Vakantie Kreta

Op de hellingen van de mooie Lefka Ori, op de weg van Chania naar Paleochora, vind je het bergdorp Kandanos. Kandanos heeft een vrij groot dorpsplein waar je diverse goede tavernes vindt. Ook staan op dit dorpsplein diverse monumenten die verwijzen naar de rijke historie van het dorp. Je kan in Kandanos ook een oorlogsmuseum bezoeken.

In de omgeving van Kandanos kan je uitstekend wandelen door de fraaie en zeer groene natuur. Het is hier zo groen doordat het dorp op Kreta ligt waar jaarlijks de meeste regen valt. Hierdoor stroomt dan ook vrijwel het hele jaar water door de beekjes. Je kan in Kandanos een gids huren voor de bergwandelingen. Tevens kan je er mountainbikes huren en een prachtige tocht door de bergen maken.

Voor strandliefhebbers zijn er diverse fraaie stranden in de omgeving te vinden waaronder de stranden van het gezellige Paleochora. Maar Kandanos is met name bekend vanwege zijn bewogen geschiedenis.

Geschiedenis van Kandanos

In de Griekse en Romeinse tijd bloeide hier een stad genaamd Kandanos of Kandania. De plek is niet zeker, maar de meeste mensen denken dat het zich op de plek van het huidige Kandanos bevond, niet in Kadros, dat in het zuiden ligt, zoals anderen aannemen. Overblijfselen van een zeer groot gebouw met een mozaïekvloer uit de derde eeuw na Christus werden gevonden in Kandanos. De kerk in Tzevremiana, vlakbij Kandanos, zou op de plaats staan ​​van een bisdomskerk uit de eerste Byzantijnse periode. Het oude Kandanos is mogelijk vernietigd door de Arabieren.

Tijdens de Turkse bezetting werd Kandanos het huis van zeer felle Turkse heersers en hier vonden veel veldslagen plaats om hen te verdrijven. In de Tweede Wereldoorlog verzetten de mensen in Kandanos zich tegen de Duitsers in de slag om Floria. De stad werd met de grond gelijk gemaakt “zodat het nooit meer zal worden gebouwd”, zoals de inscriptie zegt die is achtergelaten. Het toneel van de heroïsche stand was ten noorden van Kandanos. De Kretenzers vertraagden een Duitse troepenmacht twee dagen. De daaropvolgende dood van vijfentwintig Duitsers resulteerde in de vernietiging van Kandanos.

Kandanos in de Slag om Kreta

De Slag om Kreta begon op 20 mei 1941 met een grootschalige luchtinvasie die gepland was om de strategische locaties van het eiland te veroveren. Kandanos ligt aan de weg van Chania aan de noordkust naar Paleochora in het zuiden. Dit was een kandidaat-landingspunt voor mogelijke geallieerde versterkingen uit Noord-Afrika. Het dorp Kandanos was tijdens de eerste dagen van de aanval gebombardeerd. Een klein gemotoriseerd Duits detachement (motorrijders met MG 34 machinegeweren op hun zijspan) probeerde er op 23 mei 1941 doorheen te komen, met als doel Paleochora te bereiken en te beveiligen. Ongetraind en onvoldoende bewapend, gingen lokale burgers uit Kandanos, Paleochora en nabijgelegen kleinere dorpen met de hulp van een paar Selino-gendarmes spontaan de confrontatie aan. Ze vochten tegen de Duitse troepenmacht in Floria.

De volgende dag verzamelde de lokale bevolking zich in grotere aantallen. Ze plaatste een hinderlaag voor de oprukkende Duitse troepen van de 5e Gebirgsdivision (elementen van het 55 motorbataljon en het 95 anti-tankbataljon), bij de kloof van Kandanos. Ondanks hun sterke weerstand op 24 en 25 mei en hun beperkte slachtoffers, waren de lokale bevolking enorm in de minderheid en werden ze uiteindelijk gedwongen zich terug te trekken in de bergen, waardoor de Duitsers naar Paleochora konden oprukken. (Bron)

Accommodatie tips in Kandanos

Kandania Apartments

Kandania Apartments wordt door een familie beheerd en is centraal gelegen in het dorp. Het ligt op korte loopafstand van tavernes, cafés en kleine supermarkten. Het biedt accommodatie met eigen kookgelegenheid, gratis WiFi en een eigen balkon met uitzicht op de bergen, het dorp of de binnenplaats.

De studio’s van Kandania zijn voorzien van betegelde vloeren, houten meubilair en een kitchenette met een eethoek. Elke accommodatie is uitgerust met airconditioning, een koelkast, kookplaten en een tv. De eigen badkamer heeft een douche. Je kan gratis openbaar parkeren in de nabijgelegen straten.

Meer informatie? Kijk hier!

Zoi’s House Luxurious Vacation

Een prachtig huis in de natuur tussen de bomen aan de rivier. Het panoramische uitzicht over het dorp en de vallei is adembenemend! De zonsondergang vanaf het balkon zal je verbazen. Een elegant en gezellig huis van alle gemakken voorzien.

Zoi’s House Luxurious Vacation biedt accommodatie met airconditioning en een terras. Ook is er gratis privéparkeergelegenheid en WiFi. Het vakantiehuis beschikt over 3 slaapkamers, een flatscreen-tv met satellietzenders, een uitgeruste keuken met een vaatwasser en een magnetron, een wasmachine en 1 badkamer met een hot tub.

Het ligt in een rustige buurt drie minuten van het dorp tussen de bomen aan de rivier. De 3000 jaar oude olijfboom ligt op slechts vijf minuten afstand.

Meer informatie? Kijk hier!

Aori Hillside Villa

Aori Hillside Villa ligt op een hoogte van 500 meter, op 17 km afstand van Palaiochora. Het beschikt over een terras, een balkon en uitzicht op het omliggende gebergte. Deze villa met 3 slaapkamers is voorzien van gratis WiFi en barbecuefaciliteiten.

De villa is verdeeld over 3 verdiepingen en heeft een moderne inrichting met hoogwaardig houten meubilair. De accommodatie beschikt over een keuken, een woonruimte en ook is er een badkamer met een douche. Aori Hillside Villa ligt op 5 km van het dorp Kandanos.

Meer informatie? Kijk hier!