Vakantie Kreta

Fodele

Op een kleine 10 km van Agia Pelagia en op slechts 3 km van het strand (Fodele strand) vind je het mooie en traditionele dorp Fodele. Het is een landelijk dorp dat erg populair is onder zowel de lokale bevolking als toeristen op Kreta.

Fodele is gebouwd in een groot gebied met sinaasappel-, mandarijn-, citroen- en olijfboomgaarden. Door al deze boomgaarden is het gebied erg groen gebied en uitstekend geschikt voor wandelingen. Bij het centrale plein van het dorp vind je een park dat biedt veel schaduw biedt en waar je leuk kan picknicken. Tot in de vroeg zomer doorkruist een kleine stroom het dorp. In het centrum van het dorp (direct na de enorme plataan) is er een ruime parkeerplaats en vind je vele tavernes en winkeltjes.

De lokale bevolking in Fodele heeft opmerkelijke activiteiten ontplooid in de handwerksector en traditionele Kretenzische popart-handel (zoals keramiek, handgemaakte tafelkleden). Erg leuk om eens te shoppen voor een souvenirtje voor thuis.

El Greco

Fodele is ook bekend als de geboorteplaats van de beroemde schilder Dominikos Theotokopoulos “El Greco” (1541–1614). Vergeet ook zeker niet om het El Greco-museum te bezoeken. Het museum is van maandag tot zondag dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur.

Dominikos Theotokopoulos “El Greco” (1541–1614) was een van de weinige oude meester-schilders die een wijdverspreide populariteit genoot – een “schilder van de geest”, hij was een schilder die “de mystieke innerlijke constructie van het leven voelde”. Byzantijnse kerk van Panagia in Fodele (ongeveer 850 meter van het centrum van het dorp Fodele)

Naast het museum is er ook een 14e -eeuwse Byzantijnse kerk van Panagia (Heilige Moeder), het is een prachtige kerk met unieke muurschilderingen. De kerk ligt in het noordwesten van Fodele op een kleine 850 meter van het centrum. De kerk is versierd met prachtige fresco’s in drie / vier lagen. De oudste laag is een artistiek belangrijk voorbeeld van kerkfresco’s uit deze periode op het eiland Kreta. De openingstijden zijn identiek aan het museum en de toegang is gratis.

Klooster van Agios Panteleimon bij Fodele

Op een kleine 4 kilometer van Fodele vind je het Klooster van Agios Panteleimon. Voor natuurliefhebbers is de rit naar het klooster toe al een bezienswaardigheid op zich. Je rijdt langs de rivierbeding tussen de olijf-, sinaasappel- en mandarijnboomgaarden direct na Fodele richting het binnenland en na slechts 3,8 km kom je bij het middeleeuwse klooster van Agios Panteleimon. Het klooster werd gebouwd in de laatste periode van de Venetiaanse bezetting van Kreta. Toen de monniken van het kustklooster van Agios Antonios in de 16de eeuw te vaak werden aangevallen door piraten besloten ze meer landinwaarts te trekken. Tijdens de Ottomaanse Turkse bezetting diende het klooster als een centrum van revolutionaire acties en werd het zwaar beschadigd en geplunderd door de Ottomanen als vergelding, die het klooster verschillende keren plunderden en verwoestten.

Stranden bij Fodele

Op een kleine drie kilometer van Fodele ligt het strand van Fodele, Paralia Fodele. Paralia Fodele heeft een heerlijk groot zandstrand aan beide zijden omgeven door bergen.

Het hoofdstrand is 300 meter lang en bedekt met goudkleurig zand. Langs de waterlijn liggen nogal wat kiezelstenen en wat grotere stenen in het water. Er zijn verschillende secties met ligstoelen en parasols. Ook zijn er onder meer douches en kan je er beachvolleyballen. Tijdens het hoogseizoen wordt er toezicht gehouden door badmeesters.

Het andere strand in Paralia Fodele ligt op slechts 250 meter van het hoofdstrand. Het strand is kleiner en heeft geen voorzieningen. Perfect voor wie wat meer privacy wil hebben.

Accommodatie tips

Fodele beach & Waterpark holiday resort

Fodele Beach & Water Park Holiday Resort ligt op een unieke locatie met een prachtig uitzicht op het zandstrand van Fodele. Een ander groot pluspunt van dit heerlijke hotel is het waterpark, met maar liefst 7 glijbanen. Kinderen zullen zich hier zeker vermaken, maar ook voor volwassenen kan een spectaculaire glijbaan nog heel veel plezier opleveren. En na al dat waterpret in het zwembad, of dankzij het zandstrand voor de deur, ben je misschien wat hongerig geworden. Gelukkig is de all inlclusive formule hier lekker uitgebreid.

Het uitgebreide resort is tegen een heuvel gebouwd en beschikt over gezellige kamers in bungalowstijl. Dit maakt je verblijf helemaal comfortabel. Maar als je dan ook nog eens jezelf helemaal in de watten kunt laten leggen, terwijl de kinderen worden vermaakt door het animatieteam, is een verblijf hier meer dan compleet.

Meer informatie en boeken? Kijk hier!

Fodele Fontana Apartments

Fontana Apartments ligt op 80 m van het El Greco Museum in Fodele en biedt accommodatie met een zithoek.

De accommodaties zijn voorzien van airconditioning, tegelvloeren, een eigen badkamer, een flatscreen-tv, gratis WiFi, een kledingkast, een woonkamer, een uitgeruste keuken, een patio en uitzicht over de rivier. Alle accommodaties hebben een balkon met uitzicht op de tuin.

Het appartement beschikt over een terras. Ook is er een tuin met een barbecue en in de omgeving kan je wandelen en fietsen.

Meer informatie en boeken? Kijk hier!