Vakantie Kreta

Vori

In het zuiden van Kreta is het dorpje Vori te vinden. Het ligt in de Messara vallei , provincie Heraklion, tussen de steden  Timbaki en Mires en op enkele minuten rijden van het strand van Kokkinos Pirgos.

De charme van dit dorpje ligt in zijn traditionele karakter, de kleine dorpshuizen, de pittoreske steegjes, de felgekleurde bougainville. Al slenterend door deze steegjes snuif je de typische Griekse dorpssfeer op. In sommige steegjes lijkt de tijd stil te staan, verlaten, vervallen ..Spijtig maar tegelijk ongelofelijk mooi met de typische houten deuren en de architectuur.

Geschiedenis

Het dorp werd continu bewoond vanaf de Eerste-Minoïsche periode (1800 voor Christus) tot aan vandaag en dit wordt aangetoond door het vele aardewerk dat hier werd gevonden (Minoïsch, Hellenistisch, Romeins, middeleeuws, Renaissance).  Vori is sinds de 17e eeuw de hoofdstad van de provincie Pirgiotissas. In alle grote Kretenzische revoluties nam Vori actief deel. In 1978 werd het vanwege zijn unieke schoonheid en historisch belang gekenmerkt als een traditioneel beschermd dorp door het Ministerie van Cultuur van Griekenland.

Vori nu

Het dorp zelf is een 700 tal hectare groot en bestaat uit 2 delen, het oorspronkelijke Vori, kato Vori, en het later bijgebouwde gedeelte, het pano Vori.  In het oude gedeelte liggen alle huizen op loopafstand van het centrum van het dorp. In dit oude gedeelte is ook de oorspronkelijke kerk van Vori te vinden, de kerk van de Heilige Ioannis. Deze werd gebouwd in de 12 de eeuw.  De huidige kerk, van de Maagd Maria, bevindt zich tussen het oude en het nieuwe gedeelte van het dorp. Het is een imposante kerk gebouwd in de jaren 1864-1881.

Het dorp heeft een  taverne,  verschillende goed gevulde mini-markten en ook zijn er enkele  kafenions en ouzeri.  Er is zelfs een bakker en verscheidene beenhouwers.  Het dorp beschikt over een zeer actieve lagere school. Wat ook de moeite waard is een bezoek aan het etnologisch museum van Vori. http://www.cretanethnologymuseum.gr/

 De openbare bus stopt op het dorpsplein en zorgt voor de dagelijkse verbinding met Heraklion en Timbaki,  Kokkinos Pirgos en Agia Galini.

Accommodatie tip in Vori

Archondiko

Het huis Archondiko is een gerenoveerd  traditioneel kretenzisch huis dat in het centrum van Vori is gelegen.

De houten buitendeur geeft toegang op de binnenkoer van het huis.  Direct links heeft men de hoofdresidentie die volledig op het gelijkvloers is gelegen. De living is zeer ruim met typisch Kretenzische zithoek. De blikvanger van het huis is de 400 jaar oude open haard. Een massief houten tafel met bijpassende stoelen verbindt de zithoek met de keuken. Alle keukengerei is aanwezig. De keuken is uitgerust met oven, ijskast en diepvries en er is zelfs een vaatwasmachine. De ruime slaapkamer heeft een dubbel bed. Ook hier is airco voorzien. De kleine badkamer heeft douche en toilet.