Vakantie Kreta

Aan de noordzijde van de Psiloritis vind je het toeristische bergdorpje Anogia (Anogeia). In het ongeveer 2800 inwoners tellende dorp vind je een ruime verscheidenheid aan tavernes en cafés, waar je heerlijke lokale gerechten kan eten.  Veel van het leven speekt zich af in het centrale gedeelte van Anogia op het plein bij de kerk. Hier vind je ook diverse stalletjes waar de lokale bevolking, veelal oudere dames, hun traditioneel gemaakte kleden aan bezoekers proberen te verkopen.

Anogia in de Tweede wereldoorlog

Tijdens de Ottomaanse overheersing werd het dorpje door de Turken platgebrand. In de Tweede wereldoorlog gebeurde dit helaas nog eens. Op 13 augustus 1944 werd het dorp namelijk nogmaals platgebrand door de Duitsers. Dit als represaille voor de hulp die vanuit het dorp werd geboden aan het verzet. Ook beval de commandant van het Duitse garnizoen op deze dag dat alle mannen die zich in het dorp of binnen een kilometer omtrek ervan bevonden moesten worden geëxecuteerd. Tegenwoordig staat er een monument om deze gebeurtenis te herdenken.

Bezienswaardigheden

Vlak bij het centrale plein in Anogia is een klein museum te vinden gewijd aan de volkszanger Nikos Xilouris. Deze populaire zanger (1936-1980) is afkomstig uit het dorp en zijn ouderlijk huis is omgeturnd tot een bescheiden maar interessant museum. Vlak bij het dorp vind je ook een van de mooiste grotten op Kreta, de Melidoni grot. Deze grot waar tijdens de Ottomaanse bezetting een van de vele verschrikkingen plaats heeft gevonden is een bezoek meer dan waard.

Accommodatie tips bij Anogia

Delina Mountain resort

Delina Mountain Resort ligt in een gebied van 28 hectare groot. Deze accommodatie pronkt met de voortreffelijke faciliteiten van een luxe hotel, de authenticiteit van Kretenzer tradities en het ruige natuurschoon van het eiland.

Op 1 km afstand van het resort is het dorp Anogia gevestigd, op 910 meter hoogte en aan de weg naar Nida. Het hele jaar rond kan je van de uitstekende locatie van het hotel genieten. Het natuurschoon en het afwisselend landschap zullen je betoveren. Het hotel stelt alles in het werk om je verblijf zo prettig mogelijk te maken, met allerlei diensten ter ontspanning of voor het genereren van nieuwe energie. Ook kan je er genieten van een overdekt zwembad of jezelf laten verwennen met een heerlijke massage. Tot slot beschikt Delina Mountain Resort over speciaal ingerichte kamers die een sfeer van rust en reinheid uitstralen om af te rekenen met je dagelijkse en hectische beslommeringen.

Meer informatie? Kijk eens hier

Perachori Boutigue Studios

De accommodatie ligt direct aan het plein van Perachori in Anogia! Dat betekent dat je op een zeer kleine afstand de mogelijkheid hebt om te genieten van traditioneel Kretenzisch eten. Ook krijg je goed te zien hoe de mensen leven op Anogia! De accommodatie heeft geluidsisolatie, maar toch hoor je soms het “traditionele geluid”. Instrumenten, praatjes, muziek en liedjes bezorgen je misschien geen rustige avond. Je krijgt echter wel de kans voor een unieke ervaring om deel te nemen aan het feest en te genieten van dat mooie deel van de traditie.

Meer informatie? Kijk eens hier

Hotel Marina

Hotel Marina biedt kamers met een balkon met een panoramisch uitzicht op de berg Psiloritis. Er is overal gratis WiFi beschikbaar.

De lichte en ruime kamers van het Marina zijn voorzien van een open haard en een kitchenette met een koelkast. Andere faciliteiten zijn een tv, airconditioning en een eigen badkamer met een douche.

Meer informatie? Kijk eens hier