Vakantie Kreta

Enkele kilometers landinwaarts, achter Kalíves, ligt het traditionele dorp Vamos. De weg slingert zich door de groene omgeving, dat zich laat kennen als een uitstekend wandelgebied.

Vámos kent een rijke geschiedenis en dat proef je. Op een van de gezellige terrassen tussen de lokale bevolking vallen de zorgen van alledag van je af.

In de tijd van de Turkse bezetting was Vamos door Pasja Savva gekozen tot hoofdstad van de provincie Sfakiá. Het dorp maakte destijds een grote ontwikkeling door. De vergaarde rijkdommen van toen zijn nog steeds te zien in de bouwstijl van sommige oude huizen met mooie neo klassieke kenmerken. Later, tijdens de opstand tegen de Turken in 1896 vormde Vámos een heftig strijdtoneel.

Tegenwoordig maakt het dorp deel uit van de gemeente Apokóronas. Het dorp bestaat voornamelijk uit authentieke, natuurstenen huizen die met traditionele materialen gerestaureerd zijn. Het is de moeite waard een wandeling te maken door het oude dorp waar een kalderími, een traditioneel ezelspad, uit de 8e eeuw te belopen is. Net buiten Vamos bevindt zich het Karídi-klooster dat bewoond werd van de 13e tot begin 19e eeuw. Er zijn hier nog fresco’s te zien uit de beginjaren van het klooster. De ruïnes van een antieke olijvenpers met twaalf bogen en het 13e eeuwse kerkje behoren tevens tot het culturele erfgoed van Vamos. Verder zijn in Vamos nog twee kerken te bewonderen; de Ágios Geórgos- en de Ágios Nikólaos-kerk.

Er worden regelmatig festiviteiten gehouden in Vamos. Zo is het slakkenfestival dat jaarlijks in april gehouden wordt erg bekend. Er worden dan op het dorpsplein vele gerechten geserveerd die met slakken bereid zijn. Een groep bewoners heeft zich verenigd en cultiveert olijfolie en andere lokale producten. Tevens zijn er diverse workshops in het dorp.

Vámos is een ideaal uitgangspunt om wandelingen naar de omringende schilderachtige dorpjes te maken. Het gebied heeft een uitbundige natuur met glooiende heuvels, verborgen kloven, olijf- en citrusboomgaarden en de prachtige Lefka Ori op de achtergrond. Tevens is er een busverbinding met de stad Chania.

Accommodatie tip in Vamos

Huize Elianthos

Aan de rand van Vamos ligt Huize Elianthos, dat bestaat uit vier appartementen. De ruime appartementen zijn gezellig ingericht. In de verzorgde tuin is bovendien een zwembad aanwezig.

In de verzorgde tuin met verschillende niveaus is een zwembad met apart kinderbadje en ligbedden rondom. Tevens is hier een schaduwrijk terras en de mogelijkheid voor een ontbijt tegen vergoeding. Een traditionele steenoven bevindt zich bij het zwembad, waar eigenaar Nikos u doet watertanden met de bereiding van verschillende typische gerechten van Kreta.

Alle woningen beschikken over airconditioning, die niet bij de prijs is inbegrepen, en televisie. De schoonmaak en wisseling van bedlinnen en handdoeken zijn tweemaal per week. Er is wifi aanwezig.

Huize Elianthos ligt op 300 meter van de supermarkt en de bakker, terwijl tavernes 100 meter verder zijn. Het dichtstbijzijnde strand is in Kalives, op 6 kilometer afstand.

Meer informatie? Kijk eens hier

Ellotis Villas

De luxeuze Ellotis villas in Vamos worden gerund door de zeer gastvrije Michalis en bied al zoveel dat het lastig is om er weg te gaan. Je vindt er een heerlijk zwembad waar je lekker kan genieten van de Kretenzer zon en natuurlijk om af te koelen een duik kan nemen in het schone water. Alle elf villa’s van Ellotis Villas hebben een eigen tuin met zwembad. Het enige verschil in de villa’s is het verschil in het aantal kamers. Ook heb je Ellotis villas een prachtige uitzicht over de omgeving, dat is al enorm genieten. En dan ben je nog niet eens op ontdenking geweest langs de leuke authentieke dorpjes in de omgeving, de vele mooie stranden en ruige natuur.