Vakantie Kreta

Ha kloof

Ha kloof, de Koning van de kloven op Kreta

Een dominant kenmerk van het gebied van Ierapetra, tegenover het mooie dorp en de Minoïsche nederzetting Vassiliki, is de Ha kloof. Het wordt beschouwd als een van de wildste kloven van Kreta, een zeldzaam morfologisch natuurverschijnsel, waarschijnlijk veroorzaakt door een tektonische aardbeving.

Het blijft een maagdelijke omgeving, onaangetast door de mens, die de vorming ervan nog steeds onbetaalbaar vindt voor verkenning of ontwikkeling. Canyoners beschouwen de Ha kloof als de koning van de kloven op Kreta. Het is verboden om deze kloof zonder ervaren begeleiding te betreden!

Abseilpunten

De Ha kloof heeft ongeveer 33 verschillende abseilpunten, de grootste is 35 meter hoog, daarom is elke poging om deze over te steken zonder technische uitrusting onmogelijk. Op sommige punten komen de muren heel dichtbij, slechts enkele centimeters, wat de kloof bijzonder maakt. In het laatste derde deel van de kloof wordt een waterval van 215 meter hoogte gegoten, waardoor de hoeveelheid water in de kloof toeneemt. Dit is tot dan toe vaak het probleem voor canyoneers: de Ha kloof is tot daar droog, maar heeft van daaruit grote hoeveelheden water. De waterval is de hoogste van Griekenland en bevindt zich aan het einde van de Mastoras-kloof.

De ingang van de kloof is erg smal, ongeveer 3 meter, en komt bovenaan uit. De breedte is in veel delen slechts 30 cm en in andere niet meer dan 3 meter. Links en rechts staan ​​enorme stenen muren van 200 tot 400 meter hoog. De lengte is ongeveer 1 km. Vlak voor de ingang is er een vijver, gecreëerd door een kleine waterval, die afkomstig is van een ander meer erboven. Dit is niet zichtbaar vanaf de wortel van de berg, maar je kunt het bewonderen als je voorzichtig een paar rotsen beklimt. De intense parallelle kleuren op de rotsen zijn ook indrukwekkend.

Als je de binnenkant bereikt, kun je veel van dergelijke kleine vijvers en watervallen zien, vooral in de winter, wat de beste tijd is om de kloof te bezoeken. Terwijl je naar binnen gaat, word je vervuld van ontzag, want enorme rotsen, uitgehouwen in vierkante of rechthoekige blokken, schaduwen de kleine vallei die je net achterliet. In de buurt van de Ha kloof zijn er enkele ruïnes van oude stenen watermolens, monumenten uit vervlogen tijden.

Tekst en foto credits: All over Greece