Het Agia Triada Jagarolon, een van de mooiste kloosters van Kreta!

Waar vindt u het Agia Triada Jagarolon klooster?

U vindt het Agia Triada Jagarolon op het Akrotiri schiereiland in het noordwesten van Kreta, vlakbij (16 kilometer) Chania. Het klooster is dan ook het makkelijkst te bezoeken als u in het noordwestelijk deel van Kreta (de provincie Chania) verblijft maar ook vanuit de provincie Rethymnon is het niet al te lang rijden. Komt u vanuit de richting Rethymnon dan volgt u de weg naar Chania en vervolgens rijdt u richting van een van de twee vliegvelden van Kreta, het vliegveld van Chania. Na het vliegveld volgt u de borden richting Koumares, hier aan gekomen gaat u in oostelijke richting en volgt de borden naar het Agia Triada Jagarolon.

De geschiedenis van het Agia Triada Jagarolon.

Zoals de meeste kloosters op Kreta is het Agia Triada Jagarolon een Grieks-orthodox klooster. Het klooster werd in de 17de eeuw gebouwd door de twee broers Jagarolon. Deze twee broers waren Ventiaanse monniken van Kretenzer afkomst. De bouw is in 1611 gestart, in 1645 gestaakt na de Turkse bezetting van Kreta en uiteindelijk pas in de 19de eeuw voltooit. De kerk van het klooster is gebouwd in de Byzantijnse stijl en heeft drie koepels. Naast de kerk staan twee kapellen waarvan er een is gewijd aan het wonder van de lente en een aan Johannes de theoloog. De kerk zelf is gewijd aan de Heilige drie-eenheid (de Agia Triada). Naast de kerk telt het klooster ook nog een museum. In dit museum vindt u een zeer fraaie collectie iconen, met als pronkstuk een draagbaar icoon van Johannes de Theoloog uit de 14de eeuw. Ook bevindt er zich een bibliotheek op het complex waar een collectie zeldzame boeken te vinden is. Het klooster is zeer fraai gerestaureerd en is tegenwoordig zeker de moeite van een bezoek waard.

Openingstijden en entreegelden van het Agia Triada Jagarolon.

Het Agia Triada Jagarolon klooster is op maandagen en feestdagen gesloten (net als vrijwel alle bezienswaardigheden op Kreta). De openingstijden zijn van 9.00 tot 13.00 en vervolgens van 15.00 tot 18.00. U betaalt slechts een kleine bijdrage als entree (4 euro in 2014) en dit is voor zowel volwassen als kinderen gelijk. Met deze entree krijgt u tevens de gelegenheid om rond te kijken bij de olijfgaarden van het complex.

Voor meer informatie: http://www.agiatriada-chania.gr