Vakantie Kreta

Malia

Malia is een gezellige en drukke badplaats aan de noordkust van Kreta. Deze leuke vakantiebestemming is qua omvang iets kleiner dan Chersonissos, maar het nachtleven is even bruisend. Malia staat bekend om de mooie stranden waar in de zomer regelmatig strandfeesten worden georganiseerd. Niet zo gek dus dat de badplaats ook geliefd is bij jongeren. In het levendige oude centrum vindt u vele restaurantjes, bars en uitgaansgelegenheden.

In de kleine straatjes van Malia vindt u zeer veel winkels en restaurants. Aan het strand kan het in het hoogseizoen erg druk zijn, maar u kunt altijd uitwijken naar één van de kleinere strandjes in de buurt van Malia. Tegenover het strand ligt een klein eilandje met een kerk, dat u gemakkelijk zwemmend kunt bereiken.

Bezienswaardigheden en activiteiten Malia

In Malia is meer te doen dan op het strand liggen en genieten van het prachtige weer. Op het eiland bevinden zich tal van culturele bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo kunt u naar het eilandje Spinalonga, vlak bij Agios Nikolaos. Het eilandje is met name bekend geworden door de leprakolonie die tot 1957 op het eiland gevestigd was. Spinalonga was ook het decor voor de roman ‘Het eiland’ van Victoria Hislop.

Net buiten Malia vindt u het bijna 4000 jaar oude Minoïsche Paleis, het op twee na grootste Minoïsche paleis op Kreta, dat rond 1700 voor Chr. werd verwoest door een aardbeving, maar direct erna weer werd opgebouwd en opnieuw vernietigd in 1450 v.Chr. De ruïnes die tegenwoordig te bezoeken zijn, zijn de overblijfselen van dit laatste paleis. Het paleis van Malia is niet gereconstrueerd, zoals dat bij Knossos wel het geval is, alles wat u ziet is dus authentiek. Er zijn graven met veel gouden voorwerpen gevonden. Onder hen vonden de archeologen het beroemde juweel met de bijen, dat wordt tentoongesteld in het archeologisch museum van Heraklion. Helaas, voordat de graven werden opgegraven, waren ze al geplunderd en niemand weet hoeveel prachtige voorwerpen verloren zijn gegaan. Bij het paleis zijn sporen van een vroegchristelijke basiliek en een marmeren sarcofaag onthuld.

Ook zijn er divers mooie routes te rijden vanuit Malia, kijk hiervoor op onze autoverhuurpagina. Vanuit Malia kan je ook vrij gemakkelijk met een huurauto of scooter leuke dagtochten houden. Een aanrader: een rondje Lassithi plateau. Start vrij vroeg en begin met een bakje Griekse koffie in het kleine dorpje Avdou. Wanneer je hier een rondje door het dorp doet dan kan je aan de borden op de huizen zien welk beroep de bewoners hebben/hadden. Na deze wandeling kan je verder rijden langs het Keraklooster, waar je naast een klein museum, een aantal fraaie iconen kan bekijken. Daarna kan je doorrijden naar de Diktaion Antron (Psychro-) grot. Na de pittige wandeling naar boven (je kan ook met een ezeltje, maar dit raden in verband met het welzijn van ezels ten zeerste af) zal je verbaasd naar de mooie stalagmieten en stalactieten kijken. Vergeet na het bekijken van de grot niet om eens goed van het uitzicht te genieten, je hebt vanaf hier namelijk een mooie uitzicht over het Lassithiplateau. Na de lunch in het gelijknamige dorpje Psychro kan je via Mochos weer terugrijden naar Malia. 

Stranden Malia

Ook zijn er diverse mooie stranden te vinden bij en in de buurt van Malia; Het belangrijkste strand van Malia ligt tegenover de stad en wordt druk bezocht door duizenden mensen. Degenen die de drukte en de opstoppingen niet kunnen verdragen, gaan dus liever naar een van de zandstranden ten oosten van de haven van Malia, zeer dicht bij de plaats van het paleis van Malia. Het meest oostelijke en wellicht ook mooiste strand staat bekend als Potamos (rivier). Dit strand ligt bij de zgn. Wetlands van Malia, Malia Swamp. Malia Swamp is een moerasgebied dat vooral van belang is voor het milieu en een groot gebied beslaat met riet dat vele soorten vogels herbergt. Deze regio heeft verschillende soorten kustvegetatie, die op andere plaatsen op Kreta zijn uitgestorven. Het hele gebied is bedekt met water dat afkomstig vanuit de bergen. Het water vormt in de winter een prachtige rivier, op slechts een paar meter van de kust, met kristalhelder water dat in het strand van Potamos wordt gegoten. Er zijn veel bronnen met zoet water in de zee, zodat de lokale bevolking drinkbaar water in de zee kan vinden! Het is niet erg zeldzaam om geiten te zien afdalen van de hellingen van de berg, zwemmen in de zee en drinkwater vanwege het sterke gevoel van zoetwatergeur. Rond Potamos zijn er kleine zandduinen, waar je in de herfst de verbazingwekkende witte zandlelies kunt zien.