Vakantie Kreta

Anopolis, genieten van een geweldig uitzicht!

Anopolis is een van de dorpen in de regio Sfakia, gelegen aan de voet van de Witte Bergen, in het zuidoosten van Kreta. Je kan Anopolis bereiken via een 12 km lange asfaltweg die door de steile bergen kronkelt. Anopolis zelf ligt op ongeveer 600 meter hoogte maar de zeer fraaie bergen reiken tot boven de 2000m. Het dorp ligt op een rustig plateau vanwaar je een geweldig uitzicht hebt tot ver op de Libische zee. In het dorp vind je een gezellig plein met enkele tavernes waar je in alle rust kan genieten van de heerlijke lokale gerechten. Vergeet ook zeker niet de lokale raki te proeven. Ook zal je in Anopolis genieten van de werkelijk ongekend gastvrije bewoners van het dorp, die zich voornamelijk bezighouden met landbouw en het produceren van honing.

Daskalogiannis

Op het centrale plein van Anopolis vind je het standbeeld van Ioannis Daskalogiannis. Daskalogiannis was de leider was van de revolutie in 1770 tegen de Turken veroveraars van het eiland. Daskalogiannis werd tussen 1722 en 1730 geboren in Anopolis, een bergdorpje in de regio Sfakia op het Griekse eiland Kreta. Hij was een telg uit een familie die rijk was geworden in de koopvaardij. Daskalogiannis was in Chora Sfakia een man van aanzien die schepen bezat en handeldreef in de havens rond de Middellandse Zee. Vanaf 1750 was hij ook een politiek afgevaardigde in de regio. In 1765 werd hij politiek leider van de provincie Sfakia en samen met zijn broer Nikolós Sgouromállis verantwoordelijk voor het afdragen van belastingen aan de Turkse overheersers.

Russische steun blijft uit

Op zijn reizen was hij in contact gekomen met de Russische graaf en admiraal Alexey Grigoryevich Orlov. Als onderdeel van de Orlovopstand tijdens de Russisch-Turkse Oorlog van 1768 tot 1774 moest Daskalogiannis de rebellie van de Sfakioten tegen de Turkse overheersers leiden. Hij zou daarbij op ondersteuning van de troepen van Orlov kunnen rekenen. Daskalogiannis bereidde de opstand vanaf 1769 voor en startte deze door in april 1770 de vlag op de kerk van Agios Georgios in Anopolis te hijsen. Met succes werden enkele streken ten noordoosten van de bergketen Lefka Ori aangevallen. De Turken hergroepeerden zich en wisten met een troepenmacht van ongeveer 40.000 soldaten het rebellenleger van 1300 vrijheidsstrijders terug te dringen in de bergen en kloven van Sfakia.

Er volgde een zware winter en toen de Russische steun uitbleef verschanste Daskalogiannis zich met 70 rebellen in het fort van Frangokastello. De Turken hadden inmiddels een oom en de broer van Daskalogiannis gevangengezet en toen zij op 18 maart 1771 met een vredesvoorstel kwamen, besloot Daskalogiannis zich over te geven, in de hoop dat zijn manschappen gespaard zouden blijven. Op last van de pasja werd hij echter in Heraklion gevangengezet. Op 17 juni 1771 werd hij in de buurt van het havenfort Koulés gefolterd, levend gevild en geëxecuteerd.

(Herdenkings-)feesten

De verjaardag van de revolutie wordt op traditionele wijze gevierd, elk jaar de eerste zondag na 17 juni, op het plein van Anopolis. Als je op 15 augustus in de regio Sfakia bent dan kan je ‘s avonds het gruyère-feest meemaken. Er wordt eten, wijn en raki geserveerd en er is live Kretenzische traditionele dansmuziek. Het doel van het festival is om de gruyère en de andere lokale producten onder de aandacht te brengen en te promoten.

Wandelen en genieten van het uitzicht vanaf Anopolis

Wanneer je vanaf het plein in zuidelijke richting gaat dan vind je de kerk van Agia Ekaterini. Op deze plek heb je een fantastisch uitzicht over de Libische Zee. Bij helder weer zie je hier ook het zuidelijkste punt van Griekenland en Europa, het eiland Gavdos. Ook heb je een mooi uitzicht over de kustplaats Loutro. Vanaf dit punt kan je ook wandelen naar Loutro. Je loopt dan over een pad met zeer fraaie uitzichtpunten naar beneden naar Loutro (ongeveer 3 kilometer enkele reis). Vanuit Loutro kan je vervolgens kiezen om, om te keren en terug naar boven te lopen, de boot naar Chora Sfakia te pakken en van hieruit evt. een taxi terug naar je accommodatie te nemen of als je nog niet uitgewandeld bent door te lopen via de bekende E4 wandelroute tot aan Chora Sfakia.

Ook kan je door de Aradena kloof wandelen of gewoon eens genieten van het uitzicht vanaf de gelijknamige ijzeren burg. In de Aradena kloof vind je tevens een onbewoond dorpje wat de moeite waard is om te bezoeken.

Accommodatie tips in Anopolis

Anopoli Rooms

Anopoli Rooms is een accommodatie met een bar, een tuin en een terras. De kamers hebben een balkon met uitzicht op de bergen.

De kamers van het pension zijn voorzien van een kledingkast. Alle kamers van Anopoli Rooms zijn voorzien van airconditioning en een eigen badkamer. Bovendien kan je bij de accommodatie genieten van een à-la-carte of een vegetarisch ontbijt.

Meer informatie? Kijk hier!

Madares Apartments

Madares Apartments is een accommodatie met uitzicht op de bergen. Alle kames hebben een terras en liggen op ongeveer 2,1 km van het strand van Akroyiali en 1,6 kilometer van het Glyka Nera-strand. De accommodatie is uitgerust met airconditioning en je kan er ook gebruikmaken van privéparkeergelegenheid en gratis Wifi. Het appartement beschikt over 1 slaapkamer, 1 badkamer, een flatscreen-tv met kabelzenders, een eethoek, een volledig uitgeruste kitchenette (met waterkoker) en een patio met uitzicht op zee. In de omgeving kan je uitstekend fietsen.

Meer informatie? Kijk hier!

Platanos Rooms

Platanos Rooms biedt accommodatie met gratis WiFi in het centrum van Anopolis. Sommige accommodaties hebben een terras en/of een balkon. Elke accommodatie heeft een eigen badkamer met een douche en een haardroger. Indien gewenst zijn er handdoeken aanwezig.

Je kan van een maaltijd genieten in het eigen restaurant waar ze een werkelijk fantastische ontbijt serveren. Zelfs vanuit Loutro komen er mensen ‘s morgens naar Platanos om hier van te genieten. Ze accommodatie verzorgen ook lunchpakketten voor als je er dagje op uitgaat.

Meer informatie? Kijk hier!