Vakantie Kreta

Een van de mooiste dorpen op Kreta!

Zo staat Archanes al jaren bekend en niet voor niets. Gebouwd op een hoogte van 380 meter tussen de toppen van Psiloritis en Spathi ligt het slechts 14 kilometer van Heraklion. Je bent er dus zoals je via Heraklion naar Kreta bent gekomen. Het dorp is verdeeld in twee delen: Epano Archanes (Boven) en Kato Archanes (Beneden). Epano Archanes is tegenwoordig het belangrijkste en mooiste gedeelte van het dorp. Hier vind je ook de meeste bedrijvigheid. Vooral rondom het plein in het centrum vind je vele tavernes en hiermee de gezelligheid. Zomers wordt het dorp, met 4500 inwoners, veel bezocht door toeristen.

De meeste mensen komen naar Archanes voor de mooie goed gerestaureerde huizen. De huizen zijn in zo’n goede staat doordat de gemeente in het verleden de inwoners financieel stimuleerde om hun oude huizen te renoveren. Naast de fraaie huizen staat het dorp ook bekend om de wijn en de olijfolie. Het gebied rondom Archanes staat bekend als een van Griekenland z’n beste wijngebieden. Bij de tavernes in het dorp is het dan ook een aanrader om te vragen naar de lokale wijn zoals kotsifali en mandilari. Ook vind je in de winkels in het dorpveel lokaal gekweekte kruiden zoals hopmarjolein, tijm en salie.

Accommodatie tip in Archanes:

Inotropes Boutique Suites

Inotropes Boutique Suites is gevestigd in een karakteristiek oud herenhuis waar je terug waant in het oude Kreta. De vriendelijke eigenaresse, Efi, kreeg dit huis van haar oma en besloot het helemaal te renoveren. Als inspiratie gebruikte zij Inotropes, een oude Griekse mythologie. Alles staat in het teken van dit prachtige verhaal. Elke kamer heeft een naam uit deze mythe gebaseerd op drie zussen, wiens namen werden geassocieerd met drie belangrijkste producten van Griekenland: wijn, olie en tarwe.

Inotropes Boutique Suiteste is centraal in het dorp gelegen en heeft een binnenplaats, versierd met prachtige terracotta potten, grote olijfbomen en romantische verlichting. Indrukwekkend is ook de wijnkelder waar ongekende proeverijen worden georganiseerd.

Meer informatie? Kijk eens hier