Vakantie Kreta

Het dorp Aitania is gelegen in de gemeente Chersonissos en ligt 20 km van Heraklion. Het is gebouwd op een heuvel, ten westen van het dorp Episkopi en ten oosten van de rivier de Karteros, op een hoogte van 255 meter. De naam van het dorp zou afkomstig zijn van een verbastering van de oude stad Diatonion. Diatonion bevond zich tussen Knossos en Lyttos waarvan de ruïnes ten noordwesten van het dorp liggen. De oudste nog bestaande verwijzing naar Aitania is te vinden in een Venetiaans document uit 1212 waar Aitania werd aangeduid als Icania en eigendom was van het klooster van Santa del Sinai en door Castrofilaca als Itagnia Cato met 112 inwoners en Itangnia Apano met 85 inwoners in 1583.

Ten westen van Aitania heeft de archeoloog N. Platon in 1954 op de plaats van “Fonias” een kleine, grotvormige graftombe opgegraven met ongeveer dertig potten uit de geometrische tijd, tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Heraklion. Er wordt in het bijzonder verwezen naar een intacte amfora-urn van Aitania die een gebruikelijke lineaire versiering heeft en metopen met een patroon van een palmboom in zijn nek. Het is een symbool dat uitdrukking geeft aan het diepe geloof van mensen uit die tijd in de onophoudelijke heropleving van het leven en is verbonden met de heiligheid van het leven en het geloof in de voortzetting ervan na de dood.

Bij de ingang van het dorp is de kleine kerk van Panagia Kardiotissa een bezoek waard. De kerk is gewijd aan de geboorte van de Maagd Maria en is een Byzantijnse kleine kerk gebouwd op de top van een heuvel met prachtig uitzicht over de omgeving. Ten zuiden van het dorp, aan een landelijke weg, kan de bezoeker een kleine en pittoreske kapel van Agia Paraskevi zien, gelegen in een gebied met veel cipressen en olijfbomen. Het interieur van de kerk staat vol met opmerkelijke fresco’s uit de 14e eeuw.

Voor wie van natuur en wandelen houdt, is er de Karteros-Aitania-kloof. Het is een kloof van unieke schoonheid met zeldzame soorten planten en vogels vanaf Aitania en de paden zijn vol met vegetatie, grotten en beekjes.

Bovendien kan de bezoeker wandelen in de pittoreske smalle straatjes van het dorp en uitrusten op het centrale plein en genieten van Kretenzische gerechten en raki in de traditionele cafés in de schaduw van moerbeibomen en oleanders.

Elk jaar tijdens de viering van de Maagd Maria op 15 augustus, organiseert de Culturele Vereniging van Aitania een Kretenzisch feest op het pittoreske plein van het dorp.

Accommodatie tip in Aitania

Village

Village ligt in Aitania en biedt accommodatie met een balkon en gratis WiFi. De accommodatie biedt uitzicht op de tuin en ligt op 35 km van Malia.

Het vakantiehuis beschikt over 4 slaapkamers, een flatscreen-tv, een uitgeruste keuken met een vaatwasser en een magnetron, een wasmachine en 2 badkamers met een douche.

Het vakantiehuis beschikt over een terras. Na een dag wandelen of fietsen kan je heerlijk ontspannen in de tuin of in de gemeenschappelijke lounge.

Meer informatie? Kijk eens hier