Vakantie Kreta

Samaria kloof


Waar vind je de Samariakloof op Kreta?

Je vindt de Samaria kloof in het zuidwesten van Kreta in de buurt van de plaatsen Omalos en Agia Roumeli. Er zijn verschillende manieren om naar de Samariakloof toe te komen. De meeste mensen kiezen er voor om bij de reisorganisatie (of bij een van de vele excursiekantoortjes op straat) een kant en klare trip te boeken. Deze georganiseerde excursies zijn vanuit heel Kreta te boeken.

Het is wel belangrijk om te weten dat de busrit vanuit het oostelijk deel van Kreta (bijvoorbeeld vanuit Chersonissos, Malia of Ierapetra) erg lang is. Voor deze excursie naar de Samaria kloof moet je dan ook, zeker vanuit dit gedeelte van Kreta, de hele dag uittrekken. Toen wij, van Kreta Griekenland, deze lange variant van deze excursie de laatste keer deden, vanuit Agios Nikolaos, waren we van 6 uur ’s morgens tot bijna 11 uur ’s avonds onderweg!

’s Morgens vroeg wordt je dan opgehaald bij je hotel of een ander verzamelpunt bij je verblijfplaats om met de bus naar het beginpunt van de kloof vlakbij Omalos gebracht. Vanaf hier loop je in 4 tot 6 uur (afhankelijk van je conditie en wandeltempo) door de kloof naar het kleine kustplaatsje Agia Roumeli. Hier vandaan vertrekt vervolgens de boot terug naar Chora Sfakion. Hier staat de bus dan weer te wachten om je terug te brengen naar je verblijfplaats.

Lazy way

Buiten de lange versie van de Samariakloofexcursie is er ook een korte variant te boeken. Deze zogenaamde “luie route” begint in Chora Sfakion met een boottocht naar Agia Roumeli. Hier aangekomen loop je naar het smalste punt van de kloof (de zogenaamde IJzeren poort) en daarna weer terug naar Agia Roumeli. Vervolgens wacht hier de boot naar Chora Sfakion weer op je. Ook deze korte route is bij zowel de reisleiding als de excursiekantoortjes te boeken.

Hoe bij de Samaria kloof te komen vanuit je locatie op Kreta?

Ook is het mogelijk om met het openbaar vervoer naar het begin punt van de Samariakloof te komen. Dit kan overigens alleen wanneer je enigszins in de buurt verblijft bijvoorbeeld in de buurt van Chania of Paleochora. Verblijf je elders op Kreta dan is de busrit eigenlijk niet te doen. Dit omdat je dan simpelweg niet op tijd heen en/of terug kan komen. Wil je toch op eigen gelegenheid naar de Samariakloof boek dan een hotel of appartement in Omalos voor een nachtje en start daar aan de wandeling door de mooiste kloof van Kreta. Groot voordeel hierbij is overigens wel dat je je eigen starttijd kan bepalen en daardoor de (vooral in het hoogseizoen) hordes met toeristen kan vermijden.

Met eigen vervoer (huurauto) is het vrijwel niet mogelijk om naar de Samariakloof te gaan omdat je dan vanuit het eindpunt weer terug zal moeten om je auto op te halen. Een van de weinige mogelijkheden is om naar Paleochora te rijden en hier vandaan een taxi te nemen naar het beginpunt. Na de wandeling neem je de boot weer terug naar Paleochora. Tip: Parkeer je auto in de buurt van de haven van Paleochora. Dit scheelt je weer een extra wandeling aan het einde van de tocht.

Wat is er te zien tijdens de wandeling door de Samariakloof?

De excursie naar en door de Samariakloof is, in de ogen van KretaGriekenland.nl, een must-do excursie voor iedere Kreta-ganger. Buiten de sportieve uitdaging, 14 kilometer wandelen, is er ook veel te zien in de Samariakloof. De kloof zelf is ongeveer 14 miljoen jaar geleden ontstaan door de werking van de aardkorst. Door de opwaartse druk van aardkorst zijn de rotsen gespleten waarna erosie de kloof heeft uitgediept tot zijn huidige diepte. Op sommige plaatsen is de kloof wel vijfhonderd meter diep en maar 5 meter breed. Dit maakt de Samariakloof tot een indrukwekkend natuurverschijnsel.

Kri Kri geit

Tevens vind je in de Samaria kloof vele bijzondere en zeldzame planten en dieren. De meest in het oog springende bewoner van de Samaria kloof is de bedreigde Kri-Kri-geit. Om deze reden is het gebied rondom de Samaria kloof dan ook in 1962 uitgeroepen tot nationaal park.

Tot 1965 werd de Samaria kloof ook door mensen bewoond, in het plaatsje Samaria ongeveer in het midden van kloof. Tegenwoordig vind je hiervan alleen nog wat ruïnes. Ook zijn er nog een aantal kleine Byzantijnse kapelletjes. Bij deze kapelletjes kan je, je bidon met water bijvullen. Het bergwater is hier erg zuiver, koud en kan bovenal zonder problemen worden gedronken. Je hoeft dus geen grote hoeveelheden water mee te slepen (al is het natuurlijk wel aan te raden om genoeg mee te nemen).

Het mooiste in de Samaria kloof is zoals gezegd de oogstrelende natuur. Doordat je door een (gedeeltelijk) opgedroogde rivier loopt vindt je vele kleine stroompjes met, vooral in het voorjaar, vele fraaie bloemen en planten. Het enige nadeel van het lopen door een rivierbeding is echter dat het bepaald geen vlakke ondergrond heeft. Zorg dan ook voor goede, stevige wandelschoenen.

Openingstijden en entreegelden.

De Samariakloof is van half april tot eind september geopend. In de wintermaanden is de kloof onbegaanbaar door de soms snel stromende rivier. Je betaalt een paar euro voor de entree van de Samariakloof. Ook komen er daarna nog ongeveer 15 euro bij voor de boottocht terug naar Chora Sfakion of Paleochora. Al deze bedragen zijn uiteraard opgenomen in de prijs van de excursie wanneer je deze bij de reisorganisatie of excursiekantoortjes boekt. De prijzen voor deze excursie wisselt per seizoen. Boek je bij een excursiekantoortje in je verblijfplaats en wil je meerdere excursies boeken vergeet dan niet over de prijs te onderhandelen! Dit kan je een flink bedrag besparen.

Wil je de Samariakloof bedwingen?

Kijk hieronder eens naar een leuke vakantie op Kreta die je uiteraard kan combineren met een geweldige wandeling door de Samariakloof.