Vakantie Kreta

Maroulas is een traditioneel dorp, gelegen 10 km ten zuidoosten van Rethymnon. Gebouwd op de top van een heuvel, biedt een panoramisch uitzicht over de vallei en de Kretenzische zee. Maroulas is een rustig dorp met gebouwen uit de Venetiaanse tijd, omgeven door groen, een bron en verschillende valleien. Het dorp is ingedeeld in Klasse II, dat van gemiddelde culturele waarde is omdat het zijn architectuur en andere Venetiaanse kenmerken behoudt. Volgens de overlevering dankt Maroulas zijn naam aan de herderin Maroula, die tijdens het grazen van haar schapen in de regio een bron met koel spijsverteringswater vond.

Het dateert uit de Venetiaanse periode in 1577. De overgebleven gebouwen hebben de bijzondere architectonische kenmerken van die tijd behouden, zoals schietgaten, wapenschilden, indrukwekkende deuren en bogen. Onder het rijke historische erfgoed bevinden zich twee prachtige torens, waarvan er één 14 meter hoog is, een Byzantijnse kerk gewijd aan de Hemelvaart en nog een paar kerken. Het herkenningspunt van het dorp is de imposante toren van Maroulas uit de 16e eeuw. De toren die als uitkijkpunt diende, is onlangs gerenoveerd en telt drie verdiepingen. In 1630 vestigden de Turken zich in Maroulas en gebruikten de twee torens als forten.

Het is echter waarschijnlijk dat het gebied tijdens de Minoïsche periode werd bewoond. Dit wordt bevestigd door de vondsten van de twee begraafplaatsen uit de vorstelijke periode die in het gebied zijn onthuld. De eerste werd gevonden in Mezaria en de tweede in Prinares. De bevindingen van beide worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Rethymno.

Venetiaanse torens, waterreservoirs, smalle geplaveide steegjes, bogen, boogdeuren en historische kapellen nemen je mee terug in de tijd, in de middeleeuwen, de renaissance en de jaren van de Turkse bezetting. Een van de belangrijkste attracties is de kerk van de profeet Elias op de top van de heuvel, met weids uitzicht op het traditionele dorp en de Kretenzische Zee. Elk jaar wordt op 20 juli een groot feest georganiseerd ter ere van de profeet Elias. Andere bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn, zijn de kazernes die door de bewakers worden gebruikt, het gebouwencomplex “Metohi” met verschillende elementen van renaissance- en moslimstijl en natuurlijk Vryssi, de natuurlijke bron van het dorp. Het water van Vryssi is niet drinkbaar, maar je kunt er heerlijk uitrusten in de schaduw van de grote plataan. Het is ook de moeite waard om het pittoreske plein van het dorp te bezoeken en een aangename tijd door te brengen met de lokale bevolking.

In de jaren tachtig maakte het dorp een grote migratie door, maar tegenwoordig keren veel mensen terug. Er zijn ook veel buitenlanders die permanent naar het dorp zijn verhuisd. Het dorp trekt veel schilders en fotografen aan omdat het een verscheidenheid aan thema’s biedt. In Maroulas zijn enkele taverna’s en cafés te vinden.