Vakantie Kreta

Agia Irini kloof

Zoals de meeste bekende en veel bewandelde kloven op Kreta vind je de kloof van Agia Irini in het zuidwestelijke deel van Kreta. De kloof van Agia Irini loopt van het bergdorpje Agia Irina naar de kustplaats Sougia. Het bewandelbare gedeelte van de kloof is minder lang als bij zijn grotere broer, de Samariakloof, namelijk ongeveer 9 kilometer. Deze kloof is dan ook net iets minder uitdagend maar zeker zo mooi. De wandeling vanaf het begin van de kloof naar Sougia duurt ongeveer 4 a 5 uur. Dit is echter enkele reis. Een aanrader is het dan ook om je huurauto in Sougia neer te zetten en daar vandaan met een taxi of de bus (de bus vanuit Sougia naar Chania) naar het beginpunt te rijden. In dat geval hoeft je dus niet weer helemaal terug.

Prachtige flora in de Agia Irini kloof

De Agia Irini kloof heeft ten opzichte van de Samariakloof het voordeel dat deze niet enorm druk bezocht wordt. Meer dan enkele tientallen wandelaars zal je er niet aantreffen. De echt spectaculaire vernauwingen zal je er helaas ook niet aantreffen maar de fraaie flora maakt hier een heleboel van goed. In het bijzonder in het vroege voorjaar zal je worden overweldigd door de bloemenpracht. De wandeling door de kloof zal je voor het grootste deel langs de, veelal, drooggelegen rivierbedding leiden. Hierdoor is het af te raden net na een hevige regenbui door de kloof te wandelen omdat de gladde stenen en modderpoelen het dan op zijn minst onveilig maken.

Halverwege de kloof vind je een kleine rustplaats waar je even kan bijkomen en vooral ook even uw vochtgehalte op peil kan brengen. Tevens is hier de gelegenheid om even van het toilet gebruik te maken. Onderweg zijn er overigens ook een aantal punten waar je je bidons kan bijvullen echter deze zijn niet altijd in werking. Het is dan ook ten zeerste aan te raden om zelf ruim voldoende water mee te nemen tijdens de wandeling. Zorg verder voor voldoende zonnebrand en wat te eten.

De Agia Irini kloof is het gehele jaar geopend, al is het zoals al gezegd, af te raden om tijdens regenachtige periodes de kloof te bezoeken. Gedurende het hoogseizoen wordt er een kleine entree gevraagd. Met de opbrengst hiervan onderhoud men de kloof.

Credits foto: All over Greece