Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays

Het Kera klooster vind je op een kleine 50 kilometer ten zuidoosten van Heraklion in het Dikti-gebergte op Kreta. Tijdens een rondje Lassithi plateau mag het niet op je To-do lijstje ontbreken.

De geschiedenis van het klooster, de legendes en de tradities met betrekking tot het wonderbaarlijke icoon van de Theotokos trekken elk jaar veel gelovigen en maken het klooster tot een van de belangrijkste religieuze plaatsen van Kreta. De leeftijd van het klooster dateert uit de 12e eeuw, maar het is niet precies bekend wanneer en door wie het werd gesticht. De eerste geschreven meldingen stammen uit 1415.

Het ligt in een opmerkelijke omgeving, hoog in de bergen, op een hoogte van 630 meter met uitzicht op een vallei. De kerk van Panagia Kera is gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd.

Het centrale gangpad gewijd aan de Maagd Maria bevat de oudste schilderijen, terwijl het noordelijke gangpad is gewijd aan Agios Antonios en verschillende afbeeldingen van de Dag des Oordeels heeft. Veel wonderen werden geassocieerd met het pictogram van Panagia Kera. Volgens de traditie werd het pictogram van Panagia tijdens de Byzantijnse periode van het Iconoclasme overgebracht naar Constantinopel, maar het vond zijn weg terug naar het klooster. Tijdens de Venetiaanse overheersing werd het pictogram gestolen door een Griekse handelaar en een paar jaar later werd het verplaatst naar de tempel van Saint Alfonso op de heuvel Esquiline, in Rome.

 

In 1722 werd het klooster volledig gerenoveerd door de familie Managgaris en werd het een kerk van het Heilige Kruis. Tegenwoordig is het pictogram dat het klooster siert slechts een kopie van het origineel dat met succes werd geschilderd in 1732 door een onbekende kunstenaar en er wordt aangenomen dat het dezelfde wonderkenmerken heeft. De architectuur van het klooster volgt de Byzantijnse stijl met pijlen en keramische decoratie.

In de kerk zijn fresco's uit de 14e eeuw en oude iconen. De goed bewaarde schilderijen van de heilige figuren worden meestal gemarkeerd door de levendige kleuren die bewijzen dat de fresco's dateren uit het kunstschilderij van Paleologian.

De huidige gebouwen en kloostercellen werden gebouwd tussen 1960 en 1970.

Na de verovering van Kreta door de Turken (1669), was het klooster een toevluchtsoord voor de opstandelingen en huisvestte en bediende het de mensen uit de omliggende dorpen.

In 1822, een jaar na het begin van de Griekse bevrijdingsstrijd, werd het klooster platgebrand door de Turken. Hetzelfde gebeurde ongeveer 20 jaar later, na de Kretenzische opstand van 1841. In de 20e eeuw bestond het gevaar dat het klooster moest worden verlaten omdat er niet genoeg jonge monniken waren.

Vakantie Kreta
autohuur Griekenland