Al eeuwenlang is Gavdos in meer of mindere mate door mensen bewoond geweest. Het eiland heeft momenteel echter zeer weinig permanente bewoners maar er komen wel geregeld toeristen die vanuit o.a. Loutro een uitstapje met de boot maken.
Gavdos is geïdentificeerd als een mogelijke plaats van de mythische Ogygia waar Kalypso Odysseus gevangen hield. Archeologisch bewijs toonde aan dat het Romeinse rijk actief was op het eiland. In die tijd werd de flora van het eiland overgeëxploiteerd en dat begon een erosieproces dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Dit heeft er toe geleid dat het eiland wat kaal en dor aandoet.

Gavdos had tegen 900 na Christus ongeveer 8.000 inwoners. Tijdens het bewind van het Ottomaanse rijk op het eiland, dat duurde van 1665 tot 1895, stond Gavdos bekend als Gondzo. Gedurende deze periode nam de bevolking aanzienlijk af tot slechts 500 in 1882. Een verwijzing naar Saracenen op het eiland blijft bestaan: het strand Sarakiniko (“van de Saracenen”).

In de jaren dertig werd het eiland gebruikt als ballingsoord voor communisten; meer dan 250 mensen werden verbannen, waaronder leidende figuren van de Griekse beweging, zoals Markos Vafiadis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog evacueerden de geallieerde troepen enkele troepen naar Gavdos na de Duitse overwinning in de slag om Kreta.

Later vond de algemene fase van verstedelijking, die in de jaren zestig in andere delen van Griekenland begon, plaats in de jaren vijftig op Gavdos. In die periode ruilden de eilandbewoners hun land op Gavdos met ex-Turks land op Kreta, dat nu via de staat inwisselbaar was geworden. Toen ze zich op Kreta vestigden, creëerden ze een gemeenschap die bekend staat als Gavdiotika, die deel uitmaakt van de stad Paleochora.

Stranden op Gavdos

Er zijn op Gavdos 12 stranden die allen de moeite waard zijn om te bezoeken. We beschrijven ze er hieronder een aantal voor je:

Agiannis

Het strand van Agiannis of Agios Ioannis (d.w.z. Saint John) op het eiland Gavdos ligt 4 km ten westen van het strand van Sarakiniko. Je kunt het bereiken met de bus vanaf Karave (de haven van Gavdos), of door ongeveer een uur te lopen vanaf Sarakiniko. De schoonheid van het strand en de omliggende regio is ongeevenaard. Het is niet verwonderlijk dat het Discovery Channel Agiannis heeft gerangschikt als het op een na beste strand ter wereld na één strand op Hawaï. Agiannis is inderdaad een prachtig afgelegen zandstrand, in een wild Afrikaans ogend landschap. Er zijn alleen zandduinen, prachtige rotsen, dennen en jeneverbessen in de buurt. Het strand is niet georganiseerd, maar er is een kleine taverne – mini-markt in de buurt. De zee is ondiep en het water is ongelooflijk helder. Een bezoek zal u zeker overtuigen dat deze prachtige plek een van de mooiste ter wereld is. Natuurlijk is naturisme op zo’n rustige plek toegestaan, maar op het aangrenzende strand van Lavrakas zult u minder worden blootgesteld. Je kunt hier ook kamperen, mits je de kwetsbare omgeving en de beschermde jeneverbessen respecteert. Het strand van Agios Ioannis is vernoemd naar de kapel van St. John. Rondom de kerk en de heuvel van het gebied zijn ruïnes van oude gebouwen en gebeeldhouwde tanks gewonnen. Op het strand zijn er overblijfselen van een Romeins gebouw. Ten noorden en westen van het strand ligt het prachtige jeneverbesbos, genaamd Kedrodasos, dat van grote ecologische betekenis is. Ten noorden van het cederhout, zoals de lokale bevolking ten onrechte noemt, is er een Hellenistische begraafplaats, die is aangewezen als archeologische vindplaats. Er zijn 20 uitgehouwen graven gevonden, helaas allemaal geplunderd en geplunderd.

