Vakantie Kreta

Souda

In het westen van Kreta, grenzend aan Chania, vind je de havenstad Souda. Souda is gelegen aan de diepste baai van de Middellandse zee en is de grootste haven van Kreta. Het is dan ook de plek waar vele veerboten uit Piraeus aanleggen. Veel toeristen anders dan degene die van deze veerboten af komen of opgaan zal je in Souda niet tegenkomen. De omgeving rondom Souda heeft echter genoeg te bieden en is een leuke uitvalsbasis voor de verkenning van dit gedeelte van Kreta. Ook zijn er in Souda meer dan voldoende winkels, barretjes en restaurants. Je zal je er dan ook ‘s avonds goed kunnen vermaken. Mis je toch nog wat vertier en vermaak dan kan je altijd nog naar het aangrenzende Chania.

Aptera

Vanuit Souda kan je onder andere de archeologische vindplaats van Aptera bezoeken. Aptera bereikte zijn hoogtepunt in de Hellenistische periode en heeft een strategische positie omdat de gehele baai van Souda is te overzien. De stad had twee havens: Minoa en Kissamos. Dit Kissamos dient niet te worden verward met het huidige Kissamos. Het toenmalige Kissamos was waarschijnlijk gelegen bij Kalives of Kalami. Minoa was waarschijnlijk gesitueerd bij de noordelijk ingang van de baai van Souda. Ook vind je bij Aptera een fort dat in 1867 door de Ottomanen werd gebouwd als onderdeel van een netwerk aan forten om de diverse revoluties van de Kretenzers te beteugelen.

Itzedin en Souda Fort

Naast het Fort van Aptera vind je bij de baai van Souda nog een fort, het Fort van Itzedin. Dit in 1870 gebouwde Turkse fort is vanaf 1900 gebruikt als gevangenis. Een derde fort bij Souda is te vinden op het gelijknamige eilandje. Er was een klooster van St. Nicolas op het eilandje voordat het werd versterkt. Het eilandje heette “Fraronisi” totdat het toenmalige klooster van St. Nicolas werd versterkt en het eiland werd omgedoopt tot “Souda” naar de golf. Op het eiland bouwden de Venetianen een van de grootste forten van Kreta om de golf te beschermen tegen vijanden en piraten. Het fort bleef een halve eeuw in het bezit van de Venetianen. Na de de invasie van Kreta door het Turkse leger werd het gebruikt als toevluchtsoord voor veroordeelde revolutionairen. In 1715 werd het uiteindelijk overgegeven aan de Turken.

Souda Bay War Cemetery

Ook in de Tweede wereldoorlog speelde de haven van Souda een belangrijke rol door de strategische ligging gecombineerd met zijn diepte. Er zijn diverse felle gevechten geweest om en bij de haven van Souda. Tegenwoordig vind je aan de westelijke oever van de baai de graven van officieren en soldaten van de geallieerde strijdkrachten die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Kreta op het slagveld zijn gesneuveld. De toegang tot het Souda Bay War Cemetery is kosteloos. Je krijgt hier een goed beeld van wat zich hier in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Heden ten dage is deze haven nog steeds van strategisch belang wat zich uit in de aanwezigheid van een Griekse en NAVO-marinebasis aan de noordkust van de baai.

Accommodatie tips

Seametry Apartments

Seametry Apartments biedt accommodatie met airconditioning. Op 1,6 km afstand kan je het huis en museum van Elefthérios Venizélos bezoeken. Bij de accommodatie is gratis privéparkeergelegenheid.

Alle accommodaties bieden een balkon met uitzicht op de bergen en de zee. Er is een eethoek en een zithoek met een flatscreen-tv met satellietzenders. De keuken is voorzien van een oven en een koelkast. Je hebt de beschikking over een kookplaat, een koffiezetapparaat en een waterkoker. De eigen badkamer heeft een haardroger. Ook beddengoed is inbegrepen.

Oniros Residence

Het Oniros Residence biedt gratis WiFi en ligt in de haven van Souda. Het beschikt over een zwembad op het dak, een fitnessruimte en een spa. Alle kamers van het hotel bieden uitzicht op zee en zijn voorzien van een balkon. Ook is er een flatscreen-tv met satellietzenders, een koffiezetapparaat en een koelkast. De accommodatie verzorgt elke ochtend een ontbijtbuffet. Je kan ook lunchen en dineren bij de accommodatie.

Meer accommodaties in Souda

Booking.com