Vakantie Kreta

Imbros kloof

De Imbroskloof, een van Kreta’s mooiste kloven


De Imbroskloof vind je in de regio Sfakia, een regio van Kreta die bekend staat om zijn vele fraaie kloven. Deze 7,5 kilometer lange goed bewandelbare kloof begint bij het plaatsje Imbros en loopt naar het 500 meter lager gelegen Komitades. Vele duizenden toeristen lopen ieder seizoen weer door deze fraaie kloof. Ondanks deze vele bezoekers is het er lang niet zo druk als bij het langere broertje, Kreta’s bekendste kloof, de Samariakloof. Je zal er tijdens je wandeling zeker andere wandelaars tegen komen maar je zal zeker diverse momenten hebben waarbij je, je helemaal alleen voelt.

Wandelperiode: april tot november.

Niveau: Gemakkelijk.

Bewegwijzering aanwezig in de kloof: Ja.

Kindvriendelijk: Voor kinderen jonger dan 5 jaar kan deze kloof te lang zijn.

Voorbereiding: Water, wandelschoenen, zonnebrand, fototoestel, snack. Halverwege de kloof is er een kiosk aanwezig. Deze kiosk is vaak gesloten dus zorg zelf voor voldoende eten en drinken.

Omhoog of omlaag?

Je kan de Imbroskloof zowel naar beneden vanuit Imbros lopen als omhoog vanuit Komitades (voor de grotere uitdaging kan je ook heen en terug lopen). De makkelijkste manier is om de kloof vanuit Imbros te lopen. Je kan vanuit Chora Sfakion en Chania met de bus naar Imbros al is dit door de wisselende bustijden niet altijd even makkelijk. Tevens zijn er enkele reisorganisaties die georganiseerde excursies naar de Imbroskloof aanbieden. Maar de makkelijkste en wellicht mooiste, door de relatieve rust, is om met een huurauto naar de Imbroskloof te gaan. Je kan dan het beste je huurauto in Komitades parkeren en vervolgens een taxi naar Imbros te nemen. Bij alle tavernes in Komitades kan je deze taxi’s (meestal de auto’s van de eigenaars van de Tavernes) regelen. Na ongeveer 10 tot 15 minuten rijden word je dan bij de ingang afgezet en kan je aan de wandeling beginnen.

Entree voor de Imbroskloof

Aan het begin van de kloof staat een kleine toegangspoort waar je een paar euro entree dient te betalen. Van deze kleine entreegelden wordt het onderhoud van de kloof betaald. De wandeling terug naar Komitades duurt vervolgens ongeveer 3 uur. Maak niet de fout die vele maken (zo snel mogelijk de route afleggen) maar neem je tijd en geniet van het natuurschoon. Vooral in het voorjaar, als de bloemen en planten in de kloof in bloei staan is er erg veel moois te bewonderen. In het begin loop je over grijze gravel van de opgedroogde rivierbedding. De bebossing is laag en veelal hetzelfde. De gesteente van de kloof is grijs en hoe verder je de kloof ingaat hoe meer de kloof veranderd. Gravel wordt afgewisseld met keien, het gesteente van de kloof wordt geler en de planten en bomen veranderen ook.

Vooral de smalle stukken van de kloof, op het smalste punt zelfs maar 1.60m, zijn zeer indrukwekkend. Op ongeveer 3,5 kilometer vind je een kleine EHBO-post, waar je eventuele schrammen en builen kan laten behandelen. Mocht het echt fout gegaan zijn onderweg dan is er bij deze post ook een ezel te vinden. Deze kan je terug naar de bewoonde wereld brengen, maar laten we hopen dat je deze niet nodig zal hebben.

Om problemen onderweg te voorkomen is het belangrijk om goed schoeisel en vooral voldoende water mee te nemen. Onderweg is er geen water te vinden dus zorg er voor dat je minstens 2,5 a 3 liter per persoon mee brengt. Vooral in de echt warme maanden (juli, augustus en september) is de Imbros kloof een van de heetste plekken op Kreta. Het is dan ook zeker verstandig om vrij vroeg op de dag aan de wandeling te beginnen.

Komatides, aan het eind van de Imbros kloof

In het dorp Komitades vind je een aantal schaapsherders en dorpsbewoners die zich bezig houden met het verbouwen van olijven. Ook vind je hier diverse tavernes waar je een heerlijke maaltijd kunt bestellen. Ondertussen kan je even lekker nagenieten van deze mooie wandeling met uitzicht op de Libische Zee.

Heb je van de maaltijd weer wat energie gekregen? Bezoek dan de indrukwekkende kerk Agios Georgios in dit dorp, uit de 14e eeuw. Deze Byzantijnse kerk uit 1314 bereik je door vanaf het centrale plein van dit dorp het pad naar beneden te volgen achter de muur van de dorpskerk. Na enkele minuten ga je naar links als de muur onderbroken wordt. Je blijft langs de muur lopen tot je de kerk aan je linkerhand ziet verschijnen.

In de omgeving van Komitades zijn verschillende grotten en kerkjes aanwezig. Ook is er een oud klooster, het Panagia Thymiani klooster. Je vindt dit klooster 400 meter ten zuiden van de splitsing Chora Sfakion / Komitades. Dit klooster is gebouwd ter ere van de geboorte van de Heilige Maagd Maria en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor het bezoeken van deze kerken wordt het dragen van gepaste kleding gevraagd. Dit betekend; Knieën en schouders bedekken en geen blote buik.