Vakantie Kreta

Een kleine vijftien kilometer ten westen van Plakias ligt het dorp Rodakino. Een oase van rust voor degene die zich terug wil trekken en genieten van de omgeving met prachtige stranden. Enkele stranden zijn slechts te voet te bereiken.
Er is een busverbinding met Rethymnon die ook bij andere plaatsen op de route stopt. Het dorp bestaat uit twee delen; Páno Rodakino (Páno=boven) en Káto Rodakino (Káto=beneden). Deze delen worden door een kloof van elkaar gescheiden. Gelukkig ligt er over deze kloof een brug, zodat men niet het ravijn hoeft te doorkruisen om in het andere deel van het dorp te komen.

Het plaatsje kent enkele tavernes, een minimarkt en een bakker met dagelijks vers brood. Een verblijf hier is speciaal omdat men hier het gevoel krijgt een Griek te zijn. Tussen de olijfbomen slingeren kleine weggetjes naar het achterland en andere dorpen. De stranden strekken zich lui uit langs de zee en er zijn met groot gemak plaatsen te vinden waar je de enige bezoeker bent.

Tijdens de Venetiaanse bezetting is het dorp volledig verwoest en zijn alle, op één na, bewoners omgekomen. Deze laatste bewoner heeft kunnen vluchten naar de Pelopónnesos en is jaren later teruggekeerd om zijn dorp weer op te bouwen.

Op 24 mei 1821 verrees hier de eerste Griekse vlag als teken van de opstand tegen de Turken. Ook in de Tweede Wereldoorlog speelde dit dorp, zoals vele dorpen aan de zuidkust van Kreta, een rol. Hier werd de gevangen genomen Duitse generaal Kreipe ingeklaard voor een transport per boot naar het Midden-Oosten.

Het strand van Kórakas bij Rodakino

Een van de mooie stranden waar het goed toeven is, is het strand van Kórakas. Dit passeer je als je Rodakino vanaf Plakias binnenkomt rijden. Langs de kust wemelt het hier van de kleine stranden. Aan het eind, slechts te voet te bereiken, is het strand van Kástro.

Accommodatie tips:

Huize Virgin Mary

De eigenaren Zoi en Ioannis hebben een bijzondere sfeer gecreëerd in Huize Virgin Mary. Je hebt bij hen niet alleen een comfortabel verblijf in de studio’s, maar tevens een taverne bij de hand met een voortreffelijke keuken. Het is een genot om hier dagelijks neer te strijken en te genieten van het heerlijke eten, het uitzicht en de goede sfeer. Ook voor een ontbijt kan je bij hen terecht.

Meer informatie? Kijk eens hier