Vakantie Kreta

Waar vind je het Agia Triada klooster?

Je vindt het Agia Triada op het Akrotiri schiereiland in het noordwesten van Kreta, vlakbij (16 kilometer) Chania. Het klooster is dan ook het makkelijkst te bezoeken als je in het noordwestelijk deel van Kreta (de provincie Chania) verblijft maar ook vanuit de provincie Rethymnon is het niet al te lang rijden. Kom je vanuit de richting Rethymnon dan volg je de weg naar Chania. Vervolgens rij je richting van een van de twee vliegvelden van Kreta, het vliegveld van Chania. Na het vliegveld volg je de borden richting Koumares. Hier aangekomen ga je in oostelijke richting en volgt de borden naar het Agia Triada.

De geschiedenis van het Agia Triada.

Zoals de meeste kloosters op Kreta is het Agia Triada een Grieks-orthodox klooster. Het klooster werd in de 17de eeuw gebouwd door de twee broers Jagarolon. Deze twee broers waren Ventiaanse monniken van Kretenzer afkomst. De bouw is in 1611 gestart, in 1645 gestaakt na de Turkse bezetting van Kreta en uiteindelijk pas in de 19de eeuw voltooit. De kerk van het klooster is gebouwd in de Byzantijnse stijl en heeft drie koepels. Naast de kerk staan twee kapellen waarvan er een is gewijd aan het wonder van de lente en een aan Johannes de theoloog.

De kerk zelf is gewijd aan de Heilige drie-eenheid (de Agia Triada). Naast de kerk telt het klooster ook nog een museum. In dit museum vind je een zeer fraaie collectie iconen, met als pronkstuk een draagbaar icoon van Johannes de Theoloog uit de 14de eeuw. Ook bevindt er zich een bibliotheek op het complex waar een collectie zeldzame boeken te vinden is. Het klooster is zeer fraai gerestaureerd en is tegenwoordig zeker de moeite van een bezoek waard.

Openingstijden

Het klooster is op maandagen en feestdagen gesloten (net als vrijwel alle bezienswaardigheden op Kreta). De openingstijden zijn van 9.00 tot 13.00 en vervolgens van 15.00 tot 18.00. Je betaalt slechts een kleine bijdrage als entree en dit is voor zowel volwassen als kinderen gelijk. Met deze entree krijg je tevens de gelegenheid om rond te kijken bij de olijfgaarden van het complex.