Vakantie Kreta

Waar vind je het klooster van Preveli?

Je vindt het klooster van Preveli aan de zuidkust van Kreta. Wanneer je zelf aan deze kant van Kreta verblijft bijvoorbeeld in of nabij Frangokastello of Plakias dan kan je via de doorgaande de weg, grotendeels langs de kust, in noordoostelijke richting rijden in de richting van Spili. Vanuit Spili zie je al snel de borden die je naar Preveli zullen leiden. Verblijf je aan de zuidoost kust van Kreta rij dan, via de grote doorgaande weg, via o.a. Agii Deka, Mires en Timbaki in de richting van Spili. Van hieruit is het weer de borden volgen richting het klooster van Preveli.

Verblijf je in de buurt van Rethymnon in het noorden van Kreta, zak dan via de grote weg, door de bergen af naar Spili en volg van hier weer de borden naar Preveli. Zoals gezegd al vanaf een grote afstand verwijzen de borden naar het klooster van Preveli. Natuurlijk kan je in plaats van zelf met een huurauto op pad gaan ook met een georganiseerde trip vanuit de reisorganisatie meegaan. Zo goed als alle reisorganisaties bieden, vanaf vrijwel elke verblijfplaats op Kreta, een bezoek aan Preveli aan in het excursieaanbod.

De geschiedenis van het klooster van Preveli

Het klooster bestaat uit twee hoofdcomplexen, het Lagere (Kato) klooster van Sint-Jan de Doper en het Achterste (Piso) klooster van Sint-Jan de Theoloog dat vandaag in gebruik is.

Kato-klooster

Het eerste kloostercomplex dat je als bezoeker tegenkomt, mits je uit de richting van Rethymnon komt, is het Kato-klooster van Agios Ioannis Prodomos (St. Johannes de Doper). Dit klooster is verwoest. Het is gelegen nabij de rivier Megalos Potamos en de boogbrug van het gebied. Het is een onregelmatig geheel van gebouwen met een centrale binnenplaats, met in het midden de kerk van St. Johannes de Doper. De kerk is omgeven door de gebouwen waarin de eetkamer, de kookkamer, de abtkamer, de cellen, een olijfoliepers, pakhuizen enz. waren gevestigd. Het klooster werd vroeger het hele jaar door gebruikt, aangezien de omliggende gebieden ideaal waren voor de teelt. en landbouw. Het werd echter later verlaten, omdat het meerdere keren werd verwoest en geplunderd door de verschillende veroveraars van Kreta.

Piso-klooster

In tegenstelling tot het Kato-klooster, functioneert het Piso-klooster van Theologos nog als een mannenklooster . Dit klooster wordt gezien als het klooster van Preveli. Het is gebouwd op de rotsachtige kliffen van de berg Mesokorfi, op een hoogte van 170 meter, en heeft een fantastisch uitzicht op zee. Het complex is gebouwd in vorm Π, met de tweebeukige kerk van het klooster in het midden. De tempel heeft een prachtige iconen wand en de twee zijbeuken zijn gewijd aan St. John de Theoloog (feest 8 mei) en de Annunciatie. Rondom de kerk bevinden zich o.a. de gebouwen van de abt, de eetkamer, de bakkamer, de bibliotheek, de melkfabriek, de waswerkplaats, de monnikencellen, de begraafplaats.

Iconen

Veel van de waardevolle voorwerpen (heilige vaten, gewaden, evangeliën) en iconen worden tentoongesteld in een klein museum in het klooster. Een groot aantal iconen (16e-20e eeuw) is verzameld uit het Kato-klooster, het Piso-klooster en verschillende kapellen die eigendom zijn van Preveli. De exacte datum van de oprichting van het klooster is onbekend. Er zijn wel aanwijzingen dat er een klein klooster was in de 10e eeuw. Volgens de overlevering dankt het klooster zijn naam aan een moordenaar uit het dorp Preveliana, die zijn huis verliet en hier in de 16e eeuw gevangen werd gezet. Het is echter waarschijnlijk dat het klooster zijn naam ontleent aan Akakios Prevelis, die het klooster in 1670 renoveerde.

Melchizedek Tsouderos, abt van Preveli

Preveli heeft zijn naam gekoppeld aan de deelname van zijn monniken aan elk van de bevrijdingsstrijd van de Kretenzers. Een van de grootste persoonlijkheden van Kreta was de abt van het klooster, Melchizedek Tsouderos (1803-1823). Melchizedek was lid van de Vereniging van Vrienden. Deze geheime organisatie had als doel de Ottomaanse heerschappij over Griekenland omver te werpen. De abt organiseerde mede de revolutie van 1821 op Kreta. Hij nam deel aan verschillende veldslagen, maar werd in 1823 heldhaftig gedood. Tijdens de Duitse bezetting (1940) bood het klooster onderdak aan meer dan 5000 bondgenoten die vochten in de Slag om Kreta.

Preveli’s zegeningskruis

Dit wonderbaarlijke relikwie vormt het “Palladium” van het klooster en wordt in verband gebracht met vele wonderen die vooral verband houden met oogziekten. Het is een groot zilveren kruis (afm. 0,56×0,25) met bredere punten aan de uiteinden en uitstekende sierknopen en anthemia in een draadwerkproces.

Het kruis werd tijdens elke strijd in de frontlinie gedragen, wat de vechters enorm aanmoedigde. In 1823, in de ongelijke strijd tegen de Turken bij Amourgeles, in de provincie Monofatsiou, ging het Heilige Symbool verloren. Het kruis werd eind 1823 gevonden in handen van Genuese zeelieden, die het in Heraklion hadden gekocht. Volgens de legende gaven ze het kruis terug aan het klooster toen hun schip gewoon in het water stopte terwijl ze in de Libische zee bij het klooster van Preveli zeilden. Ze konden pas verder gaan nadat het kostbare relikwie was afgegeven.

In 1941 verwijderden Duitse officieren het kruis van het klooster en probeerden het naar Duitsland te sturen. Het vliegtuig dat het heilige symbool zou overbrengen, kon echter niet opstijgen. Ze plaatsten het kruis zonder resultaat in een ander vliegtuig want ook het tweede vliegtuig kon niet starten. Ze schreven deze gebeurtenis toe aan het Heilige Symbool, dus enkele dagen na de plunderingen stond het kruis weer op zijn plaats. Dit gebeurde op 13 september, de vooravond van de verheerlijking van het Heilig Kruis, de feestdag van het klooster.

Bron geschiedenis van Preveli: All over Greece

Openingstijden en entreegelden voor het Preveli klooster

Het klooster van Preveli is dagelijks geopend van negen uur ’s morgen tot zeven uur ’s avond en gaat alleen tussen half twee en half vier dicht (alleen van 1 juni tot 30 september). Je betaalt slechts een paar euro entree, denk er wel aan dat er verwacht wordt dat je in gepaste kleding het klooster betreedt (o.a. geen ontblote vrouwelijke lichaamsdelen!).