Vakantie Kreta

Mournies

Mournies is een klein dorp ongeveer 4 km ten zuiden van Chania. Het ligt in een uitgestrekt gebied van weelderig groen en platanenbossen die een spectaculair landschap vormen. De naam van de nederzetting Mournies, betekent bessen en is afkomstig van de moerbeibomen. In het Kretenzische lokale dialect worden de bessen mourna genoemd. Vanwege het grote aantal van dit soort bomen verspreid over het gebied, gaven de bewoners deze naam aan hun dorp. Naast de spectaculaire natuurlijke schoonheid die het dorp omringt, valt Mournies zelf op door zijn opvallende gebouwen en charmante soeks. Ook zijn er opmerkelijke villa’s en herenhuizen. Deze zijn in de 17e eeuw door de adellijke families gebouwd. Daarnaast vind je in Mournies veel winkels, kledingwinkels, cafés, restaurants en verschillende accommodatie keuzes. Bovendien ben je snel op vele leuke plekken op Kreta. Mournies ligt namelijk vlakbij de nationale weg.

Klooster van Chrysopigi

In Mournies vind je verschillende pittoreske kloosters en mooie kerken. Vergeet niet om het klooster van Chrysopigi te bezoeken, dat op korte afstand van Mournies ligt. Het klooster werd gesticht tijdens de laatste fase van de Venetiaanse overheersing op Kreta, tegen het einde van de 16e eeuw. Op Paasdag van 1821, bij het uitbreken van de Griekse Revolutie, drongen de Turken het klooster binnen en doodden alle monniken. Daarna werd het klooster verwoest en verlaten. In de jaren na 1848 werd het klooster echter gerenoveerd en verjongd met de komst van nieuwe monniken. Afgezien van de centrale kerk en de monnikencellen, herbergt het klooster tegenwoordig een klein museum. Hier vind je verschillende afbeeldingen, iconen, zegenkruisen, boeken en ook houtwerk.

Meer weten over dit klooster? Kijk eens hier!

Het geboortehuis van Venizelos

In Mournies vind je ook het geboortehuis van Eleftherios Venizelos. Dit was het huis waar Kyriakos en Styliani, de ouders van Venizelos, woonden na hun huwelijk. In 1866 heeft het gezin Kreta gedwongen verlaten. Ze zijn verhuist naar Kythira en later naar Syros. Vanuit Syros keerden ze in 1872 terug.

In 1880 verhuisde het gezin definitief naar het huis van Halepa, dat Kyriakos bouwde. Tegenwoordig functioneert dit huis als het Residence – Museum van Eleftherios Venizelos. In de loop der jaren werd het huis afgebrand of afgebroken. Dit blijkt uit het essay van architect-ingenieur Paul N. Kakouris, die in 1955 (op initiatief van Venizelos ‘zoon Sophocles) de restauratie uitvoert en de woning zijn huidige vorm geeft.

De tentoonstelling

De tentoonstelling strekt zich uit over twee verdiepingen. Met een modern en bijzonder verzorgd grafisch ontwerp wordt op de begane grond de jeugd van Venizelos tot 1910 gepresenteerd. Aanvullend materiaal presenteert de geschiedenis van het dorp Mournies en ook van het huis. Op de tweede verdieping is de rest van het leven van de grote politicus gepresenteerd. Dit alles is verrijkt met authentiek visueel en fotografisch materiaal uit het archief van de Stichting. Het huis wordt gedomineerd door de authentieke kribbe van Eleftherios Venizelos. Deze kribbe is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en op de begane grond te zien.

De tentoonstelling wordt t.z.t. aangevuld met meer museummateriaal, maar ook met interactieve toepassingen rond de inhoud van de woning. (Bron: Venizelos Foundation)

Accommodaties in Mournies:Booking.com