Vakantie Kreta

Het havendorp Chersonissos ligt 24 km ten oosten van Heraklion, aan de noordkust van centraal Kreta, in een groter gebied van natuurlijke schoonheid. Het is de grootste toeristenplaats van Kreta en staat bekend om zijn prachtige stranden en het bruisende nachtleven. Het wordt aangeduid als Haven van Chersonissos (Limenas of Limani in het Grieks) omdat het in feite de haven van het dorp Chersonissos was .

De haven van Chersonissos was in het verleden een pittoresk vissersdorpje aan zee, terwijl de toeristische ontwikkeling begon in de jaren zestig en binnen een paar decennia het grootste en meest populaire toeristenoord op Kreta werd. Tegenwoordig staat het wereldwijd bekend als een kosmopolitisch toeristenoord, niet alleen in de Middellandse Zee maar ook wereldwijd, met een opmerkelijke toeristische infrastructuur die elke zomer duizenden toeristen – Grieken en buitenlanders – trekt. Het is genoemd naar het kleine schiereiland (Chersonissos in het Grieks) dat is ontstaan ​​in de buurt van de kleine haven en het is prachtig gelegen rond een baai.

De haven van Chersonissos heeft een lange geschiedenis afgebeeld in de vele monumenten en ruïnes die men in de stad aantreft. Het was een belangrijke haven en commercieel station in het gebied van de oudheid tot de Romeinse en Byzantijnse tijd. De haven van Chersonissos wordt al sinds de Minoïsche jaren bewoond. Op dezelfde plaats als nu was er de stad Cheronissos of Chersonasos. Sporen van Minoïsche nederzettingen zijn gevonden op Kastri Hill , in het dorp Anissaras en een andere haven in Akrotiri Drapanos.

De stad was tijdens de klassieke periode van 500-323 v.Chr. Onafhankelijk en het was een administratief en economisch centrum van de regio. In de Hellenistische periode, 323-67 v.Chr., Was dit de haven van de oude stad Lyttos. Een deel van de tempel van de godin Vritomartis en een aantal vazen ​​en juwelen uit die tijd zijn gevonden op de Kastri heuvel .

Tijdens de Romeinse periode, 67BC-323AD, groeide de haven van Chersonissos en werd deze belangrijker dan het Lyttos-gebied. Het gebied had een haven met pieren en scheepswerven en een aquaduct, waar een pijpleiding water naar Chersonissos bracht vanuit bergachtige dorpen in het zuiden en het is naar schatting 14 kilometer lang. Het had ook openbare baden en een groot theater gebouwd in de 1e eeuw na Christus. Tegenwoordig zijn theaterruïnes bewaard gebleven, terwijl onlangs begonnen is met restauratiewerken.

In de vroege Byzantijnse periode, 3e eeuw na Christus, was Chersonissos een bisdom en een belangrijk centrum van het eiland. De vroegchristelijke basiliek van Agios Nikolaos , 2 km ten oosten van de haven van Chersonissos, aan zee, is een van de belangrijkste vondsten uit die tijd.

Op de Kastri-heuvel kan de bezoeker de ruïnes zien van een andere vroegchristelijke basiliek uit de 5e eeuw, waar tegenwoordig een deel van de indrukwekkende mozaïeken op de vloer met patronen van planten en geometrische vormen onderscheidend is. De periode van verval van de stad dateert uit de 7e eeuw en gaat gepaard met een geleidelijke stopzetting, zoals blijkt uit de bevindingen van de opgravingen. In de afgelopen jaren werd de huidige nederzetting met 133 inwoners genoemd in de volkstelling van 1900.

Bij de haven eindigt de voetgangersstraat aan de kust van Agia Paraskevi bij de pittoreske kapel van Agia Paraskevi , gelegen op de Kastri-heuvel met een panoramisch uitzicht op de haven.

De haven van Chersonissos is een bestemming met hoteleenheden, moderne infrastructuur, georganiseerde stranden, restaurants, winkels, een bruisend nachtleven en heeft alles wat een bezoeker nodig heeft tijdens zijn / haar vakantie. Het is een gebied met veel mooie, kleine en grote stranden met blauwe vlag met zand, kiezelstenen en kristalhelder water, georganiseerd met veel watersportmogelijkheden.

Credits tekst: Land of Experiences

Accommodatie tips in Chersonissos

Hotel Hersonissos Maris

Hotel Hersonissos Maris is een charmant hotel dat bestaat uit een hoofdgebouw met daaromheen verscheidene appartementengebouwen. De rustige ligging met prachtige uitzichten over zee zijn om bij weg te dromen. Wellicht vind je de groene en verzorgde tuin hier een goed plekje voor, waarbij je wordt omgeven door palmbomen.

Dit viersterrenhotel is voorzien van veel luxe, de suite maisonnette zijn zelfs voorzien van een privé zwembad. Aanschuiven in restaurant Alexander gaan hier gepaard met panoramische uitzichten over zee, waarbij je ook gelijk de keuze hebt tussen een ruim aanbod (lokale) wijnen. Voor de lekkere trek is er ook nog een snackbar en de avonden worden in stijl doorgebracht in de Lounge bar.

Nu is ontspannen tijdens je vakantie natuurlijk heerlijk, maar als je toch zin hebt in wat actie zijn er ook genoeg mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld de fitnessruimte induiken, maar misschien wil je liever in de buitenlucht bezig zijn en ga je er lekker op uit met een huurfiets? Er zijn genoeg prachtige plekjes te vinden, waarvan het oude centrum van Chersonissos absoluut een aanrader is.

Meer informatie? Kijk eens hier

Palmera Beach

Voor iedereen die zon, zee en strand wil combineren en volop geniet van een levendige omgeving is dit de perfecte keuze. Palmera Beach is een gezellig hotel met een frisse look. Bij het knusse restaurant direct aan zee smaakt het verfrissend drankje en een hapje erg goed, want naar keuze verblijf je inclusief diner. Heb je behoefte aan een duik in een zwembad dan kun je aan de achterkant van het hotel terecht. Hier staan ligbedden voor je klaar. Wil je het levendige Chersonissos gaan verkennen of liever wat zonnestralen pakken op het strand? Hier zit je in alle gevallen goed.

Meer informatie? Kijk eens hier

Star Beach Village Hotel

Zoek je een paradijs voor het hele gezin? Het bekende vakantiecomplex Star Beach Village & Waterpark is een waterballet voor klein én groot. Het waterpark is de één van de grootste troeven van dit hotel. Met het verblijf op basis van All Inclusive is onbeperkte entree inbegrepen voor urenlang waterplezier! Op het ruime terrein geniet je van een hapje en een drankje bij diverse bars en snackbars en voor lunch en diner is er de keuze uit twee restaurants. Ander voordeel is het kleine, maar fijne strand. Een aangename afwisseling op de zwembaden. En dan als laatste troef de kamers. Die zijn modern ingericht en erg ruim, dus ideaal voor grote gezelschappen. Daarom is het een ideaal hotel voor gezinnen met kinderen, maar stellen voelen zich hier ook uitstekend thuis.

Meer informatie? Kijk eens hier

Meer vakanties naar Chersonissos:

Via Tui, kijk hier!

Via Sunweb, kijk hier!