Vakantie Kreta

Viannos

In het zuidoosten van de prefectuur Heraklion vind je het dorp Viannos. Viannos is een gebouwd op de helling het Diktegebergte vlak bij het Omolos plateau. In het dorp zijn verschillende winkeltjes en een aantal kleine terrasjes te vinden. Ook is er een klein maar interessant volkenkundig museum. Je krijgt hier een goed beeld over hoe de bevolking van Viannos vroeger leefde.

Tegenwoordig houdt de plaatselijke bevolking zich vooral bezig met de olijventeelt, wat veehandel en ook met de teelt van bananen.
In het dorp staat een heel grote plataan van ruim 1000 jaar oud waar de dorpsbewoners zich verzamelen om in de schaduw een praatje met elkaar te maken. Op het plein waar deze plataan te vinden is staat ook een standbeeld ter nagedachtenis van de beroemde Griekse schrijver Ioannis Kondylakis.


De omgeving staat vol met Byzantijnse kerkjes, die allen waardevolle fresco’s bevatten. De kerk Agia Pelagia is de meest bijzondere van deze kerken vanwege een aantal 14e-eeuwse fresco’s. In de omgeving van Viannos vind je verder nog het Agia Moni-klooster en Agios Georgios-kerk.
Viannos werd in 1822 en 1866 al eens door de Ottomanen verwoest, maar de grootste van de rampen was de Holocaust van de provincie Viannos door de Duitsers in 1943. Er werden toen bijna 450 mannen, vrouwen en kinderen uit verschillende dorpen in de regio geëxecuteerd. Elk jaar vindt op 14 september een herdenking plaats voor de slachtoffers van dit drama. In het bijgelegen Amiras kan je een monument vinden ter herinnering aan dit drama.

Bezienswaardigheden in de buurt van Viannos

Omalos plateau

Omalos bij Viannos is een plateau in het Lassithi (Dikti) gebergte. Het is minder bekend in vergelijking met andere plateaus op Kreta en er is een onverharde weg vanuit Ano Simi en Pefkos. In het voorjaar zorgt het water van de smeltende sneeuw voor een klein, ondiep meer in het plateau. De route naar het Omalos plateau is bijzonder indrukwekkend. Het plateau ligt 1300 meter boven de zeespiegel en is werkelijk fenomenaal. Het heeft een klein meertje in het midden en ook een kleine kapel. De weg kruist de Omalos hoogvlakte van west naar oost en gaat vervolgens omlaag en slingert zich door het dikste en mooiste dennenbos van Kreta.

Kalami

Iets boven Viannos vind je het verlaten dorp Kalami. De geur van verlatenheid en melancholie overheerst in het dorp dat decennia geleden nog vol leven was. In de jaren ’70 werd het bewoond door 600 mensen. Nu rest vrijwel alleen een zeer fotogeniek geheel aan verlaten woningen met, als enige in zeer goede staat, een kerk.

Kalami is gebouwd in een prachtig landschap naast bergen, rivieren en dichte vegetatie, waardoor je je afvraagt waarom ze het hebben verlaten. Vele verhalen doen dan ook hierover de ronde maar de waarheid….

Tegenwoordig wordt Kalami ondanks de 8 oudere inwoners beschouwd als een spookdorp, omdat de inwoners door de jaren heen op zoek zijn gegaan naar iets beters in het zuiden van Kreta.