Vakantie Kreta

Vederi is een klein traditioneel dorp in het achterland van Rethymnon. Vederi ligt gebroederlijk naast Prines en beide dorpen hebben door hun ligging tegen de berghelling een mooi uitzicht richting de kust en het daaraan gelegen Rethymnon.

Het is slechts 5 kilometer gelegen van de kust en vanwege het feit dat het onder monumentenzorg valt, mag er alleen volgens strikte regels gebouwd worden.

Vederi telt slechts een handvol bewoners. Het dorp speelde een belangrijke rol tijdens de Venetiaanse bezetting. Men gebruikte het dorp vooral als uitkijkpunt. Vanaf hier kon men de schepen van de vijand al van verre aan zien komen en zodoende tijdig actie ondernemen de aanval af te slaan. Vedere betekent overigens zien in het Italiaans. Je kan je vast een voorstelling maken hoe mooi het uitzicht hier moet zijn. Nu gelukkig zonder tegemoetkomend gevaar.

In Vederi staat de Agios Ioannis-kerk die op 24 juni naamdag viert. De klokkentoren vormt een mooi gezicht en de omgeving is begroeid met oude eiken. Vooral de deuren van de oude huizen in Vederi zijn vaak prachtig. Tevens beschikken ze over mooie haarden en stenen kozijnen. In het dorp is ook een mooie waterplaats te vinden.

De omgeving in het achterland van Rethymnon is prachtig. De begroeiing is weelderig en ook in de warme zomermaanden nog groen. De vruchtbare grond zorgt voor voldoende water in de grond en weet zo de plantengroei op gang te houden. Vooral cipressen, walnootbomen, eiken, platanen en Johannesbroodbomen vormen hier de vegetatie. In Gonia, dat iets verder landinwaarts gelegen is, en Atsipopoulo zijn meerdere tavernes en supermarkten te vinden.

Accommodatie tip in Vederi

Vederi Estate

In een rustige omgeving en toch met de gezelligheid van Rethymnon binnen handbereik, aan de rand van het dorpje Vederi, ligt Vederi Estate. Vier in traditionele stijl gebouwde villa’s met de namen Kyveli, Alkioni, Kalipso en Melpomeni liggen hier te midden van de met cipressen, olijf- en eikenbomen bedekte heuvels. Het oude landgoed was van de ouders van de eigenaar die besloot om er sfeervolle villa’s te realiseren. De villa’s zijn vernieuwd en terug gebracht in de oude stijl. Elke villa heeft een eigen naam en beschikt over een privé zwembad. De Villa’s Kyvelli, Alkioni en Kalipso liggen naast elkaar en zijn door een dikke, hoge heg van elkaar gescheiden. Onlangs is de laatste villa door de eigenaar gebouwd met de naam Melpomeni. De rust van het landgoed is in iedere villa voelbaar.

Meer informatie? Kijk eens hier