Vakantie Kreta

Het Gouverneto klooster, Onze lieve Vrouwe van de Engelen-klooster.

Op het schiereiland Akrotiri, in het westen van Kreta vlakbij Chania, vind je het Gouverneto klooster (Onze lieve Vrouwe van de Engelen-klooster). Het Gouverneto klooster, gebouwd omstreeks 1536, is een van oudste kloosters van Kreta. Het klooster is gebouwd in de vorm van een kasteel, met hoge muren (met daarin de vertrekken van de monniken) en torens. Van deze torens staan er overigens nog maar twee overeind, vanaf de binnenplaats kan je nog wel zien waar de overige twee torens stonden. Op de binnenplaats vind je een fraaie kerk, een kapel gewijd aan St John de Kluizenaar en een kapel gewijd aan de Tien Heiligen van Kreta. Bijzonder aan de kerk zijn de “monsters” aan de voorzijde.

Ook is er in het klooster een klein museum te vinden. Rondom het klooster vind je een olijfgaard en moestuin. Wanneer je na een bezoek aan het klooster, in plaats van rechtsom terug naar de parkeerplaats, linksom loopt kom je na een paar meter een hek tegen dat doorgang geeft naar een pad wat je leidt naar de Arkoudospilios grot (de Grot van de Beer) en vervolgens naar het verlaten Katholiko klooster (Aanrader!).

Geschiedenis van het Gouverneto klooster.

Het Gouverneto klooster werd in 1537 gebouwd en groeide in de daarop volgende eeuw uit tot een van de grootste en invloedrijkste van Kreta. Net nadat de Ottomanen in 17de eeuw Kreta binnenvielen en bezetten leefde er nog ruim 60 monniken in het klooster. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Battle off Crete, werd het klooster bezet door de Duitsers die van hieruit het, ruim aanwezige verzet probeerden te onderdrukken.

Waar vind je het Gouverneto klooster?

Vanuit Chania volg je de borden naar de Graven van Venezolas (tussenstop waard o.a. in verband met het fraaie uitzicht over Chania) en vervolgens via Kounoupidiana naar Kambani. Vanaf hier zie je al snel de bordjes die je wijzen naar een ander fraai klooster op het schiereiland, het Agia Triada klooster. Bij Agia Triada aangekomen vervolg je de weg in noordelijke richting, na een paar minuten zie je vervolgens een bord die je de richting naar het Gouverneto klooster wijst. De laatste kilometers rij je over een redelijk uitdagende weg, met hier een daar een kuil, met een zeer fraai uitzicht. Komend vanaf de New National Road, uit de richting Rethymnon en Heraklion, volg je de bordjes richting het vliegveld en vervolgens de bordjes Agia Triada.

Openingstijden

Maandag, dinsdag en donderdag is het klooster geopend van 9 uur tot 12 uur en van 17 uur tot 19 uur. Op zaterdag en zondag is het geopend van 9 uur tot 11 uur en van 17 uur tot 20 uur. Woensdag en vrijdag is het gesloten. Hou er alstublieft rekening mee dat de monniken van het Gouverneto klooster deze tijden zeer streng hanteren. Je loopt het risico weg gejaagd te worden wanneer je op andere tijden het klooster wil betreden. Deze strenge handhaving geldt overigens ook voor het nemen van foto’s, filmen, roken en het kledingbeleid (geen korte broek, badkleding of onbedekte schouders).