Vakantie Kreta

Het dorp Sgourokefali ligt 18 km ten oosten van de stad Heraklion en 10 km van het dichtstbijzijnde strand (Amnissos Beach). Het dorp is vernoemd naar de geofysische landvorm waar het werd gebouwd, aangezien het op een heuvel ligt met een prachtig uitzicht en op een hoogte van 330 meter. Volgens de overlevering is de naam van de nederzetting te danken aan een herder genaamd Sgouros. Hij was de eerste bewoner van de nederzetting die zijn huis bouwde op de top van de heuvel die Kretenzers ‘hoofd’ (kefali) noemen. Van dit feit, het dorp genaamd Sgourokefali, dwz de kefali (kop van een heuvel) van Sgouros. Het is een nederzetting met 444 inwoners in de volkstelling van 2001. De belangrijkste bezigheid van de inwoners is de wijnbouw en olijventeelt. Dus in deze regio worden rozijnen, olie en wijn geproduceerd.

Sgourokefali werd voor het eerst genoemd in 1577 door Barozzi, terwijl in de Venetiaanse volkstelling van 1583 het dorp Sgourochieffali werd genoemd met 62 inwoners.

Op het centrale plein van het dorp ziet de bezoeker het monument waarop een lijst staat met slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op het mooie, geplaveide plein met stenen blokken staat een stenen fontein op de plaats waarvan een oude put stond. Het plein is een plek van ontspanning voor de bewoners en bezoekers tijdens de zomermaanden en ook van amusement, aangezien het plein gastheer is van alle sociale evenementen van het dorp. Daartegenover zijn er traditionele cafés in een groene omgeving waar de bezoeker kan ontspannen en genieten van koffie of raki.

In het dorp is er ook een tempel gewijd aan de Heilige Drie-eenheid en de Aankondiging en elk jaar wordt op 9 juni de patroonheilige van het dorp gevierd en volgt een feest op het plein ervan. Nabij het dorp bevinden zich de kerken van Agia Marina, Agios Georgios, Agios Ioannis en Metamorphosis (Transfiguratie). In die kerken zijn oude fresco’s in goede staat bewaard gebleven.

Op een afstand van 1300 meter, ten westen van de nederzetting, heeft de bezoeker de mogelijkheid om naar de prachtige en unieke Karteros-kloof te lopen die vernoemd is naar de rivier van Karteros die op een afstand van 22 km langs de kloof loopt. Het gebied is toegetreden tot het netwerk van Natura 2000. De kloof is ideaal om te wandelen en fietsen in de prachtige natuur. In de kloof zijn ook locaties van historisch en cultureel belang geïdentificeerd, zoals het oude Eltyna, de Minoïsche nederzetting Myrtia en de Minoïsche begraafplaats van Astrakoi.

Bron: landofexperiences.gr

Accommodatie tip in Sgourokefali

A&M Villa

De stenen A&M Villa is gebouwd volgens de traditionele Kretenzische architectuur en ligt vlakbij Heraklion. Het biedt ruime kamers met een spabad en uitzicht op het platteland van Kreta. De archeologische vindplaats Knossos ligt op slechts 14 km afstand. De A&M Villa is gehuisvest in een gerenoveerd huis met twee verdiepingen en heeft een volledig uitgeruste keuken en eetkamer, een grote woonkamer met traditionele meubels en een open haard. Op de bloeiende binnenplaatsen van A&M Villa kun je barbecueën, dineren onder de houten pergola en genieten van het uitzicht.