Vakantie Kreta

Het departement Rethymnon bestaat uit vier provincies, Rethymnon, Agios Vasileios, Amari en Mylopotamos en is het meest bergachtige gebied van Kreta, in het westen begrensd door de Witte Bergen en in het oosten door Mt. Psiloritis.

De provincie Rethymnon

De hoofdstad van de provincie is Rethymnon, met een bevolking van ongeveer 40.000 is het de derde grootste stad van Kreta.

De belangrijkste attractie is de Oud-Venetiaans – Ottomaanse wijk die het stuk land naast het Venetiaanse fort in beslag neemt. Het is een doolhof van smalle straatjes, Venetiaanse monumenten en af ​​en toe een minaret die de Ottomaanse invloed toevoegt. De oude wijk is uitgegroeid tot een belangrijke plek om te winkelen en biedt een breed assortiment aan winkels die zowat alles verkopen, van souvenirs tot sieraden, leer, Kretenzische kruiden en aardewerk. Daarnaast zijn er ook vele restaurants waarvan er een aantal tot de beste op Kreta behoren.

Rethymnon bezit ook een lang zandstrand dat enkele kilometers naar het oosten loopt. Het is geen verrassing dat het nu een van de belangrijkste toeristische gebieden van Kreta is, vol met hotels en appartementen van alle categorieën.

De provincie Mylopotamos

Deze provincie ligt ten oosten van de stad Rethymnon. De kust is nog steeds vrij wild en in delen niet gemakkelijk toegankelijk. De belangrijkste kustplaatsen zijn Bali en Panormo.

Bali ligt in een prachtige omgeving, met verschillende kleine baaien, heuvels en smalle zandstranden. De vele toeristische ontwikkelingen hebben de natuurlijke schoonheid van het gebied aangetast en het kan druk zijn in de zomer

Panormo heeft een mooi zandstrand en is gemakkelijk te bereiken vanuit Rethymnon. Wat vroeger een klein dorp was, gebouwd op een oude nederzetting, is een omvangrijk toeristenoord geworden.

Het heuvelachtige binnenland van de provincie is ook aantrekkelijk voor toeristen, vooral de dorpen Margarites en Anogia. Margarites staat bekend om zijn fijne aardewerk en wordt elke ochtend binnengevallen door tourbussen. Het is echt het beste om ‘s middags te gaan waar alles weer rustig wordt.

Anogia, gelegen op de uitlopers van Mt. Psiloritis is het grootste bergdorp van Kreta. Het is beroemd om zijn lange geschiedenis van rebellie. In W.W.II werden alle mannen van het dorp die konden worden gepakt (vooral degenen die te oud waren om te ontsnappen) door de Duitsers afgeslacht als vergelding voor hun rol bij het helpen van de ontvoering van generaal Kreipe, de commandant van de Duitse bezettingsmacht. De weefindustrie van de stad werd ontwikkeld door de weduwen van deze afgeslachte mannen om zichzelf te onderhouden. Anogia is ook bekend in heel Kreta om zijn muzikantenfamilies.

Een weg leidt van Anogia naar het Nida-plateau (22 km), een klein plateau op een hoogte van 1400 meter van waaruit het mogelijk is om in ongeveer 4 uur naar Timios Stavros, de hoogste top van het eiland (2456 m), te lopen.

De provincie Agios Vasileios

De provincie Agios Vasileios begint in Armeni in het noorden en eindigt aan de zuidkust van het eiland, waar Plakias, Preveli en Agia Galini de bekendste plaatsen zijn. De hoofdstad van de provincie is het kleine stadje Spili. Spili is een mooi bergstadje met geplaveide straatjes en platanen vooral bekend om zijn unieke Venetiaanse fontein die water uit 19 leeuwenkoppen spuit. Omdat het aan de noord- naar zuidweg ligt, komen er nogal wat bezoekers (en tourbussen) langs om ze te bewonderen, maar ‘s avonds is het nog steeds een slaperig stadje. Spili is een goede plek om aan de zomerse hitte te ontsnappen.

Plakias, ooit een rustig vissersdorpje met een mooi, lang zandstrand, twee cafés en een taverne, was eind jaren 60 en begin 70 een van het geheime strandparadijs van Kreta. Het is nog steeds een prachtige plek vanwege de ligging aan de voet van de bergen, maar verwacht niet veel van het traditionele Kreta daar te zien.

Je kan een aantal zeer goede wandelingen die in de omgeving ondernemen. Als je niet van wind houdt, wees dan gewaarschuwd: Plakias kan extreem winderig worden vanwege een kloof die van noord naar zuid loopt in de bergen.

Moni Preveli is een beroemd, goed onderhouden klooster gelegen boven de Libische zee. Zoals de meeste Kretenzische kloosters speelde het een belangrijke rol in de opstand van het eiland tegen de Turken. In W.W.II, na de Slag om Kreta, beschermde het vele geallieerde soldaten die naar Egypte werden geëvacueerd. Als vergelding is het klooster geplunderd door de Duitsers. De schatten van het klooster worden bewaard in een klein museum.

Preveli, het mooiste strand van Rethymnon

Niet ver van het klooster ligt het prachtige palmenstrand van Preveli.  De rivier Mylopotamos snijdt het strand in tweeën en de oevers zijn omzoomd met palmbomen. Dit strand is een van de mooiste stranden van Kreta en trekt nu zoveel bezoekers dat het ook een van de drukste is.

Agia Galini is een ander populair plaatsje. Het ooit slaperige dorpje op een heuvel met uitzicht op de zee bestaat bijna volledig uit hotels, restaurants, bars en winkels. In het seizoen is het heel erg druk maar ondanks de drukte is het een leuk en sfeervol plaatsje.

De provincie Amari

De provincie Amari wordt vaak gezien als het hart van Kreta en de bewaarplaats van zijn cultuur. De hoofdstad Amari is omgeven door rustige, ongerepte dorpen. Je hebt je eigen vervoer nodig om deze provincie te bezoeken, die slecht wordt bereikbaar is met het openbaar vervoer, hoewel er verschillende dagelijkse bussen rijden van Rethymnon naar Amari.

Je komt in de Amari-vallei vanuit Rethymnon of vanuit Agia Galini. Door de overvloedige watervoorraad herbergt de regio ongeveer 40 vrijwel ongerepte dorpen te midden van olijfbomen en amandel- en kersenbomen.

Arkardi, een van de mooiste kloosters van Rethymnon!

Het Arkadi klooster is een indrukwekkend 16e-eeuws klooster, met een gruwelijke geschiedenis. In 1866 stuurden de Turken massaal soldaten om opstanden te onderdrukken die op het hele eiland op gang kwamen. Honderden mannen, vrouwen en kinderen die hun dorpen waren ontvlucht, gebruikten het klooster als schuilplaats. Toen 2000 Turkse soldaten het gebouw aanvielen staken de Kretenzers de voorraad buskruid aan met als gevolg een zware explosie. De explosie doodde iedereen, inclusief Turken, behalve één klein meisje. Ze leefde tot op hoge leeftijd in een nabijgelegen dorp. Een bezoek aan dit klooster is een must-do tijdens een reis naar Kreta.

Plaatsen in Provincie Rethymnon

Ontdek meer