Vakantie Kreta

De prachtige kloof van Patsos met zijn weelderige vegetatie wordt ook wel de kloof van Agios Antonios genoemd. Dit is zo vanwege het Agios Antonios (Sint Antonius) kerkje die je in de kloof tergenkomt. Dee Patsoskloof ligt op een hoogte van 490 meter in de groene vallei van Amari, ongeveer 3 kilometer van het dorp Patsos en 8 kilometer ten zuidwesten van het Arkadi klooster. Het water dat door de rivier stroomt mondt uit in de Potami-dam. Bij deze dam is hierdoor een verscheidenheid aan ecosystemen ontstaan. In de kloof is er ook een vogelobservatorium. De Patsos-kloof is net een kleine botanische tuin met 80 soorten flora en 24 soorten fauna. Een pardijs voor natuurliefhebbers!

 Het dichte bos van platanen en johannesbroodbomen gecombineerd met de rivier die de kloof doorkruist, vormt een ongelooflijke mooi landschap. Op korte afstand van de ingang bevindt zich de grotkapel van Agios Antonios. Daar is een bron met koud zoet water en veel schaduw. Buiten de kerk zijn krukken te zien die mensen hebben achtergelaten nadat ze door een wonder zijn genezen. In de rotsholten rond de kleine kapel kun je vele gebedspapieren zien die gelovigen hebben achtergelaten.

Bij de kerk zijn er terrassen met banken om te zitten, te rusten, te ontspannen en te genieten van de omgeving. Ook zijn er plekken voor picknicks met houten tafels en een geïmproviseerde barbecue in de buurt van een oude fontein naast de stroom van de rivier. Vlakbij is de grot van Kranaios Ermis, een grot die was gewijd aan de aanbidding van Hermes, zoals blijkt uit de inwijdingsinscriptie “Ερμή Κραναίω, Δώρος Στεφάνω ευχήν” (tot Hermes god van de bronnen, ik bid door deze krans als een geschenk te plaatsen). In het gebied zijn diverse opgravingen verricht en de vondsten worden bewaard in het Museum van Oxford.

Het oversteken van de kloof duurt ongeveer twee uur, het is relatief eenvoudig tot op één punt en kan bijna het hele jaar door worden uitgevoerd. Het pad is goed aangegeven pad en eindigt op het smalste punt van de kloof. Van daaruit blijft de kloof smaller en zal een aantal kleine watervallen tegenkomen. De afdaling naar het meer van Potami is  wat uitdagend en vereist veel aandacht. Dit is vooral in de winter en het voorjaar zo. De lente is de beste tijd van het jaar om door de kloof te wandelen. In deze periode kan je de prachtige bloemen en planten bewonderen die daar groeien. Klein nadeel van deze tijd van het jaar is het feit dat er nogal wat water door de rivier kan stromen. Dit kan betekenen dat je af en toe door het water moet lopen. In de herfst en in de zomer is de hoeveelheid water gedaald en loop je over en langs de rivierbeding.

Patsos-kloof is een must om te verkennen tijdens het wandelen op Kreta, aangezien het wordt beschouwd als een van de top tien kloven om te wandelen op het eiland. Het is een goede keuze voor zowel natuurliefhebbers als gezinnen om een ​​mooie dag in de natuur door te brengen. Je kan je bezoek aan de Patsos-kloof combineren met een bezoek aan de prachtige vallei van Amari.

Tekst credits: All over Greece, foto credits: Anja vd Eynde