Diana

De westkant van het eiland Gavdos vormt veel steile kliffen en het uitzicht vanaf de top is magisch. Vanwege het steile terrein vormt het verschillende aardverschuivingen en wordt het hele gebied Aspes (oftewel aardverschuivingen) genoemd. Aan de voet van de kliffen van Aspes worden kleine stranden gevormd, voornamelijk rotsachtig, maar de toegang is alleen mogelijk per boot. Het strand dat aan de hele westkant opvalt, is Diana. Diana is eigenlijk het op een na meest zuidelijke strand van Europa, na Tripiti dat een paar meter naar het zuidoosten ligt. Het strand onderscheidt zich van de rest omdat het minder rotsachtig is, kleine kiezelstenen heeft en een enorme rots heeft waaronder je de hele dag schaduw kunt vinden. Het strand dankt zijn naam aan prinses Diana die de plaats enkele jaren geleden bezocht met Dodi Al-Fayed.

Fetifes

Tijdens het wandelen van de Sarakiniko-baai naar het beroemdste strand van Gavdos, Agiannis, ontmoet je het kleine en serene strand van Fetife (s) op locatie Karediana. Ernaast is er een kleine taverne en het laatste punt waar u met de auto kunt komen. Het strand wordt gevormd bij de uitgang van het beekje van Agios Pavlos, waarin in de winter kleine vijvers worden gevormd. Bovendien raak je onder de indruk van de geërodeerde rotsen op het strand, die zeker een favoriet onderwerp voor je camera zullen worden. Volgens de plaatselijke legendes was Fetifes een Saraceen die ooit verliefd werd op een getrouwde Gavdiaanse vrouw en op die plek elkaar beminden, totdat haar man hem vermoordde.

Karave

Karave is de belangrijkste haven van Gavdos, gelegen aan de oostkust van het eiland. Net naast de haven heeft de Karave-baai ronde kiezelstenen en loopt zuidwaarts naar de baai van Korfos na het oversteken van het strand van Agii Pateres. Het is niet georganiseerd, maar is de enige keuze voor degenen die in de buurt van de haven willen zwemmen in afwachting van de veerboot. Het water is glashelder en vrij diep. Karave is niet zo bijzonder qua zwemwater, zeker niet als je het vergelijkt met de andere stranden van Gavdos. Grenzend aan het strand zie je een paar huizen, een café, een taverne en een paar accommodaties. Er rijdt een bus van Karave naar de dorpen en andere stranden van het eiland. Aardewerk uit de late neolithische periode, dat toebehoorde aan een tombe, is gevonden ten zuiden van Karave. Het graf is niet gevonden en wordt verondersteld te zijn vernietigd.

Voor meer stranden op Gavdos kijk je hier!

Bron: All over Greece

Accommodatie tips op Gavdos

Gavdos Princess

Gavdos Princess is afgelegen gelegen op het eiland Gavdos en biedt een restaurant en accommodatie met eigen kookgelegenheid. In de openbare ruimtes is gratis WiFi beschikbaar.

Alle appartementen van Gavdos Princess hebben een terras met uitzicht op de Libische Zee, de bergen en de tuin, airconditioning en een kitchenette met kookplaten en een eettafel. Een zithoek, een tv en een badkamer met een douche zijn standaard aanwezig.

Het dichtstbijzijnde strand, restaurants en kleine supermarkten vind je op 3 km afstand. Er kan gratis een pendeldienst worden geregeld. Er is gratis eigen parkeergelegenheid op het terrein.

Akrogiali

Akrogiali ligt tegenover het strand en beschikt over een tuin en een privéstrand. Er is een terras en je kan gebruikmaken van gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.

Metochi

Metochi ligt in Sgoudiana en beschikt over een taverne en uitzicht op zee. Er is gratis WiFi beschikbaar.

Alle kamers komen uit op een terras met uitzicht. Elke unit heeft een eigen badkamer met een bad of douche. De ramen zijn voorzien van insectengaas. Handdoeken en beddengoed zijn aanwezig. Ventilatoren zijn beschikbaar voor gasten.

Meer accommodaties op Gavdos: