Home » Lassithi » Avdou
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays
Vakantie Kreta

AVDOU, een verassing voor de echte Kretaliefhebber! 

Avdou is een pittoresk bergdorpje dat ’s winters 200 inwoners telt en ’s zomers ruim 800! Een bezoek aan dit dorpje kan makkelijk gecombineerd worden, op weg naar het Lassithi Plateau. Avdou ligt zo’n 10 km landinwaarts van het, aan de noordkust van Kreta gelegen, grote toeristische vakantieoord Chersonissos. We volgen gewoon de richtingaanwijzers naar het Lassithi Plateau. Na een aantal dorpjes voorbijgereden te zijn, komen we Avdou binnengereden. Een aantal kleine bochten door en dan komen we aan in het eigenlijke dorp. Gelijk bij het binnenkomen, zien we de grote olijfolieperserij die op volle toeren draait van eind november tot half maart. Vlak ernaast ligt de taverna, “Avdou”. Een bezoekje door de steegjes van het dorpje is echt wel de moeite waard. Je kunt het beste je huurauto op de grote weg ter hoogte van de kerk parkeren. De kerk van de “Agion Panton” (de kerk van “Alle Heiligen”) is de grote centrale kerk van het dorp. De kerk is binnenin prachtig gedecoreerd met allemaal muurschilderingen en iconen. Avdou telt nog heel wat kleinere kerkjes die verborgen zitten in de kleine steegjes, kerkjes met Byzantijnse details, eeuwenoude muurschilderingen en nog veel meer bijzondere verassingen. Zo heb je bijvoorbeeld op het vroegere “schoolplein” het kleine Byzantijnse kerkje de “Panagitsa”. 

Door de jaren heen werden heel veel huizen helemaal opnieuw opgeknapt (hoewel er nog heel wat vervallen huizen tussen staan) en werd de natuursteen blootgelegd waarmee het vroeger gebouwd was. Het hele actieve dorpscomité heeft ook een mooi accent gegeven in de vele steegjes, door aan verscheidene huizen een houten bord te hangen waarop vermeld staat waarvoor het vroeger gebruikt werd. Zo zijn er heel wat “kafeneia” (café), de bakker, het hotelletje, de hoefsmid en zo veel meer. En op elke plaats waar vroeger een waterput was, werden hele mooie stenen waterputten gebouwd. 

Tijdens de schoolvakanties wemelt het dorp van kinderen en jongeren die hun vakanties bij de grootouders doorbrengen. Ook met de verschillende feestdagen (Kerst, Pasen, Carnaval e.d.) is het altijd een drukke bedoening in Avdou. 

In de periode van eind juli tot 15 augustus, zijn er in Avdou elke dag van een culturele gebeurtenis genieten. Dit gaat van theatervoorstellingen, concerten, de avond waarbij alle vrouwen in het dorp hun gerechten klaarmaken voor iedereen die wil komen proeven dit vergezeld met Kretenzische of Griekse muziek. En zo is er in het gezellige Avdou nog veel meer te beleven. Voor de echte Kretaliefhebber is Avdou dan ook zeker een aanrader!

Zelf eens naar Avdou? Je kan o.a. verblijven bij Avdou villages houses of Avdou collection suites.

NOVASOL Vakantiehuizen in Griekenland