Vakantie Kreta

Tropisch genieten…

Het zand dat knispert tussen je tenen en azuurblauw water met kleine visjes. Zo ziet je dag eruit op Elafonissi beach! Een prachtig strand op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Chania.

Wanneer je met de auto gaat doe vooral even je raam open op de weg ernaartoe. De typisch Griekse natuurgeur van licht zoet dennen zorgt voor een heerlijke sfeer in je auto! Bij het strand aangekomen een plekje zoeken voor je auto, een grote parkeerplaats biedt meer dan genoeg ruimte! Maar dan….. via een houten looppad kom je bij het strand, het eerste gedeelte bestaat vooral uit vele ligbedjes met aan weerszijden kristalhelder water. En uiteraard het bijzondere roze zand door de kleine schelpjes…. Wij houden wat meer van rust en geen ligbedjes!

Tip!!

Kleine tip vanuit ons loop helemaal langs het strand rechtdoor totdat je een soort lage duinen ziet. Bij de duinen staat een bord met daarop verschillende bijzondere duinbloemen en planten. Deze mooie planten worden afgeschermd met een klein touwtje met daartussen een looppad… neem het looppad en je komt op een prachtig stukje strand! Als je vroeg bent kan je zelfs een stukje schaduw pakken van de rotsen. Oh vergeet niet om foto’s te maken want curaçao is er niks bij!

Schrik overigens niet van geknabbel aan je voeten in het ondiepe water zwemmen talloze kleine visjes die maar wat graag je voeten komen verzorgen! Dus lig je verkoelend in het water krijg je ook nog eens een gratis pedicure… wat wil je nog meer ????

Tip: De moeite waard om de wekker voor te zetten, wij waren rond 9 uur op het strand! Onderweg een frappé to go en een croissantje… rond 12 uur wordt het pas echt heel druk (bussen met toeristen en dagtours).

Geschreven door Jolien, sinds 2019 lid van de Facebook groep Kreta Griekenland/Crete Greece

 

Het verhaal achter het strand van Elafonissi

Het strand is vernoemd naar een eilandje in de buurt en dat van het eiland Kreta wordt gescheiden door een smalle strook zee met warm en ondiep water. Het eilandje ligt ongeveer 150 meter ver van de kust en is te voet bereikbaar.

Elafonisi heeft zijn eigen geschiedenis. Met Pasen van 1824 werden 850 mensen door de Turken afgeslacht. Het bloedbad werd uitgevoerd om redenen van wraak en straf voor het opstandige Kretenzer volk, aangezien de slachtoffers voornamelijk vrouwen en kinderen waren. In februari 1907 stortte het Oostenrijkse stoomschip Imperatrix in op de riffen die rond Elafonissi te vinden zijn. 38 mensen stierven op een totaal van 140 die allemaal naar India reisden. De monniken van het klooster van Chrysoskalitissa hebben samen met de weinige bewoners van het gebied in die tijd meerdere passagiers gered.

Om soortgelijke tragische gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen, werd in Elafonissi een hoge vuurtoren gebouwd die van een lange afstand zichtbaar was en zeelieden waarschuwde om uit de buurt van gevaarlijke rotsen te blijven. Helaas zijn alle ceders en andere bomen op het eiland opgeofferd voor de bouw van de vuurtoren. Deze vuurtoren werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest door het Duitse leger en is tegenwoordig vervangen door een moderne. Er is ook een kleine kerk op het eilandje.

Bron “het verhaal …”: All over Greece

Kijk hier voor meer stranden op Kreta.