Vakantie Kreta

Moni Panagias Faneromenis

Op een hoogte van 540 meter van de zee op korte afstand van Agios Nikolaos ligt het klooster van Panagia Faneromenis. Dit klooster wordt door de lokale bevolking ook wel een Panagia Gournia genoemd. Een “adelaarsnest”, met prachtig uitzicht op Mirabello Bay, ten noordwesten van het kustplaatsje Pacheia Ammos, Ierapetra.

Het klooster strekt zich uit over twee niveaus. Onderaan vind je gebouwen van twee en drie verdiepingen met de buitenmuren zo dat ze een vestingmuur vormen. Kenmerkend zijn ook de zeer kleine raampjes, die als schietgaten dienden die het vestingkarakter van het klooster versterken. Ten slotte is het gat boven de hoofdingang, de zogenaamde “scalpel”, een opvallend item. Hiervandaan werd hete olie gegoten over diegenen die probeerden het klooster binnen te dringen. Op het hoogste niveau bevindt zich het oudste gebouw, een in een grot gebouwde fraaie kerk die grenst aan een tweede grot. Omdat er water door deze grot stroomt is het ooit een heiligdom genoemd.

De legende van de Icoon van de maagd Maria

Deze grot speelt een hoofdrol in een fraaie legende. Volgens deze legende werd de icoon van de Maagd Maria gevonden door een herder. Deze herder volgde op een zeker moment, uit nieuwsgierigheid, een ram die elke middag een tijdje weg ging bij de kudde. Hij zag dat de ram een ​​grot binnenging en water dronk. Toen hij de rots naderde, waaruit het water stroomde, vond hij een icoon van de Maagd Maria. Zonder tijd te verspillen stopte de herder de icoon in zijn rugzak en keerde terug naar het dorp.

De volgende ochtend realiseerde hij zich tot zijn grote verbazing dat de icoon weg was. Hij besloot hierop terug te gaan naar de plek waar hij hem had gevonden. En inderdaad, de icoon bevond zich op precies hetzelfde punt. Meerdere keren probeerde hij het opnieuw mee te nemen, maar tevergeefs, aangezien de icoon van de Maagd Maria telkens weer verdween. En elke keer vond hij het weer op dezelfde plaats waar hij het had gevonden, in de grot. Nadat het incident aan zijn dorpsgenoten had verteld, is besloten om de icoon in de grot te laten. Om de grot is vervolgens een klooster gebouwd. Dit klooster is gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd Maria en de Levengevende Lente.

Revolutionaire vergaderingen

Het klooster van Panagia Faneromenis is tevens een historisch klooster, omdat het vanwege zijn ligging de afgelegen geheime plaats was van revolutionaire vergaderingen. Ook diende het als toevluchtsoord voor vele vervolgde Kretenzers, zowel in de jaren van Venetiaanse als Turkse slavernij. Naar verluid is het ook een van de eerste geheime scholen geweest. Een van de eerste leerlingen was de slechts vijf jaar oude Rodanthi. Deze jonge dame groeide later uit tot een inspirerende heldin, die met de hulp en bescherming van de Maagd van Faneromeni, onnavolgbare daden van zelfopoffering verrichtte. Prestaties die angst en ontzag veroorzaakten bij de Turkse veroveraars.

Het klooster is een van de grootste bedevaarten in het oosten van Kreta en biedt jaarlijks aan duizenden bezoekers de schenkingen van de Heilige Maagd. Vooral op 15 augustus, maar ook gedurende de eerste twee weken van deze maand, komen pelgrims samen in het klooster.

Het klooster ligt op ongeveer 24 km van zowel Ierapetra als Agios Nikolaos en is toegankelijk via de new national road. Vanuit Agios Nikolaos, richting Ierapetra, net voor het dorp Pacheia Ammos, pak je de zijweg en vervolg je de weg omhoog naar het klooster voor nog eens 6 kilometer.

Credits tekst en foto: All over Greece