Vakantie Kreta

Het dorp Mochos ligt slechts 12 km boven Stalis in de gemeente Chersonissos. Het dorp heeft zijn traditionele kleur behouden en de natuur is overheersend omdat het wordt omgeven door olijven, wijngaarden en fruitbomen. Bezoekers kunnen wandelen in de schilderachtige en smalle straatjes van het dorp, waar ze de stenen huizen met Kretenzische architectuur en de goed bewaard gebleven historische kerken zullen zien en daarna uitrusten op het centrale plein van het dorp.

In het centrum van het dorp, dat het referentiepunt is, bevindt zich een groot, geplaveid en met bomen omzoomd plein waarop de majestueuze tempel van de Aankondiging – St. Paraskevi domineert. Op het plein zijn er oude traditionele cafés en tavernes waar bezoekers de Kretenzische gerechten kunnen proeven in de schaduw van bomen, de gastvrije inwoners van het gebied kunnen ontmoeten en een praatje kunnen maken.

Het dorp Mochos staat ook bekend om zijn Kretenzische muzikale traditie. In de steegjes van het dorp heeft de bezoeker de mogelijkheid om vrij vaak naar liedjes te luisteren. Elke woensdag, tijdens het zomerseizoen, presenteert de dansgroep van de Culturele Vereniging van Mochos “I PROODOS” in samenwerking met de ervaren muzikanten een muziek- en dansprogramma met Kretenzische en traditionele Griekse (Laika) muziek, op het prachtige dorpsplein. Toeristen uit de omliggende gebieden van Stalida, Malia en Chersonissos bezoeken Mochos om plezier te hebben tijdens de feesten die tot de ochtend duren. De winkels op het plein bieden hun diensten aan door eten en veel wijn te serveren, terwijl dansers in traditionele kostuums toeristen leren dansen.

Elk jaar vindt op 14 en 15 augustus een viering van de Hemelvaart van de Maagd Maria plaats op het dorpsplein. Het is een feest met Kretenzische dansen en Kretenzische muzikanten. Tegelijkertijd vindt in het Folkloremuseum van Mochos een tentoonstelling plaats van handgeweven, merklappen en gebreide kleding .

Een van de beroemde mensen die het dorp Mochos hebben bezocht, was de voormalige Zweedse premier Olof Palme, die vooral van het dorp hield en ereburger van werd.

In de wijde omgeving van Mochos zijn er ongeveer 10 kerken. Het klooster van Panagia Theogennitoros is een bezoek waard en ligt ten noorden van het dorp en buiten de nederzetting.

Het dorp Mochos heeft het authentieke Kretenzische karakter behouden met de gastvrijheid van zijn inwoners, zijn eenvoud en zijn traditie. Daarnaast maken het klimaat, de ligging en de omgeving het een ideale bestemming en eerste keus van veel bezoekers.

Vanuit het dorp Mochos kan de bezoeker naar het Lasithi-plateau gaan door de dorpen Potamies , Avdou en Krasi .

(Tekst: landofexperiences.gr )

Accommodatie tip in Mochos

Elenia’s House in Mochos ligt in Mokhós en beschikt over een restaurant en een terras. De accommodatie is voorzien van airconditioning en heeft verder 3 slaapkamers, 1 badkamer, een flatscreen-tv met satellietzenders, een eethoek, een volledig uitgeruste keuken en een balkon met uitzicht op de bergen.