Vakantie Kreta

Myli kloof

De Mylikloof is een kleine weelderig begroeide kloof nabij Rethymnon. Je kan makkelijk via de laaggelegen toegang de kloof in, nabij het dorpje Xiro Chorio, dat zich bevindt in de Zuidelijke heuvels van Rethymnon. Ook hogerop, richting Chromonastiri, vanop de grote weg, waar je langs die weg kan parkeren en via een trap de kloof in kan dalen. Nog wat verder bovenaan is ook nog een toegang vanaf de straat. Kiest je voor de beneden toegang kan je best de (huur)auto parkeren net voor het dorpje Xiro Chorio, want de wegen in het dorpje zelf zijn redelijk nauw en niet in perfecte staat. Je dient dan het dorp volledig te doorkruisen, voorbij de kerk en de taverne waar je ook een richtingaanwijzer naar Myli Gorge kan vinden.

Het begin van de Mylikloof

Na een wandeling van ongeveer een 1/2 km bereik je de kloof. Daar is ook een splitsing. De weg naar rechts gaat verder naar de Banana Canteen (ook bereikbaar via deze weg met de wagen), en rechtdoor kan je de wandelweg door de kloof volgen. Na ongeveer 2,5 km bereik je de hoger gelegen Myli Gorge Tavern, en kan je na een halve km de straat op via de trap. Je kan echter nog verder naar boven via het wandelpad tot aan de Agios Antonios kerk en dan heb je er ongeveer 4 km. opzitten. Maar meestal wordt de Mylikloof in omgekeerde richting bewandeld, neerwaarts dus. Je kan dan eventueel beneden een taxi laten bellen in het dorp of in de Banana Canteen om terug te keren naar de boven toegang. Om de toegang in het dorp Myli te bereiken dien je de weg te volgen richting Chromonastiri.

Na de afslag naar Roussospiti vind je de toegang aan de linkerzijde van de weg. Er is plaats om de wagen te parkeren aan de rechterzijde. Via een trap daal je af naar de kloof. Aan de linkerzijde van de trap vind je een richting aanwijzer naar de overblijfselen van een landelijke villa. Even verder, aan de rechterzijde, is een oud kerkje gewijd aan Agios Ioannis. Nog wat verder kom je uit op een T-splitsing. Aan de rechterkant gaat de wandeling naar een hoger gelegen gedeelte van de kloof, waar de bovenste toegang is aan het Agios Antonios kerkje.

Myli Gorge Tavern

Ga je naar links, dan kom je vrij snel aan de Myli Gorge Tavern. De uitbaters hebben een kabellift geïnstalleerd om leveringen te ontvangen vanaf de straat. Vanaf hier kan je de kloof afwandelen naar beneden. De afstand bedraagt dan ongeveer 3 km. tot aan de Banana Bar. Onderweg zie je de ruïnes van oude huizen alsook van molens waaraan de kloof zijn naam dankt. Na een kleine km. bereik je een rustpunt met banken in een prieeltje aan de kerk van de vijf maagden (Pente Parthenes). Hierachter is ook een kerkhof gevestigd. Je zal verscheidene malen de rivier over moeten steken door middel van bruggetjes. Deze hebben echter wel wat schade opgelopen door de laatste voorjaarsstormen.

Nog wat verder bereik je de kerk van Agia Paraskevy en er zijn ook enkele kleine watervalletjes te bezichtigen onderweg. Nog wat verder vind je een afslag naar de St.-Nikolaaskerk. Deze ligt amper 200 meter van de wandelweg en je moet langs dezelfde weg terugkeren om weer op het wandelpad te geraken. Uiteindelijk bereikt je Kato Myli waar de splitsing naar het dorp Xiro Chorio en de Banana Bar is. Vanaf de Banana Bar staan er ook richting aanwijzers naar Rethymnon, Missiria en Platanias. De rivier die je volgde loopt langs Xiro Chorio en komt in Misiria uit in de Prasano rivier met monding aan de kust, maar de benedenloop is niet te volgen bij de wandeling.