Vakantie Kreta

Pombia

In het zuiden van het departement Heraklion ligt het levendige dorp Pombia. Het telt een duizendtal inwoners. Het ligt op een uurtje rijden van de luchthaven van Heraklion. Op slechts 5 kilometer van Pombia ligt het stadje Mires. In Pombia zelf zijn alle benodigdheden voor het dagelijkse leven (vers brood, beenhouwer,mini market, etc.) te verkrijgen. Een grotere supermarkt, banken, dokter, apotheek, etc. zijn in Mires te vinden. In Mires heeft men ook een wekelijkse markt op zaterdag. (Meer over markten op Kreta vind je hier)

Pombia ligt op de weg naar het strand van Kali Limenes en men rijdt er ook door om het klooster van Odigitrias te bereiken.

De bevolking werkt voornamelijk in de landbouw en hun leven is zeker niet gericht op het toerisme. Je mag dan ook geen grote restaurants verwachten, maar wel degelijk de locale koffieshops en ouzeri. Het is een vrij goed onderhouden dorp met een zeer actieve lokale culturele vereniging. Je kan in Pombia ook jaarlijks verscheidene activiteiten en feesten meebeleven, waarbij carnaval voor vele het hoogtepunt is. Al vele jaren is er een kinderopvangcentrum actief in het dorp, een van de weinigen in de omgeving. Tegenwoordig hebben de brandweer en ook de bosdienst hun hoofdkwartier hier.

Geschiedenis van Pombia

Ook Pombia heeft een goed gevulde historische geschiedenis. De nederzetting is voor het eerst vermeld in 1393 in het hertogelijk archief van Candakas en is daar vermeld als casale Bombea, een landhuis van de familie Nic. Cavalarius quodam Marini.

Het wordt ook genoemd in de provincie Kainourgiou in 1577 door Fr. Barozzi als Bobbia, door  Kastrofylakas in 1583 als Bombea met 399 inwoners en van Vasilikatas in 1630 met dezelfde naam.

In de eerste Turkse volkstelling van 1671 staat het vermeld als Pobya met 131 inwoners  (79 rijken, 42 middenklassers en 10 arme families). Het is de grootste stad (en rijker als we kijken naar het aantal rijke en middenklasse families) van de  Messara in die jaren, maar ook later.

In 1797 werd Michalis Korakas, de legendarische strijder van de Kretenzische revoluties tegen de Turken, geboren in Pombia.  In 1882 stierf kapitein Michalis Korakas op 86-jarige en werd hij begraven in zijn geboortedorp. Zijn borstbeeld staat op het dorpsplein ter nagedachtenis.

Een ander historisch jaar voor het dorp is 1842. In dit jaar is ook de basisschool in gebruik genomen,  de eerste in het hele departement van Heraklion. Vanaf 1927 wordt ook les gegeven in het lager en hoger middelbaar.

De patroonheilige van het dorp is de Heilige Georgios, je kunt ook de prachtige grote kerk zien die naar hem is vernoemd.

Accommodatie tips Pombia

Veggera

Het vakantiehuis Veggera is een alleenstaand huis met privé zwembad dat in een zeer rustige omgeving is gelegen. De dichtstbijzijnde taverne ligt op wandelafstand ( 300 m), het centrum van het dorp Pombia is op iets meer dan een kilometer.

De woning beschikt over 3 slaapkamers. Alle bedden hebben luxueuze orthopedische matrassen. Er is een volledig uitgeruste keuken met vaatwasmachine. De badkamer met douche en toilet ligt naast de grote slaapkamer. Er is ook een extra toilet voorzien. In de living is er een mooie openhaard voor in de wintermaanden. Met een kleine aanpassing maak je van de banken een extra slaapplaats. Het warm water systeem werkt op zonne-energie en zorgt voor warm water de hele dag door. Er is airco in alle kamers, uiteraard is er internet, zowel vast internet als wifi in het ganse huis. Er is een DVD speler, lakens, handdoeken, haardroger, wasmachine, stofzuiger kortom een volledig ingericht en uitgerust huis.

Meer info: Kijk hier!