Vakantie Kreta

Watervallen, historie en avocado’s

Waar vind je Argyroupolis op Kreta?

Argyroupolis ligt vrijwel op de grens van de twee departementen Chania en Rethymno, op de weg van Episkopi naar Asigonia. Verblijf je, tijdens je vakantie op Kreta, in de omgeving van Chania? Volg dan de nieuwe nationale weg (E75) in de richting van Rethymno tot aan de tweede afrit naar Episkopi. Vervolgens rij je Episkopi voorbij in de richting van het van hieruit op de borden aangegeven Argyroupolis. Wanneer je wat extra tijd hebt kan je er ook voor kiezen om, vanuit Georgrioupoli, eerst richting het meer van Kournas te rijden. Hier kan je een waterfiets ritje maken over dit mooie meer. Vanuit Kournas rij je vervolgens binnendoor richting Episkopi en van hieruit weer door naar Argyroupolis. Vanuit Rethymno rij je over de oude nationale weg naar Episkopi en weer verder naar Argyroupolis.

Verblijf je aan de zuidkust in de buurt van Frangokastello of Chora Sfakion?Neem dan de weg die o.a. langs Imbros, vanaf Chora Sfakion naar Chania loopt. Net na Imbros krijg je aan je rechterhand een afrit naar Akones en Kallikratis. Deze weg loopt door de bergen helemaal tot aan Argyroupolis. Deze weg is mooi maar ook lastig om te rijden. Iets eenvoudiger, en ook sneller ondanks de extra kilometers, rij je richting Chania om vervolgens via de E75 en Episkopi in Argyroupolis aan te komen.

Waarom naar Argyroupolis op Kreta?

Vele Kretenzers en natuurlijk nog veel meer vakantiegangers die op Kreta verblijven bezoeken Argyroupolis. Vooral tijdens de hete dagen is Argyroupolis een heerlijk koele oase. Door de vele schaduwrijke plaatsen, veelal in combinatie met een ruime hoeveelheid aan koel bergwater, is Argyroupolis een heerlijke plek om een dagje door te brengen. Vooral in het gebied tussen het oude centrum en Asigonia vindt je een fraai wandelgebied met vele tavernes waar je kan genieten van het uitzicht op de diverse kleine watervallen, waarvan er diverse zijn aangelegd door de taverne eigenaars (maar dat mag de pret niet drukken).

In de directe omgeving van deze tavernes vind je ook diverse fraaie overblijfselen uit vroegere tijden. Zo vindt je hier een Romeins bad, een oude watermolen, een oude molen en een drietal oude kerken. De eerste van de drie kerken is de sint Kiriakikerk, een kerkje, dat nog stamt uit de eerst Byzantijnse periode. De tweede is de Maria kerk, deze is gebouwd op de resten van een oude aan Neptunus gewijde tempel. De derde is een bijzondere, deze kerk, de Sint Nicolaas kerk, is gebouwd in een grot. In deze kerk stroomt het bergwater nog rijkelijk. Daarnaast vind je hier een fraai mozaïek.

Rondwandeling Argyroupolis

Buiten dit gebied is er ook in het oude centrum veel te zien. Wanneer je parkeert bij de Sint Johanneskerk, de grote kerk van het dorp, vindt je meteen de overblijfselen van het oude Lappa. Steekt je hier vandaan over naar het centrum dan wordt je vrijwel direct naar binnengetrokken bij het kruidenwinkeltje van de eigenaar van Lappa-Avocado. Deze vriendelijke man geeft je een beknopte plattegrond van het dorpje. Daarnaast krijgt je meteen een korte uitleg over wat je te zien gaat krijgen in Argyroupolis.

Als je na de uitleg met je plattegrondje op ontdekking gaat door Argyroupolis dan kan je met een klein rondje door het dorp een heleboel historie bekijken. Als eerste kom je een Venetiaanse villa uit de 14de eeuw tegen direct gevolgd door een kleine inscriptie, boven een deur, uit 400 voor Christus. Iets verderop zie je de St. Nicolaaskerk en nog iets verder zie je de St.Paraskevi-kerk met op het plaatsje daarvoor een eeuwenoude Ionische zuil. Wanneer je je wandeling vervolgt via de weg die ongeveer tegenover de kerk begint kom je tussen de huizen een opening tegen vanwaar je een fraai uitzicht over de streek heeft.

Mariakerk

Loop je hier vandaan verder terug naar de kruidenwinkel dan kom je eerst aan uw linkerhand Mariakerk uit de 13de eeuw tegen. In dit kleine kerkje tref je nog enkele resten van oude iconen aan. Weer iets verder vindt je onder een afdakje een fraai stukje Romeinse mozaïekvloer uit de laatste eeuw voor Christus. Loop je van hieruit de kleine open plek op dan vindt je hier nog wat restanten van een oude olijfoliepers. Wanneer je hier staat, stamp dan eens op de grond. Je merkt dan dat het hol klinkt. Dit komt doordat de oude Romeinse watervoorziening hieronder doorloopt.

Vervolgens loop je weer terug langs het kruidenwinkeltje en kan je in de daartegenover liggende winkel nog wat avocado producten (o.a. diverse crèmes) proberen. Ben je na het wandelen wat hongerig geworden dan is het een aanrader om bij de kleine taverne tegenover deze winkel wat avocadoproducten te eten. De avocado met honing en yoghurt is een aanrader!

Accommodatie tips in Argyroupolis:

Arcus Suites

Arcus Suites is een hele buurt van gerenoveerde Venetiaanse stenen herenhuizen, gelegen in het hart van het dorp Argyroupolis in Rethymno. De suites zijn gerenoveerd met behoud van hun oorspronkelijke stijl en architectuur. Als gevolg hiervan zijn 5 onafhankelijke suites gecreëerd.

De inrichting in elke suite is uniek en biedt alle moderne 5-sterrengemakken. De imposante koepel, stenen bogen, stenen schouwen en houten vloeren creëren een unieke sfeer. De suites bevinden zich in een 400 m2 grote tuin, waar je kan ontspannen bij het zwembad en genieten van de schoonheid van de omgeving. Het prachtige strand van Episkopi ligt op slechts 8 km afstand.

Ageri

Ageri is een traditionele villa midden in de natuur en bevindt zich aan de ingang van het dorp Argyroupoli in de regio Rethymno op Kreta. Het strand ligt op slechts korte rijafstand.

Deze accommodatie heeft een traditionele inrichting met stenen bogen, een open haard en smeedhouten bedden. De villa heeft ook stenen muren en een grote tuin met fruitbomen.

Het zwembad van de villa biedt uitzicht op de zonsondergang en gasten kunnen ontspannen op de veranda met uitzicht op de bergen in de omgeving.

Meer accommodaties:Booking.com