Vakantie Kreta

Archanes


Archanes of Epano Archanes is een pittoresk stadje, gebouwd op een hoogte van 380 meter midden in een bekken. Het wordt doorstroomd door de stroom Kaeratos, die zich in twee delen splitst. Het is gelegen op het noordoostelijke puntje van de vallei gevormd door de berg Yuchta, die een hoogte heeft van 811 m. Archanes ligt op 14 kilometer afstand van de stad Heraklion en slechts 7 kilometer van het Paleis van Knossos. Het kleurrijke dorp wordt door de Europese Unie gewaardeerd als model voor residentiële ontwikkeling.

Het belangrijkste gehucht heet tegenwoordig Epano Archanes en staat los van de wijk Kato Archanes, een kilometer naar het noorden. Archanes heeft zijn oude Griekse naam behouden, die terug te vinden is op een 5e eeuw voor Christus. inscriptie. Het is een alliantieverdrag tussen Knossos en Tylissos, en een van de genoemde bepalingen: “Archos krijgt het heiligdom in Acharna”. Archos was een plaatselijke held die in Archanes werd aanbeden. Archeologische getuigenissen bevestigen de bewoning van het dorp in de prehistorie en door de geschiedenis heen.

De vallei en het hele gebied van Archanes is grotendeels een uitgestrekte wijngaard, waar de beroemde sultana-druiven worden geproduceerd. De belangrijkste producten van Archanes zijn rozijnen – sultana, uitstekende kwaliteitswijn van verschillende variëteiten (lokaal: kotsifali, mandilari, liatiko, vilana en andere nieuw geïntroduceerde) en ook olijfolie van uitstekende kwaliteit. Ook worden er aromatische planten gekweekt: dittany, tijm, salie.

Geschiedenis van Archanes

Toen de Ottomanen, na 22 jaar belegering, in 1669 de Venetiaanse Chandax (Heraklion) wisten te veroveren, gaven ze de stad cadeau aan A. Baroci, de persoon die haar had verraden. Archanes werd het bolwerk van de rebellen / guerrillastrijders. In de tijd van de Kretenzische staat bloeide de stad: wijn, rozijnen en olijfolie werden geëxporteerd en brachten rijkdom naar de stad.

De welgestelde Archaniërs, die hun liefde en verlangen om zich te verenigen met Griekenland wilden uiten, bouwden huizen in de neoklassieke stijl. De gevels van hun herenhuis namen een architecturale trend aan die uit het bevrijde Griekenland werd geïmporteerd. Zo ontstond een uniek gehucht van architectonisch belang, dat in zijn geheel bewaard is gebleven.

Uitgebreide voetgangerszone, pittoreske geplaveide straatjes, lantaarnpalen en prachtig gerestaureerde herenhuizen geven bezoekers van Archanes de mogelijkheid om terug in de tijd te reizen. Christelijke kerken versierd met muurschilderingen bestaan ​​naast fonteinen en prachtige gebouwen uit het Ottomaanse tijdperk, waarvan de beste de residentie van Mustafa Naili Pasha is, met fonteinen en tuinen. Aan de noordkant van de vallei ligt de schilderachtige kloof genaamd Paradeisi (klein paradijs), die de Ottomanen Akarsular Dag (Berg van het stromende water) noemden.

In dezelfde kloof, op de locatie Pelekita, bevindt zich een waterbron; in 1628 leidde Fransesco Morosini zijn wateren om Heraklion te bevoorraden. De bron staat vandaag droog vanwege waterboringsprojecten in de omgeving.

De stad Archanes was tijdens de revolutie van 1897 een belangrijk revolutionair centrum van Oost-Kreta. Het was hier dat vanaf februari 1897 het Defensiecomité van Archanes de verantwoordelijkheid op zich nam om de militaire actie in de bredere regio en Oost-Kreta in het algemeen te coördineren en met opmerkelijke moed te maken kreeg met grote aanvallen van pro-Ottomaanse Kretenzers en het reguliere Ottomaanse leger. In wezen werd het militaire deel van de Kretenzische kwestie beslist in de regio Heraklion, gecentreerd rond de stad Archanes, aangezien de lokale geologie het een natuurlijk fort maakt, ideaal, zoals later bewezen, om de basis te worden van guerrillastrijders.
Inderdaad, de viering van 15 maart in 1897 (ter herdenking van het begin van de Griekse bevrijdingsoorlog tegen de Ottomanen) was groots, in dit eerste en enige bevrijde deel van Kreta, dwz Archanes, zonder aanwezigheid van Ottomaanse bezettingstroepen .

De locatie van Archanes en de moed en de geest van zijn inwoners waren de belangrijkste factoren voor de actieve deelname van het dorp aan oorlogsgebeurtenissen in de 20e eeuw. Tijdens de Slag om Kreta (mei 1941 – WO II) werd het Commandocentrum van de Griekse strijdkrachten opgericht in Archanes, waar ook een rudimentair militair hospitaal was gevestigd. In het eerste jaar van de nazi-bezetting werd de eerste inlichtingendienst op Kreta georganiseerd in Archanes, die grote diensten aanbood aan het verzet. De aanwezigheid van de bezettingsmacht was bijzonder sterk in Archanes, aangezien het de zetel was van de militaire nazi-divisie.

Credits tekst All over Greece