Vakantie Kreta

Waar vind je Moni Chrisoskalitissa?

Moni Chrisoskalitissa vind je in het zuidwesten van Kreta langs de weg van Paleochara naar Plokamiana. De weg langs de kust is al een bezienswaardigheid op zich, waarschijnlijk zal je geregeld stoppen om foto’s te nemen van de fraaie vergezichten. Aangekomen bij het klooster zal je ook zeker even de tijd moeten nemen om een foto te maken van het uitzicht over het klooster. Er worden geen georganiseerde trips aangeboden naar het klooster maar met een huurauto rij je er vanaf je vakantiebestemming vrij eenvoudig naar toe. Verblijf je in het oosten van Kreta dan is het waarschijnlijk te ver rijden al zal je kunnen overwegen om een aantal dagen in het westen te verblijven.

Wat is er te zien bij Moni Chrisoskalitissa?


Moni Chrisoskalitissa valt vooral op door de fraaie witte gebouwen met de typisch Griekse blauwe daken. Dit, gecombineerd met de ligging op een overhangende rots en het uitzicht over zee, maakt Moni Chrisoskalitissa tot een fraaie plek om te bezoeken. Het kloostercomplex was ooit zeer groot maar helaas is een groot aantal gebouwen tijdens WO II opgeblazen door de bezetters.

Over het klooster gaan, net als bij vele andere bezienswaardigheden op Kreta, vele mythes de ronden. De mooiste vinden wij van KretaGriekenland.nl het verhaal over de Gouden Traptrede. Een van de negentig traptreden die naar het klooster toe lopen zou van puur goud moeten zijn. Echter die wordt alleen gezien door diegene die geheel zonder zonden zijn. Durf je de uitdaging aan?

Geschiedenis van het klooster

Het gebied van Chrisoskalitissa wordt bewoond vanaf de Midden-Minoïsche jaren toen hier een nederzetting van vissers was. De exacte datum van de oprichting van het klooster is onbekend. Volgens de overlevering is het klooster gebouwd toen een boer een icoon in een rots vond. De icoon zou verborgen zijn ten tijden van de Byzantijnse Beeldenstorm, 726-842 A.C. en is nog steeds te vinden in de kerk van het klooster.

Op de paasdag van 1824 slachtte de Egyptische Ibrahim Pasha 600 vrouwen en 40 rebellen af. Ook zijn hierbij honderden kerken in het gebied vernietigd. Toen zijn leger probeerde het klooster te plunderen, viel een zwerm bijen hen aan. De korf van de bijen bevond zich op de plaats waar de iconostase zich vandaag bevindt, op weg naar het klooster. In 1855 is het klooster gerenoveerd onder leiding van de monnik Manassis Glynias uit Askifou. Ook zijn er toen een gastenverblijf, verschillende monnikscellen en pakhuizen gebouwd. In 1900 het klooster wordt toegevoegd aan het klooster van Odigitria Gonia.

In februari 1907, toen het Oostenrijkse schip «Imperatrix» verging in Elafonisi, slaagden de monniken van het klooster in de strijd tegen de golven erin om 102 passagiers te redden, terwijl 38 verdronken. Tijdens de oorlog in 1940 is het klooster omgebouwd tot nonnenklooster. Al een jaar later werden de nonnen weer verdreven en is het klooster gebruikt als Duitse buitenpost. Van 1944 tot heden wordt het bewoond door monniken.

Bron geschiedenis: All over Greece