Vakantie Kreta

Het grootste en dichtstbevolkte departement op Kreta is Heraklion (Iráklion). Heraklion is gelegen tussen twee imposante bergketens – Ídi (Mt Psiloritis) in het westen en Dikti in het oosten. Heraklion heeft uitzonderlijke archeologische schatten, belangrijke kustplaatsen, een reeks pittoreske dorpjes, uitgestrekte valleien met olijfbomen en wijngaarden. Daarnaast heeft Heraklion van alle vier de prefecturen de best georganiseerde toeristische infrastructuur. Een unieke combinatie van stadslandschap en natuurlijke rijkdom maakt de regio Heraklion een aantrekkelijke bestemming voor het hele jaar.

De hoofdstad van Kreta, de stad Heraklion, heeft een unieke mix van beschavingen waar Byzantijnse overblijfselen naast Venetiaanse constructies en Ottomaanse gebouwen staan. De stad staat ook bekend om het middeleeuwse fort van Koulés met uitzicht op de Venetiaanse haven en de Venetiaanse muren die nog steeds een deel van de stad omringen. In het meest zuidelijke bastion van het fort, Martinengo Bastion, ligt het graf van Nikos Kazantzakis, de beroemde Kretenzische auteur, waarop staat geschreven: “Ik geloof in niets, ik hoop op niets, ik ben vrij”.  De Morosini-fontein, versierd met vier leeuwen, is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. Deze fontein is gebouwd door de Venetiaanse gouverneur Francesco Morosini in de 17e eeuw om de vestingstad van water te voorzien.

De gereconstrueerde Lóggia tegenover de fontein huisvestte het Venetiaanse hoofdkwartier. Tegenwoordig is hier het stadhuis gevestigd. In Heraklion vind je zoals op heel Kreta een overvloed aan oude kerken, zoals Ágios Títos, San Marco Basilica en Agía Ekateríni. Wandel door de voetgangersstraten van de oude stad met zijn cafés en restaurants en loop rond de pleinen (Lion, Eleftheríou Venizélou en Kornárou-pleinen) om de bruisende sfeer van de stad op te snuiven!

Kloven

Heraklion heeft ook veel natuurlijke rijkdom in de vorm van een aantal prachtige kloven (Karteros, Almyros, Rouvas, Vorisiano, enz.). Daarnaast vind je er een aantal grotten (waarvan de meeste toegankelijk zijn voor het publiek) zoals de grot van Agía Paraskeví, waarvan wordt gezegd dat deze deel uitmaakt van het Minoïsche Labyrint of de grot van Faneroméni.

Ook telt Heraklion een groot aantal archeologische vindplaatsen. De bekendste is wellicht Knossos , waar de Minoïsche beschaving floreerde. Gelegen tussen olijfbomen, wijngaarden en cipressen op de heuvel van Kefalas, was het paleis van Knossos niet alleen de residentie van de koninklijke familie, maar ook het administratieve en religieuze centrum van de hele regio. De troonzaal bevindt zich in de westelijke vleugel. De oostelijke vleugel omvat de koninklijke kamers, de kamer met dubbele bijlen, de Queen’s Suite met het gevierde dolfijnfresco, de werkplaatsruimtes – waar de werkplaats van de steenhouwer een uitstekende positie inneemt – en de opslagruimtes.

Festos

Daarnaast kan je een bezoek brengen aan de ruïnes van Lýttos (of Lýctos), een van de machtigste steden van het oude Kreta, in Kastélli Pediádos. Ook interessant is de archeologische vindplaats Festos, na Knossos het belangrijkste administratieve, economische en religieuze centrum in het Minoïsche Kreta. Het Minoïsche paleis werd gebouwd rond 1900 voor Christus en strekt zich uit over een oppervlakte van 18.000 m2 (wederom de grootste na Knossos).

Ook een bezoek aan het oude Gortys (Je vindt hier niet alleen de archeologische vindplaats, maar ook fraaie oude kerken, zie foto rechtsonder) of de overblijfselen van het paleis van Malia, dat lijkt op de paleizen van Knossos en Festos, is een bezoek waard. Een van de belangrijkste vondsten in Malia is de bekende gouden hanger van twee bijen (die te zien is in het Heráklion Archaeological Museum)

Stranden Heraklion

Natuurlijk vind je in Heraklion niet alleen mooie natuur of archeologische parels maar zoals op heel Kreta ook mooie stranden. De mooiste zijn wellicht Amnissos , Agia Pelagia, Kali Limenes ,Malia , Kokkini Chani en Chersonissos. Ook de stranden van Matala en Ammoudara zijn erg mooi.

Plaatsen in Provincie Heraklion

Ontdek meer