gietijzeren poortje en dan zie je een fijn ontworpen binnenplaatsje waar de gasten hun ontbijt nemen naast de elegant ontworpen mozaïeken waterkom.

Keer om en kruis de Arabatzoglou terwijl je de Xanthoudidou naar de andere richting loopt. In deze wijk vindt men de eerder selectieve restaurants, waarvan To Pigadi (The Well) een van de kleinere is. Het wordt uitgebaat door de familie Pavlakis met hulp van heel vriendelijk personeel. Dit gezellige restaurant blijft ook in de winter open en wordt veelvuldig bezocht door de bewoners van Rethymnon. De chef, Harris Pavlakis, een vriendelijke goedlachse man, staat zelf aan het fornuis en heeft er de kneep van weg om de meest traditionele Griekse schotels op een verfijnde culinaire wijze te serveren. Zijn jongere broer en sommelier Vassilis, kan je alles vertellen over de wijnen die in dit voortreffelijke restaurant worden geschonken. (Kijk hier voor de website van het restaurant).

Kyria ton Angkelonkerk

Als je verder de Xanthoudidou uitloopt vind je links op de hoek Hotel Fortezza. Maar we keren terug naar de Arabatzoglou, waar we rechtsaf onze wandeling door dit leuke winkelstraatje vervolgen.

Het volgende straatje dat je kruist is de Epimenidou. Hier zijn verschillende restaurantjes. Het straatje staat nagenoeg vol tafeltjes en is vooral ’s avonds heel gezellig. Je moet er wel tegen kunnen dat de passanten, en dat zijn er niet weinig, steeds op uw bord meekijken.

Maar we vervolgen onze weg tot aan de Nikiforou Foka, de straat waar de Arabatzoglou op uitkomt. Aan de rechterzijde op het hoekje heb je een bescheiden restaurantje, O Psaras (de visser) en aan de linkerzijde de Kyria ton Angkelonkerk.

Voetbalstadion van Rethymnon

Aan de overzijde van de kerk loopt een straat naar de Westelijke baai van Rethymnon, de Koronaiou. In het begin van deze straat zijn enkele kunstenaarsateliers. Het vervolg van de straat bestaat uit oude kleine rijtjeshuizen en er zijn ook nog een bakkerszaak en een klein historisch boekenwinkeltje. De rustige straat komt uit op het Plateia Iroon Polytechneion. Op het hoekje aan de rechterzijde is een kafeneion, O Asteraz. Een echte volkse samenkomstplaats. Aan de linkerzijde van het plein is het voetbalstadion van Rethymnon waar de Neos Asteras Rethymnon Football Club haar thuiswedstrijden speelt. Op het midden van het plein staat een fontein, omgeven door enkele bomen en aan de achterzijde, met de rug naar de kust staat het departementsgebouw van de prefectuur Rethymnon en rechts daarvan is het politiekantoor van de stad.

Ga echter rechtdoor vanuit de Koronaiou richting kust tot je op de Kefalogianni uitkomt, en sla dan rechtsaf. Op deze plek kan je de mooiste zonsondergangen van Rethymnon fotograferen. Ga verder tot aan de eerste straat rechts, de Melissinou. Op het kleine pleintje waar de straat begint staat een beeltenis van een wereldbol. Sla rechtsaf, de Melissinou in.

De Melissinou

Je zal aan de rechterzijde van de Melissinou een aantal steegjes vinden die de oude binnenstad inlopen. Aan de linkerzijde van de straat is ergens een openluchtbioscoop. Het zesde straatje aan de rechterzijde is de Renieri, en daar, tussen de huizen verscholen ligt de Agios Nektarioskerk.

Het zevende straatje aan de rechterzijde is de Nikiforou Foka en net even verder aan de linkerzijde is de Katechaki die omhoog loopt en aan het Fortezza uitkomt. Je kan het Fortezza bezichtigen en dan keer je terug via de Katechaki naar de Nikiforou Foka.

Loop de Nikiforou Foka door tot je voorbij de Arabatzoglou en de Kyria ton Angkelonkerk bent en sla dan linksaf, de Vernardou in. Aan de linkerzijde van de straat is het Historisch Fokloremuseum van Rethymnon gevestigd en wat verder naar het einde van de straat, kom je langs de Nerantzes Moskee met de grote, al jaren in steigerwerk staande minaret. Hierin is o.a. de muziekschool ondergebracht.

Je komt nu terug uit op de lange winkelstraat, de Ethnikis Antistasseos. Sla rechtsaf en loop verder tot aan het volgende steegje aan uw rechterzijde. Hierin is de Agios Frangkiskoskerk gevestigd en daarnaast de Turkse School, opgericht in 1796.

