Vakantie Kreta

Op ongeveer 60 kilometer van Heraklion vind je het weliswaar toeristische maar toch nog vrij onontdekte Tsoutsouras (Tsoutsouros). Tsoutsouras bestaat in feite uit twee verschillende dorpen, Tsoutsouras en Pera Tsoutsouras maar de grenzen hiervan zijn lastig te vinden omdat beide tegenwoordig in elkaar overlopen. In Tsoutsouras vind je meer dan voldoende tavernes en volop keuze aan accommodaties.

Voor het dorp ligt de kleine haven van Tsoutsouras. Ten oosten en westen van de haven zijn er twee lange beschutte baaien met een totale lengte van 2 km, die heerlijk grof zand en kristalhelder water hebben. Er zijn veel parasols en tamarisken ter bescherming tegen de zon.
Wil je wat meer privacy loop dan naar de oostkant van het strand. Dit oostelijke deel, Limniara, is ook de plaatst waar je de imposante (zee)grot Pourgonero kan vinden. In de directe omgeving van Tsoutsouras vind je bovendien nog veel meer fraaie en rustige stranden. Ideaal voor de strandliefhebber!

Een aardig weetje over Tsoutsouras is dat de Kretenzers al eeuwenlang naar het dorp komen omdat het zwemmen in zee voor het dorp als genezend beschouwd wordt. Reden hiervan is het hoge gehalte jodium en zout, iets wat weer helpt bij problemen aan de gewrichten. 

Geschiedenis van Tsoutsouras

Ten westen van Tsoutsouras kun je twee parallelle bergen zien, die de lokale bevolking Zeus en Hera noemt, omdat ze doen denken aan twee liggende lichamen. Volgens de mythologie heeft de koning Asterion in deze bergen de zonen van Zeus grootgebracht, namelijk Minos, Rhadamanthus en Sarpedon. Ze regeerden later respectievelijk in Knossos, Festos en Malia en regeerden over de eerste grote Europese beschaving. Ten westen van de haven, in het Kerkelos-gebied (of de poot van Zeus), zijn sporen gevonden van het oude Inatos, in en uit de zee.

Ten zuiden van Kerkelos ligt de kust vol met prachtige en unieke karstgrotformaties. De lokale bevolking heeft gemeld dat ze in een van hen, Drakospilia genaamd, een drakenskelet hadden gevonden, dat ze verbrandden om ruimte te maken voor het zoeken naar oude schatten. Het verhaal lijkt fantastisch, maar de verschillende getuigenissen van mensen die de draak hadden gezien, hebben de onderzoekers in verwarring gebracht. Een Minoïsche nederzetting is opgegraven in het Aliori-gebied, het oostelijke uiteinde van het strand. (Bron: Cretan Beaches).

Ook in de Tweede Wereldoorlog speelde Tsoutsouras een belangrijke rol omdat het dorp werd gebruikt voor de smokkel van zowel troepen als proviand.

In het centrum van het dorp kan je een grot bezoeken die die gewijd is aan de godin van de zwangerschap Eileithyia. In deze grot waar de laatste jaren veel onderzoek is gedaan zijn vele interessante vondsten gedaan die duiden op het belang van Tsoutsouras in de oudheid.

Accommodatie tips in Tsoutsouras

Elouthia Residence with Sea View

Elouthia Residence with Sea View biedt een patio en uitzicht op de tuin. Deze accommodatie biedt uitzicht op zee en een balkon.

Dit vakantiehuis beschikt over 2 slaapkamers, een woonkamer en een flatscreen-tv, een ingerichte keuken met een eethoek, en 2 badkamers met een douche en een wasmachine.

Het vakantiehuis beschikt over een terras. De accommodatie heeft een tuin met een barbecue en in de buurt kan je wandelen en vissen.

Meer informatie? Kijk hier!

Venetia

Het Venetia ligt op slechts 10 meter van het strand van Tsoutsouros en biedt kamers en appartementen met gratis WiFi. Het heeft een snackbar en biedt gratis ligbedden en parasols op het strand.

Alle accommodaties van Venetia zijn voorzien van een satelliet-tv en airconditioning. De eigen badkamer is uitgerust met een douche en gratis toiletartikelen. Sommige accommodaties hebben ook een kitchenette met een eethoek, een koelkast en kookplaten.

Meer informatie? Kijk hier!

Orionas

Orionas biedt gratis fietsen en een terras. Dit vakantiehuis heeft een tuin, barbecue faciliteiten, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.

Het vakantiehuis met een patio en uitzicht op de tuin beschikt over 2 slaapkamers, een woonkamer, een flatscreen-tv, een ingerichte keuken met een magnetron en een koelkast, en 1 badkamer met een douche.

Meer informatie? Kijk hier!

Meer accommodaties in Tsoutsouras vind je hier!