Vakantie Kreta

Agios Thomas

Gelegen in het centrale deel van Kreta, 28 km van Heraklion, vind je Agios Thomas. Agios Thomas is een klein dorpje met een uniek karakter in de provincie Heraklion en maakt deel uit van de gemeente Gortys. Het dorpje ligt op een hoogte van 530 meter. Hierdoor heeft het dan ook een panoramisch uitzicht over het mooie landschap.
Vanwege zijn centrale ligging is het een ideale keuze voor de bezoeker die het eiland wil verkennen.

De naam Agios Thomas is afgeleid van de oude kerk die werd gebouwd over een oude tempel in het centrum van het dorp. Binnen in de tempel zijn er overblijfselen van fresco’s die getuigen van de rijkdom.

49 kerken en kapellen

Breng een bezoek aan de 49 kerken en kapellen, de monolithische Romeinse graven en de Minoïsche uit steen gehouwen wijnpersen. Ook kan je door de pittoreske steegjes van het dorp dwalen. Ontspan tenslotte in de cafetaria’s op het dorpsplein en ervaar de typische Kretenzer gastvrijheid.

Vanaf het stadsplein kan men een pad nemen dat leidt naar een opgraving genaamd Gria Mantra. Hier zie je de monolithische Romeinse graven, die echter nog steeds in uitstekende staat verkeren. Een paar minuten wandelen is genoeg om er doorheen te lopen en de hoge rotsen met de zes uitgehouwen graven te bekijken. Een aardverschuiving die plaatsvond aan het einde van de 19e eeuw, resulteerde in het kantelen van een rots. Zo kregen drie graven een eigenaardige helling.

Panagia Kardiotissa

In de diepten van de vallei, op een idyllische plek genaamd Mouzouras, staat de kapel van Panagia Kardiotissa. Hier werd de icoon van de Heilige Moeder (Panagia) gevonden in 1912.
De Byzantijnse kerk van Panagia Kardiotissa werd gebouwd in de 14e eeuw bovenop de ruïnes van een oud heiligdom. De traditie vertelt ons over een wonder van de Maagd Maria. Volgens de inscriptie had een Ottomaanse Turk in 1914 een dochter die vanaf de geboorte verlamd was. De Turk had gehoord van de wonderen die aan Kardiotissa werden toegeschreven en bood haar geschenken aan, waaronder twee kolven olie en twee kolven honing. Zijn dochter genas op wonderbaarlijke wijze.
Van 1935 tot 1962 deed de kapel dienst als vrouwenklooster, terwijl tijdens de Duitse bezetting het pension bewoners uit de wijde regio ontving. Het klooster was verlaten, maar in 1992 werd het klooster gerenoveerd.

Tegenwoordig kan je uitrusten onder de 600 jaar oude grote eik. Geniet van de kleuren en geluiden van de natuur.
Naast Panagia Kardiotissa is er een oude stenen brug en een watermolen. Als je het pad volgt, kom je twee van de oude, uit steen gehouwen wijnpersen tegen. Zij getuigen van de ononderbroken teelt van wijn die daar al sinds het Minoïsche tijdperk is.

Accommodatie tip in Agios Thomas

Agroikies Stratakis Estate

Agroikies Drigianakis Estate ligt in Agios Thomas. Agios Thomas ligt op 28 km van de internationale luchthaven van Heraklion en op 32 km van de archeologische vindplaats Knossos.

Agriokies Stratakis Estate is een traditioneel pension dat wordt omgeven door wijngaarden en olijfbomen. Het ligt in Agios Thomas. Het pension beschikt over volledig gemeubileerde appartementen met een open haard, een buitenzwembad en biedt Kretenzische gerechten.

Alle appartementen hebben houten vloeren en plafonds. De appartementen hebben 1 of 2 slaapkamers. Elk appartement heeft een volledig uitgeruste keuken met eethoek en een eigen veranda.

WiFi is gratis beschikbaar in de hele accommodatie.

Geniet elke ochtend van een zelfgemaakt ontbijt. Het restaurant serveert Kretenzische gerechten en biedt uitzicht op de kliffen van Agios Thomas. Koffie en gebak wordt aangeboden in het café, dat een buitenterras heeft.

Je kan er gratis parkeren.

Meer informatie of boeken? Kijk hier!