Porto Guora

Wandel verder door de winkelstraat Ethnikis Antistasseos en aan het einde daarvan kom je aan de Porta Guora, de poort van de oude naar de nieuwe stad. Hierachter bevindt kloppend hart van de stad: het Tessaron Martyrionplein met de Isodion tis Theotokoe Kerk, de kathedraal van Rethymnon. Aan de overzijde de drukke verkeersader Koudouriotou loopt brede laan, de Stylianou Dimitrakaki. Aan de rechterzijde op de hoek is een toegang naar het mooie stadspark en aan de linkerzijde zie je het grote plein waar de wekelijkse markt gevestigd is.

Souliou

Ga terug door de poort naar de oude stad en loop de Ethnikis Antistasseos door tot het kruispunt met de Souliou aan uw rechterzijde. De Souliou is een hele smalle steeg met gezellige winkeltjes en enkele restaurantjes.

Je komt nu weer uit op de Paleologou. Ga rechtsaf aan het kruispunt met de Arkadiou. Als je hier rechtdoor gaat kom je aan de oude Venetiaanse haven uit. Als je echter nog graag leuke winkeltjes bekijkt ga dan rechtsaf de Arkadiou op. Deze straat is ongeveer 500m lang en alle zijstraatjes aan je linkerzijde lopen naar de wandeldijk die je terug kan voeren naar de Venetiaanse haven, maar als je de Arkadiou afwandelt kom je uit op het Iroon Square (Heldenplein) met het standbeeld van de onbekende soldaat. Net voor het plein zie je aan je rechterzijde de gerestaureerde Kara Musa Pasha Moskee.

De haven

Hierachter kan je nog verder dwalen door de oude stad. Als je het Heldenplein oversteekt, verlaat je de oude stad, maar als je linksaf terug naar de wandeldijk gaat, kom je uit aan de jacht- en ferryhaven en kan je via een smalle promenade, parallel met de wandeldijk, en langs stalletjes en terrassen terug naar de Venetiaanse haven.

Op deze plek is een taxistandplaats en kan je met een toeristisch treintje verschillende trips maken door de stad en de prefectuur van Rethymnon, zoals naar Georgoupoli, een gezellig kustplaatsje en het Kournasmeer, maar ook naar Argyroupoli in het centrum van het district Lappa, waar je verse forel uit de bergwatertjes kunt eten.

Accommodaties tips in Rethymnon (stad)

Pepi Boutique hotel

Voordat de familie Irini eigenaar werd van het huidige Pepi Boutique hotel, was het één van de oudste basisscholen van Rethymnon, waar kinderen de straten vulden met vrolijk gelach. Na enige jaren leegstand besloot de familie Irini weer leven te brengen in het ó-zo-mooie pand. Dat is met de renovatie helemaal gelukt! Mensen weten de plek weer te vinden en nu zijn het vakantiegangers die de straten weer doen leven. 

Likeurwinkeltje links, bakkerijtje rechts. Wanneer je door de leuke straatjes van Rethymnon loopt, kun je niet anders dan een vakantiegevoel krijgen. Een een straat vol gezellige kleine winkeltjes: je zit er bij Pepi Boutique middenin! Zodra je er na het struinen aankomt, krijg je meteen zin in een verfrissend drankje. De bar is namelijk om door een ringetje te halen. Yamas!

Meer informatie? Kijk eens hier

Ideon

Heerlijk struinen door de wirwar van straten en steegjes van het historische centrum van Rethymnon, waar gezellige restaurants, leuke Griekse winkels en diverse bezienswaardigheden te vinden zijn. En ‘s avonds loop je richting Fortezza en eet bij de haven een lekker hapje, proostend op een geslaagde dag. Je zit hier tussen de Grieken te genieten, die zijn fan van deze plek.

Meer informatie? Kijk eens hier.

Aquila Porto Rethymnon

Wat word je hier toch heerlijk in de watten gelegd. Van een luxe ontbijtje tot een uitgebreid diner én drankjes op het strand. Aquila Porto Rethymnon brengt service en kwaliteit tot een wel heel hoog niveau. Een comfortabel verblijf is gegarandeerd. Wil je net dat beetje extra, boek dan een kamer met Mythica service. En de locatie is werkelijk ideaal voor zonaanbieders. Twee stappen en je bent op het strand. En ook in het centrum van deze voormalige Venetiaanse stad. Proef de sfeer in de kleine steegjes en op de pleinen van Rethymnon. Wedden dat je binnen één dag helemaal verkocht bent?

Meer informatie? Kijk eens hier.

Casa Dei Delfini

Casa Dei Delfini heeft een ideale ligging in het oude centrum van Rethymno, en bevindt zich in een oud Venetiaans-Turks herenhuis. Het hotel biedt ruime, zelfstandige accommodatie met een eigen balkon en gratis WiFi.

Alle accommodaties zijn elegant ingericht met hoogwaardig meubilair, airconditioning, balken aan de plafonds en stenen muren. Elke kamer heeft een flatscreen-tv met satellietzenders en een kluisje. Een aantal kamertypes beschikt over een zit- en eethoek.

Meer informatie? Kijk eens hier.

Meer accommodaties in Rethymnon:

Booking.com