Vakantie Kreta

Waar vind je Frangokastello op Kreta?

Frangokastello is een fraaie badplaats in het zuiden van Kreta waar je met veel plezier je vakantie kan doorbrengen. Frangokastello vind je in het zuidwesten van Kreta, vlakbij Plakias en Chora Sfakion. Vanuit Chania bereik je Frangokastello het makkelijkst door via Vrises en Ammoudari af te zakken in de richting van Chora Sfakion. Je rijdt dan langs o.a. de bekende Imbros. Vanuit Heraklion volg je eerst de nieuwe nationale weg in de richting van Rethymnon. Vervolgens zak je af in de richting van achtereenvolgens Spili, Plakias en Frangokastello. Je rijdt dan o.a. door de zeer fraaie Kourtaliotiko Kloof. In deze kloof is het een aanrader om een pauze in te lassen. Volg de trap van 255 treden endaal af naar de “Church of St. Niklas”.

Waarom uw vakantie doorbrengen in Frangokastello?

Frangokastello is de ideale bestemming voor gezinnen met kleine kinderen en mensen die absolute rust willen. Maar ook voor actieve wandelaars en natuurliefhebbers is Frangokastello een prima bestemming. Frangokastello wordt niet zoals vele andere plaatsen op Kreta iedere zomer overspoeld door duizenden vakantievierende toeristen. Het is hier nog relatief rustig. Toch vind je er ruim voldoende restaurantjes en enkele supermarktjes. Belangrijk is om te weten is dat je geen pinautomaat vindt in Frangokastello. Hiervoor zal in het op vijftien kilometer afstand gelegen Sfakia moeten zijn. Maar dat is dan weer een mooie reden voor een uitstapje…

Frangokastello heeft een paar strandjes waaronder het bekendste en best bezochte zandstrand vlakbij het fraaie en beroemde kasteel. Door de langzaam aflopende bodem en ondiepe water is het hier ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Op dit strand zijn ook ligbedden en parasols te huur. Iets ten westen van het kasteel vind je een rustiger kiezelstrandje. Hier kan je uitstekend snorkelen of picknicken in de schaduw van de spaarzame bomen. Frangokastello telt nog een derde strand, het zgn. Orthi Ammos (Standing sand). Om hier te komen dien je een paar duinen te bedwingen, maar gezegd moet worden: de inspanning wordt beloond.

Wandelen

Zoals gezegd Frangokastello is ook uitermate geschikt voor actieve wandelaars. In de directe omgeving vind je diverse fraaie en soms uitdagende kloven. Natuurlijk zijn er de Imbroskloof (5 kilometer) en de wereldberoemde Samariakloof (18 kilometer). Ook zijn er een aantal minder bekende maar zeker niet minder mooie kloven. Relatief eenvoudig te bewandelen (vergelijkbaar met de Imbroskloof) zijn de Asfendoukloof (4 kilometer), de Kallikratiskloof (6 kilometer) en de Agia Irinikloof (8 kilometer). Meer uitdagend zijn de Eligaskloof en de Ardenakloof. Voor echte uitdaging zijn er de zeer pittige Kladaskloof en de Triptikloof. Deze laatste twee zijn echt alleen voor de echt zeer ervaren wandelaars, dit door het ruige terrein en afgelegen ligging. Daarnaast zijn er vele fraaie, uitdagende en minder uitdagende wandelingen te maken over het vlakke terrein in de omgeving van Frangokastello. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar Loriane Wilson’s: The high Mountains of Crete).

Wat is er te doen in en nabij Frangokastello, Kreta?

Buiten de vele wandelmogelijkheden is er in de omgeving van Frangokastello nog veel meer te doen. Je kan natuurlijk heerlijk van de Mediterrane zon genieten, op een van de al eerder genoemde strandjes. Ook zijn er diverse uitstapjes te maken vanuit Frangokastello. Met je huurauto kan je bijvoorbeeld een trip maken naar het meer van Kournas (Kournas Lake). Op dit grootste meer van Kreta, kan je heerlijk relaxed waterfietsen, snorkelen en/of zwemmen. Het leuke van dit zoetwatermeer is dat het er buiten vele vissen ook een grote populatie schildpadden te vinden is. Schrik overigens tijdens het zwemmen niet als je opeens een slang aantreft, deze ringslangen zijn volkomen ongevaarlijk.

Rondom het meer vind je vele tavernes. Geniet hier van lekker eten of van een koude Griekse koffie. Rij vervolgens door naar het gezellige en interessante Argyroupolis (antiek Lappa) met zijn vele watervallen. Vooral gedurende de zomer is dit een verkoelend bergdorpje. Als je nog zin hebt in een uitdagende autorit, rij dan via Asigonia, Kallikratis en Asfendos terug naar Frangokastello. De rit door de bergen is zeer fraai maar vergt wel behoorlijk wat inspanning van de chauffeur. Je wordt namelijk langs vele smalle en zeer bochtige wegen door de bergen geleid. Het komt meer dan eens voor, dat er grote stenen en geiten op de weg liggen, lopen of vallen.

Boottocht

Heb je zin in wat meer verkoelende activiteiten? Dan kan je vanuit het nabij gelegen Plakias gaan duiken of een boot trip maken. Vanuit Plakias kan je o.a. een boot trip maken naar het bekende palmenstrand van Prevelli. De boot vaart iedere dag uit tussen 10 en 11 uur ’s morgens.

Voor de cultuurliefhebbers zijn er diverse opgravingen te bezoeken zoals FestosGortys en Knossos. Om deze opgravingen te bezoeken is het wel nodig om op tijd op pad te gaan. Zij bevinden zich namelijk op redelijk grote afstanden van elkaar. In Frangokastello zelf staat natuurlijk ook een fraai overblijfsel uit het verleden; het Kasteel der Franken.

Spoken in en om het Kasteel van Frangokastello?

Rondom het kasteel van Frangokastello worden ieder jaar in mei geesten waargenomen, de zogenaamde Drosoulites (Dauw schaduwen). Ieder jaar omstreeks 17 mei op de verjaardag van de Slag om Frangokastello (17-5-1828). De zee is rustig, de luchtvochtigheid hoog en de zon staat hoog aan de hemel. Dan trekt er een stoet van mensachtige schaduwen vanaf het klooster van Agios Charalambos in de richting van het Fort van Frangokastello. De plaatselijke bevolking gelooft dat het hierbij gaat om de geesten van de Griekse strijders, onder leiding van Hatzimichalis Dalianis. Zij stierven in het Fort na zeven dagen te zijn belegerd door de Turken tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog.

In de jaren nadien zijn deze geestverschijningen telkens weer naar voren gekomen in de geschiedenis boeken. Zo is er een geval genoteerd vanuit 1870. Een Turkse patrouille zou op de vlucht geslagen zijn voor deze schaduwstrijders. Ongeveer 70 jaar later hebben de Duitse bezetters zelfs schoten gelost omdat zij dachten dat de schaduwen Griekse rebellen waren. (Meer over de Drosoulites)

Accommodatie tips in Frangokastello

In Frangokastello zijn diverse leuke en gezellige hotels en appartementen te boeken. Kreta Griekenland heeft als tip voor u: Kallicrates Villages. In dit zeer goed onderhouden appartementen complex zorgen Antonis Kostantinidis en zijn gezin ervoor dat het je aan niets ontbreekt.