Sweetwater beach

Glyka Nera (Sweetwater beach), wat in het Grieks “zoet water” betekent, is genoemd naar de verschillende bronnen die bij het strand uit de grond stromen. Het strand ligt 3 km ten westen van de stad Sfakia en 75 km ten zuiden van Chania. Het ligt op een plek waar de bergen van Sfakia, de Witte Bergen, volledig loodrecht op het strand eindigen.

Glyka Nera is een van de mooiste stranden van Kreta, met kristalhelder, diepblauw water en mooie kiezelstenen. Het water is door de bronnen zelfs in de zomer vrij koud. Het water word snel dieper en is ideaal om te duiken vanwege de rotsachtige zeebodem. Ondanks dat het op een zeer afgelegen locatie ligt, is een deel van het strand georganiseerd met parasols en ligbedden. Ook is er een kleine taverne, gebouwd op een rots. Voor degenen die niet van georganiseerde stranden houden, zijn er tamarisk-bomen langs het strand die natuurlijke schaduw bieden.

Bereikbaarheid Glyka Nera

Het strand is niet bereikbaar met de auto. De gemakkelijkste manier om Glyka Nera te bereiken is per boot vanuit Sfakia of Loutro. Als alternatief, voor extremere en avontuurlijke mensen, is er een pad dat leidt naar het strand van Chora Sfakion (duurt 30 minuten) en een ander moeilijker pad van Loutro (duurt 60 minuten), dat langs de rand van de kliffen loopt. Dit pad is pittig maar het is veilig, het wordt namelijk vaak nagekeken door de lokale autoriteiten. Dit gebeurt omdat het onderdeel is van het Europese E4-voetpad.

Het strand is populair bij kampeerders, terwijl het oostelijke deel van het strand voornamelijk door nudisten wordt ingenomen.

Bron tekst en foto: All over Greece